Het zal wel toeval zijn, maar net op de dag dat Chel Driesen het
in zijn column heeft over de bijnamen van de collegeleraars destijds schrijft ook Hendrik Lemmens in de nieuwste editie van
"De Drei Boge" daarover. Interessant, omdat het nog gaat over leraars die ook wij nog gekend hebben. Al maakt Lemmens een fout als hij beweert dat de schrijversnaam van Wim Rutten zaliger Jacob van Maerlandt was. Dat klopt niet; Ruttens schrijversnaam - hij schreef onder meer de inleiding tot Herman Hesse in het "Pantheon der Nobelprijswinnaars" van Heideland - was Wim Van Maasland. Rutten was afkomstig van Kessenich, vandaar. Jacob Van Maerlant was een Vlaams dichter uit de 13de eeuw...
Het kwartaaltijdschrift van de Neerpeltse Heemkundige Kring, dat normaliter maandag bij de abonnees in de brievenbus valt, heeft het verder over de kerkelijke feesten tussen O.L.H. Hemelvaart en O.L.V. Hemelvaart, de vergane glorie van de sacramentsprocessie en de betekenis van de communie en het vormsel.
Zoals elk jaar krijgt de lezer ook een overzicht van de overledenen in 2019 in de verschillende parochies, alsook de namen van de jubilarissen van gouden, diamanten en briljanten bruiloften in dat jaar.
Tot slot brengt het blad een artikel – met vele foto’s – over het Vlaamsch Huis. Het populaire café in Neerpelt-centrum bestaat al meer dan honderd jaar. Een interessant artikel, dat onder meer aangeeft dat er een familieband was tussen de eigenaars van Het Vlaamsch Huis en Café Uilenspiegel.
Op de foto hiernaast het Huis Abrahams voor 1900. In 1912 werd het aangekocht door Frans Spooren
en later verbouwd en gerenoveerd tot het Vlaamsch Huis
Een lidmaatschap voor vier boekjes met 80 bladzijden Nèrpeltse geschiedenis kost je slechts 10 euro per jaar. Meer informatie.
infoheemkringneerpelt.be p/ a Beukenlaan 16 – 3910 Pelt.