Sinds dit jaar moeten alle gemeenten, samen met de belanghebbenden, werk maken van een actueel kerkenbeleidsplan. Een belangrijk beleidsdocument voor het gemeentebestuur en voor de kerkelijk verantwoordelijken omdat het een gedragen visie én afspraken bevat over de toekomstige functie van alle aanwezige kerken.
In dit beleidsplan worden alle kerkgebouwen 'ruimtelijk' gesitueerd, en worden ze afzonderlijk besproken. Met een beschrijving van het actueel gebruik en een situering in de ruimtelijke omgeving. Maar er volgt ook een visie op het toekomstig gebruik.
Samengevat: het moet een realistische visie weergeven van het toekomstplan voor de Peltse kerken, in overeenstemming met het gemeentelijke ruimtelijk beleid.
Dat plan werd ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad, net zoals trouwens de goedkeuring van de jaarrekeningen 2024 van de 8 kerken. Deze agendapunten werden goedgekeurd.
Meerdere gemeenteraadsleden hadden hieromtrent een vragen of opmerkingen
Dominiek Heylen van Vlaams Belang stelde een korte duidelijke vraag, hetgeen we niet van hem gewoon zijn, zijn vragen zijn doorgaans een stuk langer. Maar het was wel een terechte vraag, aldus schepen Raf Drieskens die hem mocht antwoorden. De vraag van Dominiek was wie nu eigenlijk de herbestemming van de kerken bepaalt? Schepen Drieskens verduidelijkte dat de gemeente géén eigenaar is van de kerken, wel de kerkfabrieken. Gelukkig is er met hen wel een goed overleg, en in overleg worden ook toekomstscenario's uitgewerkt. Het is ook zo, aldus Raf Drieskens, dat de bisschop pas een kerk zal ontwijden als die ook weet wat de toekomstige bestemming is. Maar het gemeentebestuur is van oordeel dat de kerken deel moeten uitmaken van een 'kloppend dorpshart'.
Sofie Monsieurs stelde dat het een en 't ander (rond die herbestemming) wel danig aan het aanslepen is. 'Er mag toch wat schot in de zaak komen'.
Benny Bax vroeg of er al enige duidelijkheid was rond de herbestemming van de kerken van Fabriek en 't Herent. Raf Drieskens stelde dat het de bedoeling is dat de kerk van Fabriek een soort OntmoetingsCentrum à la Grote Heide zou worden, terwijl de kerk van 't Herent zou verdwijnen.
Stijn Loos stelde dat de kerk van Holheide toch wél eigendom is van de gemeente? Inderdaad, aldus de bevoegde schepen, die werd door de gemeente aangekocht omdat die kadert in het Masterplan voor Holheide. Die kerk wordt afgebroken, de toren blijft staan als 'knipoog' naar het verleden.