Zijn er voor de rechtbank processen die belangrijker zijn dan processen die gaan over de kwaliteit van een matras? Elke mens brengt immers een derde van zijn leven slapend door. Tenminste als hij een goede matras heeft.
De dame waar het hier over gaat had, al dan niet in haar eentje, een tweepersoonsmatras gekocht met topper, een dunne matras bovenop de matras. De verwachtingen waren hoog gespannen want de matras kostte 5.300 euro. Maar, blijkbaar was de matras niet bestand tegen het feit dat zij en haar man anders waren geschapen. Daarom eiste zij èn de kosteloze vervanging van de matras door twee eenpersoonsmatrassen èn de vervanging van de topper.
Het kwam tot een rechtszaak en de rechtbank van eerste aanleg van Mechelen veroordeelde het beddenbedrijf slechts tot vervanging van de topper. De dame moest bovendien de helft van de gerechtskosten betalen. Ontevreden als ze was, trok de dame naar het hof van beroep van Antwerpen. Het Hof oordeelde dat uit het rapport van de gerechtsdeskundige (een “bedweter” als het ware) bleek dat twee personen onmogelijk normaal en comfortabel konden slapen op de matras. Het stond voor het Hof ook vast dat de dame in het gezelschap van haar man was bij de aankoop. Maar, aldus het Hof, zelfs als de dame alleen was geweest, had de gespecialiseerde verkoper moeten weten dat in een tweepersoonsbed niet altijd personen met dezelfde vormen slapen en het veroordeelde het beddenbedrijf tot terugbetaling van de aankoopsom van 5.300 euro plus intresten. De door de dame vanwege slaapgebrek geëiste schadevergoeding van 150 euro per maand moest het bedrijf niet betalen omdat het echtpaar slechts een paar nachten in het bewuste bed sliep, om daarna een alternatief te zoeken. Of zij daarna goed hebben geslapen is niet duidelijk. Hoe dan ook bezorgt de onzekerheid over de afloop van een rechtszaak vaak slapeloze nachten. Ook als het gaat om een matras.
Jan Bouly, advocaat