Wij vinden het altijd zeer interessant om even een kijkje te nemen in het financiële leven van iemand anders. Er zijn echter maar weinig mensen die dit daadwerkelijk ook toelaten, de financiële huishouding is bij velen een privé kwestie. En eerlijk is eerlijk, ook wij houden ons inkomen liever voor onszelf. Toch kan het soms handig zijn om te weten hoeveel spaargeld mensen hebben, of althans hoeveel er door experts wordt aangeraden om te hebben. Wij gingen op onderzoek uit en geven je hierbij tips.
De 10% regel
Experts raden aan om ongeveer 10% van je maandelijkse salaris apart te zetten als spaarbuffer. Dit hoeft niet iedere maand precies hetzelfde te zijn, maar als je dit globaal als uitgangspunt neemt ben je goed bezig. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar het gemiddelde spaarsaldo dat mensen hebben op hun bankrekening. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende leeftijdsgroepen. Tot 25 jaar hebben mensen gemiddeld 2700,- euro spaargeld; wanneer ze 55 zijn is dit vaak opgelopen tot ongeveer 21.500,- euro. Dit zijn gemiddeldes, en daar kan op individuele basis dus flink van worden afgeweken.
Het spaarsaldo op orde, en dan?
Stel: het spaarsaldo is inmiddels leuk gegroeid en je hebt een flinke buffer op je rekening staan. Dan kan de vraag ontstaan: en nu? De rente op spaargeld is enorm laag en de inflatie juist weer hoog. Heel veel overbodig spaargeld op je rekening hebben is dan ook niet altijd een slim idee. Er zijn hier gelukkig goede alternatieven voor te bedenken zoals het beleggen in aandelen of crypto. Het fijne tegenwoordig is dat je dit niet meer allemaal zelf hoeft uit te zoeken maar er hele toegankelijke fora zijn waar je op advies van expert je geld kunt beleggen.
Voor aandelen zijn er online brokers waar je al met hele kleine bedragen kunt starten met investeren. Maar ook de markt met betrekking tot crypto is zeer toegankelijk geworden waar je op weg wordt geholpen door professionals op dit gebied. Denk hierbij aan bijvoorbeeld
Immediate Edge. Een platform dat opgericht is door experts en door middel van data inzichtelijk maakt wat een goede investering is op dat moment (of juist niet).
Kortom, op de bank een appeltje voor de dorst is belangrijk. Hier zijn verschillende vormen voor maar wanneer je bovenstaande als uitgangspunt neemt zit je zeker goed. En dat extra geld wat je vervolgens overhoudt? Daarvan is het goed om het slim te investeren, want héél veel extra spaargeld hebben levert vandaag de dag weinig op qua rente.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)