Naar goede gewoonte ondertussen werd er ook deze gemeenteraad stilgestaan bij de
coronamaatregelen. Burgemeester Bob Nijs (CD&V) benadrukte dat de cijfers, zeker ook hier in Noord-Limburg, niet goed zijn. Hij kondigde ook een Open Brief van het ziekenhuis Noorderhart aan. De vaccinaties lopen ondertussen ook vrij vlot, wist hij. Schepen Vanderkrieken (CD&V) had het nogmaals over het
Noodfonds, een fonds dat nog niet leeg is… en in deze meldde de schepen dat er een extra vraag gekomen is van enkele verenigingen en uitbaters van buurthuizen. Schepen Bosmans (N-VA) had het nog over een bijkomende maatregel voor horeca en handel. Hij hoopte ook op een mooie heropening van de terrassen, en gaat volgende week samenzitten met deze horeca om alles in goede banen te leiden.
Burgemeester Bob Nijs had het over het
jaarverslag van de boetes op stilstaan en parkeren: in 2020 waren er maar liefst 2.000 inbreuken, merkelijk méér dan in voorgaande jaren. Dit komt vooral omwille van de grotere controles, o.a. in de Boskantstraat (474 overtredingen). Rina Ven (Samen/Vooruit) vroeg zich af of er eventueel niet kon teruggekomen op de beslissing om aan allebei de zijden parkeerverbod in te stellen, en eventueel aan één kant wel toe te laten. De burgemeester verwachtte deze zomer opnieuw een grote drukte, en wil dit zeker evalueren, maar wel pas NA de zomer.
Over de
GAS-boetes wist de burgemeester dat er in 2020 in totaal 580 GAS-boetes werden uitgeschreven (van 272 in 2019), dus een verdubbeling: vooral handhaving bij Velbo en Sahara blijken hiervoor verantwoordelijk.
Over het
dossier regiovorming werd nogmaals teruggekomen door Kris Verduyckt (Samen/Vooruit). Hij stelde: “Het dossier van de regiovorming lijkt hoe langer hoe meer op een dictaat van de Vlaamse regering. De opzet van dit dossier, namelijk het tegengaan van de verromeling is in onze provincie al jaren bezig. Met goede voorbeelden zoals S.Lim, Limburg.net, Fluvius Limburg bewijst onze provincie dat samenwerking eigen is aan de Limburgers. Bovendien blijkt dat er bijzonder weinig draagvlak is bij de Limburgse bestuurders, het brede middenveld en werkgeversorganisaties. Daarom legde de fractie Samen Vooruit een motie ter stemming voor waarbij de Vlaamse Regering verzocht wordt om Limburg niet op te delen in meerdere regio’s en rekening te houden met de wil van de meerderheid van de Limburgse bestuurders”. De burgemeester en zijn fractie (CD&V) konden zich wel vinden in de voorliggende motie; Peter Luyckx (N-VA) benadrukte dat tijdens voorgaande legislaturen meermaals door de toenmalige meerderheid een motie over bovengemeentelijke materies geweigerd werd om zelfs maar te bespreken. Hij stelde ook dat zijn fractie zich zou onthouden. Hij wou niet meegaan in een "
debat tussen goede en slechte Limburgers". De motie werd nadien door iedereen goedgekeurd, behalve dus door de N-VA.
Over de
verkeerssituatie school Lutlommel kwam Carine Creemers (Samen/Vooruit) tussen. Schepen Sophie Loots (CD&V) diende van antwoord en had het o.a. over een infosessie met omwonenden en ouders van kinderen op de school. Studiebureau Vectris onderzocht het kruispunt en werkte drie voorstellen voor de herinrichting uit. Deze voorstellen werden kritisch bekeken en daaruit resulteerde een geoptimaliseerd vierde plan. Dat plan is gericht op het vergroten van de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker én het verbeteren van de leesbaarheid van het kruispunt voor automobilisten. In concreto betekent dit het verdwijnen van de verkeerslichten, variabele oversteekplaatsen die duidelijk gemarkeerd zullen zijn, op Lutlommelkiezel zelf is er 30 km/uur. Er komen ook speelse markeringen op de rijweg die de schoolomgeving aangeven. Het fietspad op Lutlommel wordt afgescheiden van de rijweg met paaltjes (aan de zuidkant) en een groenvak (aan de noordkant). Voor de Torenstraat zou er gedeeltelijk éénrichtingsverkeer komen. Dit alles zou tegen eind dit jaar uitgevoerd moeten zijn. Oppositielid Creemers benadrukte dat éénrichtingsverkeer in de Torenstraat zeker niet tot veiligere situaties zou leiden, en bepleitte om dit enkel toe te passen tijdens de schooluren. De schepen benadrukte dat een situatie best permanent is om het veilig te houden.
Walter Cremers (Samen/Vooruit) kwam tussen i.v.m. de
vernietiging van het onteigeningsbesluit voor de geplande werken Albertlaan en Astridlaan.
(Voor meer info en standpunten van meerderheid en oppositie, zie hiervoor ons eerder artikel van begin deze maand.) Gisterenavond benadrukte Cremers nogmaals dat in de feiten er niet zorgvuldig werd bestuurd, zoals in het arrest letterlijk te lezen staat. “De onteigeningsaanpak van dit bestuur lijkt dus ook niet te werken. Het nieuwe bestuur koos dus voor een andere aanpak, verdubbelde de kosten voor de grondverwervingen, versmalde en ontgroende deels de inrichting van de plannen en dreigt nu door een slecht ingediend besluit veel tijd te verliezen.” stelde hij. Hij vroeg dan ook naar de verdere gevolgen hiervan. Schepen Loots (CD&V) gaf toe dat er idd
wel consequenties zijn voor het vervolg van dit dossier. “Ondertussen lopen de verwervingen verder, en de bestaande zijn niet geannuleerd. Er zijn inmiddels al
45 getekende aktes, en het draagvlak voor het dossier is ook zeer groot. Wij gaan de komende tijd verder aan de slag met het oordeel van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De procedure is correct gevolgd, het is een recht om bezwaar in te dienen en de rechten van de burgers zijn in deze dan ook ten volle gevrijwaard. We gaan nu met deze opmerkingen aan de slag. We gaan bijkomend studiewerk uitvoeren, er zullen nieuwe en meer verkeersmetingen uitgevoerd worden en de varianten zullen verder onderzocht en gemotiveerd worden. De verkeersveiligheid, de verkeersleefbaarheid en de leefbaarheid in deze straten zijn voor ons van groot belang.”
Daarna was het de beurt aan Kelly Bosmans (Samen/Vooruit) i.v.m.
transparantie en informatiedoorstroming naar de gemeenteraadsleden toe. “Onze fractie stelt vast dat de meeste dossiers die belangrijke beslissingen inhouden zelfs niet worden toegelicht aan de gemeenteraad. Vanuit Samen Vooruit zijn we bezorgd over de huidige werkwijze, tal van dossiers bereiken de raadsleden niet of worden in laatste instantie op de raad gebracht, waardoor het erg moeilijk wordt om met een voldoende kennis hierover te beslissen.” Het raadslid haalde enkele voorbeelden aan zoals de herbestemming van de kerk Stevensvennen, het inrichtingsplan van Park De Soeverein, de herinrichting van de terreinen van Lutlommel VV met waarborg van lening, het erfgoedplan bomen Dorpsplein, het snelheidsbeleid op Koning Leopoldlaan, Lutlommelsekiezel en Leuken, enz… Burgemeester Bob Nijs (CD&V) stelde dat hij de punten te laat had ontvangen om daar nu overal op te antwoorden. Hij benadrukte ook dat zijn deur altijd openstaat en hij engageerde zich om in de toekomst hier zeker aandacht aan te besteden.
Jaak Theuws (CD&V) stelde dat deze meerderheid véél transparanter werkt dan alle jaren ervoor met de ‘oude’ meerderheid. En ook schepen Karel Wieërs (N-VA) beaamde deze bemerking. Schepen Mertens (CD&V) benadrukte ook dat de meeste plannen steeds op de bevoegde commissies werden gebracht, zoals bv. in de Gecoro. Kris Verduyckt en Rita Phlippo spraken de bewering van raadslid Theuws tegen.
De voorlaatste vraag was voor Rina Ven over
een jeugdherberg. Zij had het over de jeugdherberg aan het Duits Militair Kerkhof die gaat verdwijnen wanneer het Huis Zonder Grenzen een nieuwe invulling krijgt. “In het verleden werden er plannen getekend en gemaakt voor een jeugdherberg in onze stad. Daarom vragen wij of de stad nu toch niet best volop inzet op een jeugdherberg in Lommel?” Volgens het raadslid zijn er hiervoor financiën mogelijk via Zuhal Demir. Schepen Vanderkrieken (CD&V) beaamde de plannen voor de nieuwe invulling van de Duitse Militaire Begraafplaats. Om nu echter een echte jeugdherberg op te richten, zijn deze ideeën nog wel aanwezig, maar in de meerjarenplanning is dit zeker niet opgenomen. Maar naar de volgende legislatuur toe wil de schepen hier zeker aandacht aan besteden. Ook schepen van Toerisme Karel Wieërs (N-VA) benadrukte dat er subsidies zijn aangevraagd voor de verbouwing van het GlazenHuis, die trouwens ondertussen zijn goedgekeurd, dit om aan te tonen dat er wel degelijk subsidies naar onze stad komen.
Als allerlaatste kwam Dag Indenhoek (Voor3920Lommel) aan het woord i.v.m.
de moskee in de Kringwinkel. Hij vroeg of er eventueel gedacht wordt aan een hoorzitting voor de omwonenden. Burgemeester Bob Nijs wist dat er al meerdere contacten zijn geweest met de mensen van de moskee, maar voorlopig is er nog geen enkele aanvraag geweest tot bestemmingsaanvraag. Ersin Kemaldar (Samen/Vooruit) benadrukte dat er in dialoog moet gegaan worden. Hij stelde ook dat deze mensen op hoop leven, en hij verwachtte dat de mensen niet met een hoop ellende zouden achterblijven
. (JB)