- Het
politiereglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, dat vorige raadszitting werd uitgesteld, werd vandaag goedgekeurd nadat het gemeentebestuur het ontwerp had aangepast. Het ging over de uniformiteit van de nissen op de columbaria op de begraafplaatsen in de gemeente. Er is nu rekening gehouden met de bezwaren van de diverse fracties - er kan nu een symbool op de nis worden toegevoegd - en het agendapunt werd dan ook goedgekeurd.
- De gemeenteraad keurde het gemeentelijk reglement inzake de
ambulante handel goed. Die is voortaan niet meer toegelaten bij het station, maar wel aan de Sevensmolen, op de parking aan de Heikapper, het Regenboogplein, de parking aan de Loodstraat, het Dorpsplein in Lille, de parking in de Parkstraat en bij de gemeentelijke begraafplaatsen. Het college van burgemeester en schepenen kan daarbuiten nog toelating verlenen.
- De raad keurde de verlenging van het erfpachtrecht met de vzw
Sint-Willibrordusscoutsgroep goed. De vzw is erfpachter van een aantal gemeentelijke gronden aan de Scoutsrally. Dit recht neemt op 28 februari 2026 een einde, maar de vzw vroeg al een verlenging voor een periode van 40 jaar omdat, volgens burgemeester Dennis Fransen (CD&V), de reservaties voor het verblijfscentrum voor 2026 en 2027 binnenstromen. Ook de vergunning voor de cafetaria loopt af in 2028 en ook die uitbaters willen zekerheid voor de toekomst.
- De gemeenteraad keurde het tracé van de wegenis met de bijhorende nieuwe gemeentelijke rooilijnen in het binnengebied Ambachtsstraat, Dorpsstraat en Peltanusstraat goed. In dat binnengebied - de voormalige site van WICO-campus TIO - gaan na het vertrek van de school komende maand zes gebouwen met meergezinswoningen worden opgetrokken, met een ondergrondse parking en de nodige infrastructuur.
Voor de realisatie van dit project dienen er nieuwe wegenis- en rioleringswerken worden uitgevoerd.
- Omwille van de bouwplannen in dat binnengebied in Overpelt-centrum moest de gemeenteraad twee straatnamen en een naam voor een plein goedkeuren. Het Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde stelde voor de twee straten de namen Schrijnwerkerijstraat en Smederijstraat voor, en voor het nieuwe plein "De Vakschool". De gemeenteraad - met uitzondering van de N-VA - hechtte zijn goedkeuring aan die benamingen.