Woonden ze samen of niet? De vrouw (met haar kind) en de man. Toen ze ruzie hadden en de politie moest tussenkomen wegens familiegeweld, had hij verklaard dat hij bij zijn moeder woonde maar dat hij en de vrouw al vijf jaar een relatie hadden en altijd samen waren, hoewel niet getrouwd.
Zij hadden samen een bankrekening en hij had ook de sleutels van haar huis. ’s Zondags ging hij wel eten bij zijn moeder. De vrouw had het bij de politie ook over een lange, niet onderbroken relatie.
Er gingen geen vier dagen voorbij toen de vrouw de politie meldde dat ze terug samen waren en samen oud wilden worden.
Na een buurtbevraging en een onderzoek met kentekenplaaterkenning gericht op de Opel Astra van de man, volgde vijf maanden later een nieuwe ondervraging bij de politie. De man sprak toen van een latrelatie. Hij zou niet bijdragen in de kosten. Wel had hij veel van zijn gerief bij haar staan. Af en toe betaalde hij de boodschappen en kocht haar iets. Een nieuwe zetel bijvoorbeeld.
Een klein jaar later stonden ze samen terecht voor de correctionele rechtbank van Gent. Zij omdat ze sociale voordelen had opgestreken van om en bij de 50.000 euro waarop ze geen recht had, want eigenlijk was ze geen alleenstaande met gezinslast, maar samenwonende met de man. Hij omdat hij hielp uitkeringsfraude te plegen. Hij had zich niet ingeschreven op haar adres, hoewel hij dat wettelijk verplicht was.
De vrouw jammerde nog dat zij er van het samenwonen financieel niet beter van werd. Maar daar had de rechtbank geen oren naar, want uit een bankonderzoek bleek dat zij op de gemeenschappelijke rekening maar een derde stortte van wat de man stortte. Ze had zelf nog op de dienst uitkeringen gewerkt en wist dat haar inkomen stukken lager zou zijn als de man bij haar was ingeschreven, aldus nog de rechtbank.
Vandaar een veroordeling tot terugbetaling van alle onrechtmatig ontvangen sociale voordelen en een geldboete van 6.400 euro waarvan 5.600 euro voorwaardelijk. Maar ook de man bleef niet buiten schot, hoewel hij geen enkel sociaal voordeel genoot. Hij kreeg een geldboete van 4.800 euro waarvan 3.600 voorwaardelijk omdat hij had nagelaten zich in te schrijven bij haar.
Daadloosheid kan misdadig zijn.
Jan Bouly, advocaat