Het laatste geagendeerde punt op de dagorde van de gemeenteraad luidde:
"Verzoekschrift aan de gemeenteraad met betrekking tot de verkaveling Weyerstraat". De lezer zal zich herinneren dat er tijdens de vorige gemeenteraadszitting veel discussie was over deze grote verkaveling, die is goedgekeurd voor een "weide" achter in het Lindel. "Er grazen koeien!" zei Linda Vissers (Lijst Vissers) vanavond.
Voor die gemeenteraadszitting waren er aan de voorzitter van de raad zes vragen gesteld over die verkaveling. Die konden toen niet beantwoord worden, vanwege de laattijdigheid van de indiening, maar kwamen nu wel aan bod. Schepen Jaak Fransen (CD&V) zei vanavond dat drie van de zes vragen waren doorgestuurd naar het college van burgemeester en schepenen en één naar de algemeen directeur. Eén vraag kon niet beantwoord worden in het kader van een verzoekschrift en de laatste vraag "
kon niet positief beantwoord worden zonder afbreuk te doen aan het verbod op intrekking van regelmatige administratieve rechtshandelingen die rechten toekennen".Die vraag luidde:
"Kan de gemeenteraad terugkomen op de verkoop van een stuk bedding van de Hoevenderloop aan de firma Danneels om de toekomst van de Hoevenderloop te vrijwaren tegen de verdere verdroging en de Hoevenderloop terug te verbinden met de gracht in de weide als signaalgebied?"Dat kon dus niet, zei Fransen, en de provincie had bezwaren in dat verband ook al ongegrond verklaard.
Wat volgde was een levendige discussie waarvan Stijn Philippe (Samen Pelt) na afloop zou getuigen dat hij zoiets tijdens zijn politieke carrière in de gemeenteraad van Neerpelt nog nooit had meegemaakt. Eerst interpelleerde Hans Proost (Groen) schepen Jaak Fransen. "De bedoeling van een verzoekschrift is antwoord krijgen op dringende vragen," zei hij. "Pas na vijf weken antwoorden dat de vragen gaan doorgestuurd worden, is niet ernstig. Zo ga je niet om met inwoners. Waarom wordt er niet gewoon op die vragen geantwoord?" Linda Vissers (Lijst Vissers) voerde aan dat het de eerste maal was dat de gemeenteraad geconfronteerd werd met een verzoekschrift en dat het niet correct was dat de betrokken burgers, wil men het huishoudelijk regelement volgen, nog twee maanden op een antwoord zullen moeten wachten. Zij had het over een gebrek aan goede wil van het schepencollege.
Schepen Fransen wees erop dat de gemeente correct tewerk was gegaan volgens het geldende huishoudelijk reglement en hij suggereerde dat het raadslid geen poot had om op te staan. "Ge zijt niet volwassen", zei hij hoofdschuddend.
Dat viel niet op een koude steen. "Ik onthoud dat ik niet volwassen ben," zei Vissers woest. Raadslid Leon Alders (N-VA) probeerde olie op de golven te gieten en suggereerde de tussenkomst van de Vlaamse ombudsman om uit deze ruzie te komen.
N-VA, Groen en Lijst Vissers stemden tegen, de meerderheid vóór. Fransen zegde toe dat de indieners van de vragen "zo snel mogelijk" een antwoord zouden krijgen.
Toen er na afloop van de reguliere agenda nog vragen konden gesteld worden, weigerde Linda Vissers dat te doen. "Ik ben toch niet volwassen," zei ze. "Dan stel ik geen vragen meer."