Donderdag 15 december 2022
Gemeenteraad
Vanavond stond de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 op de agenda van de gemeenteraad, met de focus op het budget voor het komende jaar 2023.
De opmaak van het budget 2023 was geen gemakkelijke opdracht, gezien de gevolgen van de wereldcrisis die ook hun weerslag hebben in onze gemeente, zei burgemeester Frank Smeets (CD&V).
De verhoging van de prijzen van energie en materialen, die de index omhoog stuwen, leidt tot een verhoging van de loonkosten met 10% op een jaar tijd.
Dit wordt volgend jaar wel gecompenseerd door de indexatie van de belastingen. En die twee houden elkaar in evenwicht, want de loonkost van het gemeentepersoneel bedraagt de helft van de totale uitgaven en de belastingen de helft van de inkomsten. Maar de prijsverhogingen worden ook doorgerekend bij de goederen en diensten die worden ingekocht, investeringen die gedaan worden en subsidies die de gemeente geeft aan politie, brandweer, zwembad, enz…
De omzet (of de ontvangsten van de gemeente in 2023) wordt geraamd op 49 miljoen euro, de uitgaven op 46 miljoen euro.
"Het saldo van 3 miljoen kunnen we investeren. Maar dat volstaat niet voor de investeringen die we plannen," zei Smeets. "Daarom willen we 12 miljoen euro lenen.
Naast de werken die reeds voorzien zijn in 2022 plannen we nog belangrijke investeringen in 2023."
Het gaat onder meer om de aanleg van het Park van Lille; de aanleg van het stationsplein bij de nieuwe WICO-campus; de renovatie van het gemeentehuis aan het Kerkplein; het jeugdlokaal op Holheide; camera’s voor trajectcontrole; kruispunt en fietspaden aan de Koel; oversteekplaats Sint-Oda-Heesakkerpark; groot onderhoud wegen; de vernieuwing van de wegen met fietspaden in de Zandstraat, Boseindstraat; Kaulillerweg; weg Eksel - Kleine-Brogel; de vernieuwing van andere fietspaden voor één miljoen,... Er worden studies besteld om de rioleringen in Nolimpark in 't Fabriek en Boseind te vernieuwen.
En er worden twee nieuwe vrachtwagens, een elektrische veegwagen en WC-wagens aangekocht.
Linda Vissers (Lijst Vissers) had het over de plannen voor een trajectcontrole, die volgens het budget 540.000 euro aan boetes zou moeten opbrengen. Zij noemde dat een verdoken belasting. "Het bedrag is misschien optimistisch bekeken, maar we moeten een aanzet geven in het budget", zei burgemeester Smeets. Iedereen ergert zich aan snelheidsovertredingen in woonstraten. Op Vissers' opmerking (en die van Groen) dat de plannen voor de renovatie van de Willibrorduskapel blijkbaar geschrapt werden, antwoordde schepen Niels Valkenborgh (CD&V) dat de herbestemming van de kapel, die oorspronkelijk uit de 8ste eeuw zou dateren, onduidelijk is. Het idee blijft om samen met de verenigingen te zoeken naar een herbestemming.
Frank Seutens (N-VA) wees op de "vele vertragingen" in de geplande projecten. Zijn partij maakt zich ook zorgen over de schulden die volgens hem doorgeschoven worden naar de volgende generatie. Een besparing door de laatste schepenpost niet in te vullen was volgens hem een goed signaal geweest. "Investeringen hebben tot gevolg dat de Peltenaar weet dat kosten zoveel mogelijk in de toekomst beperkt worden door duurzaamheid," antwoordde de burgemeester. "En dan kunnen we beter lenen dan huren. En door de investeringen kunnen we de lasten voor een stuk naar de toekomst drukken. De gewone Peltenaar heeft er dus ook wel iets aan."
Het agendapunt werd goedgekeurd door CD&V en Samen Pelt; Groen en N-Va stemden tegen; Lijst Vissers onthield zich.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'