Het overige nieuws

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen trekt schepen Johnny Vrancken de lijst van Vooruit. Collega Gerard Stassen is lijstduwer. Op de lijst staan 17 vrouwen en 18 mannen, waarvan 23 uit Tongeren en 12 uit Borgloon. Vooruit hoopt de grootste partij te worden van de nieuwe fusiegemeente.
Tongeren - Versterking voor KSK TongerenKSK Tongeren heeft Mathice Soudant (Eendracht Termien), Martin Aharrh Adji (Wezet), Lucas Geurde (Rochefort), Mauro Lo Presti (Raeren) en Aristote Lufuangenda en Timoty Mazzari, beiden van Kelmis, aangetrokken.
Tongeren - Brandweer neutraliseert oliespoorOp de Sint-Truidersteenweg heeft de brandweer een oliespoor geneutraliseerd. Dat gebeurde in de vooravond. Het is niet geweten welk voertuig de olie verloor.

Filezwaarte nooit zo hoog

Zaterdag 29 juni 2024
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (juni 2023 – mei 2024) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 896 kilometeruren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 896 kilometer file was gedurende 1 uur lang. Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de coronacrisis. In april 2021 steeg het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van de filezwaarte voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis opnieuw. De filezwaarte bereikte sinds juli 2023 nieuwe recordhoogten.

Woninginbraak in Borgloon

Vrijdag 28 juni 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Borgloon is ingebroken in een huis aan de Schansestraat. Of de daders buit konden maken, is niet geweten. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.

Onweersbui in Henis

Donderdag 27 juni 2024
Vanavond trok een onweersbui over Henis. Een omgevallen boom sleepte elektriciteitsdraden met zich mee zodat Kerkhenis zonder stroom kwam te zitten. Fluvius startte meteen met de herstellingen.

Analyse datalek Limburg.net

Donderdag 27 juni 2024
Tongeren - Analyse datalek Limburg.netZoomDe analyse over de gegevensdiefstal bij Limburg.net, die op 13 december plaatsvond, is afgerond. Bij die analyse werden onder meer cybersecurity-experts van Ernst & Young ingeschakeld. In het totaal waren 292.734 personen betrokken in de gegevensdiefstal. Alle betrokken personen werden persoonlijk verwittigd via brief, hetzij in januari of nu. Vrij snel was duidelijk dat er rijksregisternummers uit 2014 en 2015 in het datalek zaten. Uit verdere analyse blijkt nu dat er ook 555 bankrekeningnummers en (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Sombere vooruitzichten in bouwsectorZoomDe bouwsector heeft sombere vooruitzichten. "Richting het einde van het tweede kwartaal noteren we zeer beperkte winst en richting de zomermaanden lijkt de expansieve slagkracht zelfs verder af te nemen. Dit sluit aan bij de sentimenten van de meest recente bevraging (20/06) bij de leden van Voka – KvK Limburg. De helft van de bedrijven schat de economische situatie momenteel negatief tot zeer negatief in. 37% van de respondenten ziet de economische situatie neutraal tegemoet, terwijl slechts 13% een (…) Het hele nieuwsbericht
Cijfer van de dag
49% van de Belgische bevolking heeft overgewicht, waarvan 18% obesitas. Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van Sciensano uitgevoerd in 2022-2023. Dat cijfer is onveranderd gebleven in vergelijking met dat uit 2014-2015 bij de vorige peiling. Bijna een derde van de bevolking van 10 jaar en ouder probeert af te vallen, onder hen gebruikt 21% gevaarlijke methoden om gewicht te verliezen. Volgens Sciensano komen problemen die te maken hebben met gewicht nog te veel voor en moet het beleid zich meer toespitsen op het verminderen van deze gezondheidsrisico’s.
De visie van Fobie
Tongeren - Krijgen ze Casteels er bij als piloot?ZoomZo ja, dan toch pas nadat ze uit het EK liggen!
Cartoon: Fobie
Het is maar dat je 't weet
Begin 2024 ontvingen 42.240 inwoners van het Vlaamse Gewest een leefloon en 13.691 personen een equivalent leefloon. Samen gaat het om 55.931 personen. Het leefloon vormt een minimuminkomen voor mensen die niet over voldoende bestaansmiddelen beschikken. Het equivalent leefloon is er voor mensen die niet in aanmerking komen voor het leefloon maar die zich in een vergelijkbare noodsituatie bevinden. In de praktijk wordt het vooral uitgekeerd aan personen die een verzoek hebben ingediend voor internationale bescherming (asielzoekers) en personen met buitenlandse nationaliteit die niet in het bevolkingsregister zijn ingeschreven.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 vonden er 36.855 verkeersongevallen plaats op onze wegen, wat het totaal aantal slachtoffers op 45.243 brengt, oftewel ruim 1,2 slachtoffers per ongeval. Van deze slachtoffers raakten 41.481 (92%) lichtgewond, 3.261 (7%) ernstig gewond en kwamen 501 personen (1%) om het leven binnen 30 dagen na het ongeval  . Dat blijkt uit de jongste cijfers over verkeersongevallen gepubliceerd door Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Motorfietser en fietser gewond

Maandag 24 juni 2024
Kort nieuws van bij de buren
Bij een ongeval in de Coutjoulstraat in Kortessem zijn een motorfietser en een fietser gewond geraakt. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag.

Dieven slaan ruit in

Maandag 24 juni 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Borgloon hebben dieven een ruit ingeslagen om binnen te dringen in een woning aan de Oude Truierbaan. Zij gingen met juwelen aan de haal.
Het is maar dat je 't weet
In de driemaandelijkse enquête over persoonlijk welzijn en levensomstandigheden interviewde Statbel zo’n 5.000 Belgen van 16 tot 74 jaar. In het eerste kwartaal van 2024 voelde 66,6% van de Belgen zich altijd of meestal gelukkig, 9,3% van de Belgen voelde zich altijd of meestal eenzaam; 38,3% van de Belgen vond het heel moeilijk, moeilijk of eerder moeilijk om rond te komen; 53,9% van de Belgen meldde een hoge mate van algemene tevredenheid met het leven; 66,2% van de Belgen meldde een hoge mate van tevredenheid over persoonlijke relaties; 35,1% van de Belgen rapporteert een hoge mate van tevredenheid over de financiële situatie; 25,1% van de Belgen zei dat hun inkomen hoger was dan vorig jaar, en 64,7% zei dat hun inkomen min of meer hetzelfde was als vorig jaar.
Tongeren - Acht chauffeurs onder invloedDe voorbije nacht waren er alcholcontroles op de Luikersteenweg en de Leopolwal. Er zijn acht bestuurders onder invloed betrapt. 170 bestuurders moesten een ademtest afleggen.
Tongeren - Robby Voets weg bij Unico TongerenRobby Voets van Unico Tongeren zoekt andere oorden op. Hij verkast naar reeksgenoot KFC De Zwaluw Vechmaal.

Dieven op pad in Koninksem

Zaterdag 22 juni 2024
Tongeren - Dieven op pad in KoninksemDieven poogden zich de voorbije nacht toegang te verschaffen tot twee woningen in de Hoogveldstraat. Aan één woning werden zij betrapt waarop ze meteen op de vlucht sloegen.
Het is maar dat je 't weet
74 Limburgse varkensboeren willen zich laten uitkopen door de Vlaamse overheid. De vrijwillige verkoop is een van de maatregelen uit het stikstofakkoord waarmee Vlaanderen de uitstoot van stikstof tegen 2030 met de helft wil verminderen. De boeren krijgen de vergoeding pas, als ze effectief gestopt zijn . 12 boeren hebben dat intussen gedaan. Daardoor is de veestapel in Limburg gekrompen met 12.600 varkens.
Kort nieuws van bij de buren
In Riemst is een fietser gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Elderenweg. Het ongeval gebeurde deze namiddag.
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Elektriciteit en gas voor wanbetalersEind 2023 leverde netbeheerder Fluvius wegens wanbetaling elektriciteit aan 76.326 huishoudens en gas aan 58.365 huishoudens. Die aantallen liggen hoger dan in 2022 maar lager dan in de jaren vóór 2020, ondanks de grote prijsstijgingen voor energie in 2022. Het gaat om huishoudens waarvan de commerciële energieleverancier het contract heeft opgezegd omdat zij hun energiefactuur niet of niet op tijd hebben betaald en niet hebben gereageerd op een aangetekende ingebrekestelling of de afspraken in een afbetalingsplan niet hebben nageleefd. Als het huishouden in dat geval geen nieuwe commerciële leverancier vindt, dan neemt Fluvius de levering van elektriciteit en/of gas over.

Huizenprijzen in eerste kwartaal

Donderdag 20 juni 2024
Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceerde vandaag de huizenprijzen in België voor het eerste kwartaal van 2024. De Belgische middenprijs voor een geschakelde woning bedroeg 259.500 euro Voor een vrijstaande woning moest een koper 372.000 euro betalen. Het Waalse Gewest is het goedkoopste met een gemiddelde prijs van 178.000 euro voor een geschakelde woning en 300.000 euro voor een vrijstaande woning. Het wordt gevolgd door het Vlaamse Gewest . Geschakelde  woningen kosten daar 299.000 euro, vrijstaande woningen 415.000 euro. De gegevens zijn gebaseerd op de verkoopakten ingeschreven bij de Algemene Administratie van de Patrimoniale Documentatie van de FOD Financiën.

Auto tegen geparkeerd voertuig

Donderdag 20 juni 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Borgloon is vanmorgen een 19-jarige uit Sint-Truiden met zijn auto tegen een geparkeerd voertuig gereden in de Hoepertingenstraat. Hij raakte daarbij gewond.
Tongeren - Het slaapfeestje van de laatste kleuterklasZoomDe kleuters van de laatste kleuterklas van basisschool Picpussen hadden uitgekeken naar hun slaapfeestje: eerst een aperitiefje en een lekkere pizza, daarna een echte fuif in het donker en lekker slapen. 's Morgens tandjes poetsen en aanschuiven aan de ontbijttafel.
Tongeren - 14 chauffeurs betrapt op gsm-gebruikBij een verkeerscontrole op de Michielenweg zijn vandaag 14 bestuurders betrapt die gebruik maakten van hun gsm aan het stuur. Vijf bestuurders vlogen tegen de lamp omdat zij hun verkeersbelasting niet hadden betaald. Het voertuig van één van hen die weigerde de belasting onmiddellijk te betalen is in beslag genomen.
Kort nieuws van bij de buren
Tongeren - Drugslab in ondergrondse mergelgroeveNa intensief speurwerk door de FGP Limburg is gisteren in een woning aan de Viséweg in Riemst binnengevallen. De speurders vonden er een erg omvangrijk drugslabo waarin vermoedelijk amfetamine (speed) werd geproduceerd. Het labo kon via een 7 meter lange schacht vanuit de woning worden bereikt en was verstopt in een ondergrondse mergelgroeve. De politie trof er o.a een grote hoeveelheid drugsafval en enkele productieketels aan. Er zijn vermoedens dat het drugsafval ter plaatse in de grotten werd geloosd. Twee personen, waaronder de 58 jarige bewoner van de woning, ziijn gearresteerd en door de onderzoeksrechter aangehouden.

Regen zet bouw achteruit

Donderdag 20 juni 2024
Tongeren - Regen zet bouw achteruitZoomVoor volgende week voorspellen de weermannen en -vrouwen eindelijk wat zomerse dagen, maar de afgelopen maanden geraakte de bouw van de regen in de drup. “Het aanhoudende slechte weer zorgt ervoor dat zes op tien bouwbedrijven de vooropgestelde planning niet haalt voor het bouwverlof. De planning wijkt gemiddeld voor een kwart af. De vertragingen zijn dan ook niet van de poes. Gemiddeld 5 tot 6 weken, met uitschieters tot meer dan 8 weken”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De regen (…) Het hele nieuwsbericht

Zwembad vanaf maandag weer open

Donderdag 20 juni 2024
Tongeren - Zwembad vanaf maandag weer openZoomZwembad Plinius is vanaf maandag 24 juni (10-19 uur) weer open. Voor vroege vogels is er ochtendzwemmen op maandag, woensdag en vrijdag, telkens van 8 tot 9.30 uur. Bij slecht weer is het zwembad gesloten.

Straatlamp vat vlam

Woensdag 19 juni 2024
Op de Bilzersteenweg vatte gisterenavond een straatlamp vuur. De brandweer deed nodige.
Kort nieuws van bij de buren
In Riemst en Hoeselt zijn gisteren verkeerscontroles gehouden. Een vrachtwagenbestuurder kreeg een boete van 2.000 euro omdat twee banden van zijn voertuig totaal versleten waren en omdat de aanhanger niet werd aangeboden voor de tecbnische controle. De politie plukte ook een opgedreven bromfiets uit het verkeer. Die kon een snelheid halen van 80 km per uur. De bromfiets is voor 30 dagen aan de ketting gelegd.
De hevige regenval heeft vanavond voor wateroverlast gezorgd, onder meer in de Clarastraat en de De Meyersstraat in Tongeren. Ook in Heers, Hoeselt en Riemst waren er problemen.
Het is maar dat je 't weet
In België werden in 2023 44.696.602 overnachtingen geboekt. Dat is 4% meer dan in 2022, en zelfs 5% meer dan in 2019. Het Vlaamse Gewest noteerde een stijging van 2% ten opzichte van 2022 en een stijging van 6% ten opzichte van 2019. Voor België, Vlaanderen en Wallonië is dit een recordaantal overnachtingen sinds 2015.
Kort nieuws van bij de buren
Een dertiger botste gisteren met zijn auto tegen de verkeerslichten op de Tongersesteenweg in Kortessem. Hij raakte daarbij gewond.

Johnny Jorissen overleden

Maandag 17 juni 2024
Tongeren - Johnny Jorissen overledenIn Tongeren is op 16 juni Johnny Jorissen overleden, echtgenoot van Ria Dighneef. Hij was 79 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen op zaterdag 22 juni om 11u. U kan Johnny nog een laatste groet brengen bij Uitvaartzorg Driesen te Tongeren, en dit op vrijdag 21 juni van 18u30 tot 19u.
Het is maar dat je 't weet
Er zijn dit jaar minder Limburgse asperges door de vele regen. Het seizoen van de asperges eindigt normaal gezien op 24 juni, maar verschillende boeren hebben al beslist om vroeger te stoppen. Er staat te veel water in de bedden en dat maakt de planten kapot. Omdat die planten nu verdronken zijn, zullen er ook volgend jaar minder asperges zijn.
Tongeren - Reeksindeling Vierde Provinciale BBoorsem B, Habo B, H.-Millen, KMR Biesen B, Membruggen, Rekem, Riemst, Schoonbeek-Beverst B, ’s Herenelderen B, Tongeren B, Uikhoven, Unico Tongeren B, Vliermaalroot, Vroenhoven, Winterslag B en Zutendaal B zijn de zestien ploegen die komend seizoen in Vierde Provinciale B spelen.
Tongeren - Victoria 's Herenelderen komt uit in 2A
Voetbal Vlaanderen heeft de reeksindeling in het Limburgs provinciaal voetbal definitief vastgelegd. Victoria 's Herenelderen komt samen met Boorsem, Diepenbeek, Gravelo, Herk Sport, Hoepertingen, Hoeselt, HO Heide,  DH Jeuk, Juve Hasselt, KMR Biesen, Kolmont, Kortessem, Umitspor, Velm en Vlijtingen uit in tweede provinciale A.
Tongeren - Reeksindeling Limburgs damesvoetbalVoetbal Vlaanderen heeft de reeksindeling van het damesvoetbal in Limburg definitief vastgelegd. In eerste provinciale komen Alken, Bilzen B, Bilzen Youth, Bocholt, Diepenbeek, Eksel, Elen, Kadijk, Patro B, STVV, WAVO, Zonhoven uit. Beringen, Bocholt B, Diepenbeek B, Linkhout, Lommel, ’s Herenelderen, Stokkem, STVV B, Unico Tongeren, Wiemismeer en Zepperen-Brustem komen uit in tweede provinciale.

Arbeidsmarkt minder gunstig

Maandag 17 juni 2024
Het is maar dat je 't weet
In het eerste kwartaal van 2024 heeft 71,9% van de mensen tussen 20 en 64 jaar in België een baan, wat een daling is ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023 (72,6%) en een stabilisatie vergeleken met het derde kwartaal van 2023. 55-plussers evolueren nog steeds gunstig: van 58,5% in het vierde kwartaal van 2023 naar 59,1% in het eerste kwartaal van 2024.
Het Gallo-Romeins Museum (GRM) ontvangt jaarlijks meer dan 25.000 schoolkinderen. Vooral voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs biedt het museum een gevarieerd aanbod. De programma’s haken in op de leerplannen en de eindtermen.

Onderzoek naar drugshandel

Zaterdag 15 juni 2024
Tongeren - Onderzoek naar drugshandelZoomGisteren voerde de Federale Gerechtelijke politie van Limburg (FGP) zeventien huiszoekingen uit onder leiding van de onderzoeksrechter in Tongeren in een onderzoek naar een criminele organisatie die zich vermoedelijk bezig houdt met internationale drughandel. De huiszoekingen werden uitgevoerd met bijstand van speciale eenheden, FGP’s Brussel, Antwerpen, Luik en Halle-Vilvoorde, de lokale politiezones Lanaken-Maasmechelen en CARMA, en tenslotte van een Nederlandse cash- en drugshond. De speurders namen €136.070 aan cashgelden in beslag naast 4 luxehorloges, verschillende luxevoertuigen en een semi-automatisch machinegeweer CZ Scorpion. Er werden negen personen gearresteerd. De onderzoeksrechter besloot vervolgens om zes verdachten aan te houden. Drie verdachten werden vrijgelaten onder stikte voorwaarden.

Het EK is gestart

Zaterdag 15 juni 2024
Tongeren - Het EK is gestartZoomCartoon: Fobie
Na 20 jaar is er dit weekend weer kermis in Henis op initiatief van enkele dorpsbewoners. Er staan zes kermisattracties opgesteld ter hoogte van het Meircafé.
Het is maar dat je 't weet
In Limburg is er nog maar één tandartsenpraktijk die geen patiëntenstop heeft. Voor de Limburgers is het daarom enorm moeilijk om nog een tandarts te vinden. Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen raadt aan om op tijd te starten met zoeken. "Het is een heel acuut probleem en op korte termijn is er geen oplossing", zegt de beroepsvereniging.
Tongeren - Woninginbraak op BilzersteenwegDieven verschaften zich toegang tot een huis aan de Bilzersteenweg. Zij gingen er met materiaal bestemd voor verbouwingen aan de haal.
Tongeren - Bloed- en plasmadonoren zijn heldenZoomVandaag is het Wereldbloeddonordag. Ter gelegenheid van deze dag wil Rode Kruis-Vlaanderen alle plasma- en bloeddonoren in Vlaanderen hartelijk danken. Hun onbaatzuchtige daad van solidariteit maakt het mogelijk om mensen die bloedproducten nodig hebben te helpen. Bloed- en plasmadonaties redden niet alleen talloze levens, maar verbeteren ook de gezondheid van patiënten in nood. De inzet van donoren is dus van levensbelang. Rode Kruis-Vlaanderen is enorm dankbaar voor de vele mensen die zich elke dag opnieuw inzetten om anderen te helpen. Hun inzet maakt dus écht het verschil voor vele mensen! Bloed- en plasmadonoren zijn dus échte helden!
Wil je ook bloed of plasma doneren? Maak dan nu een afspraak via deze website van Rode Kruis Vlaanderen. Daar vind je ook meer info.
Tongeren - Straf met uitstel voor drugshandelEen twintiger uit Tongeren heeft 24 maanden cel en een boete van 8.000 euro, deels met uitstel, gekregen voor drugshandel. Hij bracht wiet, cocaïne en anabolen aan de man. Bij een huiszoeking in zijn woning begin januari vorig jaar werd een kleine cannabisplantage in zijn woning aangetroffen.

DKL Horeca failliet verklaard

Vrijdag 14 juni 2024
De Insolventiekamer van de Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft gisteren DKL Horeca uit Tongeren failliet verklaard. De schuldvorderingen worden neergelegd op 13 juli.

93.035 kinderopvangplaatsen

Vrijdag 14 juni 2024
Kort nieuws van bij de buren
Eind 2023 waren er in de Vlaamse Gemeenschap 93.035 formele opvangplaatsen beschikbaar voor baby’s en peuters. Het gaat om opvang die beroepsmatig en tegen betaling gebeurt. Tussen 2022 en 2023 is het aantal formele kinderopvangplaatsen vrijwel stabiel gebleven (-0,1%). Er was een daling tussen 2022 en 2023 in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-149 plaatsen). In het Vlaamse Gewest was er een stijging (+56 plaatsen). Tussen 2014 en 2023 zijn er in totaal 1.351 plaatsen bijgekomen.

Inbraak in Nerem

Vrijdag 14 juni 2024
Tongeren - Inbraak in NeremEr is ingebroken in de Kleinblookstraat in Nerem. De daders konden echter geen buit maken. De inbraak is gisterenavond vastgesteld.
Leefmilieu Tongeren organiseert zondag 16 juni (14-17.30 uur) een bloemen- en bijenwandeling in en rond Piringen en dat onder leiding van een natuurgids. Vertrek aan de Sint-Gertrudiskerk in Piringen.

Restauratie Evermaruskapel

Donderdag 13 juni 2024
In Rutten zijn de werkzaamheden gestart voor de restauratie van de Evermaruskapel. De restauratie wordt gefinancierd met de opbrengst van de verkoop van de pastorij.
Tongeren - Fietser en autobus in aanrijding betrokkenVanmorgen is een 36-jarige fietser uit Tongeren gewond geraakt bij een aanrijding met een autobus op de Hasseltsesteenweg in Kortessem. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
Tongeren - Keeper Caubergh weg bij KSK TongerenDoelman Pieter Caubergh (25) trekt de deur achter zich dicht bij KSK Tongeren. Hij verkast naar Sporting Hasselt. Inmiddels heeft KSK middenvelder Lucas Geerde van Rochefort aangetrokken.
Tongeren - Onderzoek boekhoudkantoor deint uitIn het kader van het lopend gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke criminele organisatie, werden - na de zestien uitgevoerde huiszoekingen dinsdag gisteren opnieuw vier huiszoekingen uitgevoerd. Deze huiszoekingen werden uitgevoerd in Genk, Diest en Schaarbeek. Het onderzoek is gericht tegen een organisatie die vermoedelijk andere criminele organisaties ondersteunt op financieel, boekhoudkundig en vennootschapsrechtelijk niveau. Het mogelijk betrokken boekhoudkantoor in Houthalen heeft (…) Het hele nieuwsbericht

578 kinderen geboren in april

Donderdag 13 juni 2024
Het is maar dat je 't weet
In april zijn in Limburg 578 kinderen geboren. Dit jaar zijn er dat al 2.415.
Muziek
Tongeren - Zangeres Françoise Hardy overledenZoomDe Franse zangeres Françoise Hardy is overleden. Ze was 80 jaar. Hardy was een van de iconen van het Franse chanson. In 1962 palmde ze als timide tiener de wereld in met 'Tous les garçons et les filles'. De melancholie die uit dat liedje spreekt, bleef ook het latere repertoire van Hardy bepalen.
Bedrijfsnieuws
De omzet van de ondernemingen in België, exclusief de landbouw- en financiële sector, bedroeg in het eerste kwartaal van 2024 400,7 miljard euro, een daling van 3,9% vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Deze daling wordt veroorzaakt door een omzetdaling in de handel, industrie, levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning, transport en opslag en, in mindere mate (dit is een zeer kleine sector), mijnbouw en steengroeves. Deze 5 sectoren zijn samen goed voor 78% van de totale omzet van de Belgische ondernemingen. De omzetdaling in de levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning wordt vooral veroorzaakt door lagere energieprijzen. In alle andere economische sectoren noteerden we in het eerste kwartaal van 2024 omzetstijgingen ten opzichte van dezelfde periode van 2023. De grootste omzetstijgingen worden genoteerd in de sectoren ‘Kunst, entertainment en recreatie’ (+18,4%) en ‘Administratieve en ondersteunende dienstenactiviteiten” (+17%).
Beleefboerderij Hoge Dries in Koninksem start met 'Zennimaux', dat zijn sessies om mensen te laten bekomen en ontstressen. Ze kunnen dat doen tussen de velden, de pony’s en de ezels op de boerderij. Hoge Dries is een plek waar mensen met een verstandelijke beperking wonen en werken. De begeleide sessies zijn zowel voor kinderen, jongeren als volwassen, mét of zonder verstandelijke beperking. 'Zennimaux' staat voor zen en je goed voelen in je vel, maar verwijst ook naar animaux, het Franse woord voor dieren. Want bij Hoge Dries spelen de pony’s en ezels op de boerderij een belangrijke rol. Ze worden verzorgd door de bewoners, dat zijn volwassenen met een verstandelijke beperking.
Augustine Latet mag morgen 105 kaarsjes uitblazen. De vrouw is de oudste inwoner van Tongeren en woont nog altijd alleen in haar huis aan de Bilzersteenweg. Zij kan rekenen op haar 94-jarige broer Pierre die naast haar woont. Afgelopen zondag bracht zij nog haar stem uit bij de verkiezingen.

Ongeval op afrit E313

Dinsdag 11 juni 2024
Vanavond rond 18.15 gebeurde er een verkeersongeval op de afrit van de E313 in Tongeren, richting Luik. Het ongeval had verkeershinder tot gevolg.
Tongeren - Onderzoek naar criminele organisatieDe federale gerechteliijke politie Limburg (FGP) heeft vandaag in samenwerking met FGP Antwerpen en PZ Carma in totaal 16 huiszoekingen uitgevoerd in een lopend gerechtelijk onderzoek naar een vermoedelijke criminele organisatie. De huiszoekingen werden uitgevoerd in onder meer Genk, Beringen, Houthalen-Helchteren, Bocholt, Pelt, Alken en Antwerpen. Het onderzoek is gericht tegen een organisatie die vermoedelijk andere criminele organisaties ondersteunt op financieel, boekhoudkundig (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - Inbraak in Sylvain Dupuisstraat misluktDieven poogden binnen te dringen in een pand aan de Sylvain Dupuisstraat. Zij slaagden echter niet in hun opzet. De inbraakpoging is gisterenavond vastgesteld.
Het is maar dat je 't weet
In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn in Limburg 336 ondernemingen failliet verklaard. Het gaat om een stijging van 15 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Tongeren - Resten eerste Romeinse muur ontdektArbeiders van Fluvius zijn vandaag in de Driekruisenstraat tijdens het uitvoeren van werken op resten van de eerste Romeinse omwalling gestoten. Die bevonden zich nabij de ingang van het kerkhof.
Bij de federale verkiezingen in Tongeren heeft Eddy Manet (Vooruit) 1646 voorkeurstemmen behaald. Annick Ponthier (Vlaams Belang) kreeg er 1318, Steven Vandeput (NV-A) 980, Patrick Dewael (Open VLD) 864, Mark Vos (CD& V) 696 en Steven Coenegrachts (OPen VLD) 636.

Comeback van An Christiaens

Maandag 10 juni 2024
De comeback van de 44-jarige An Christiaens uit Tongeren in het Vlaams Parlement is een feit. Ze zetelde al eens van 2014 tot 2019.
Tongeren - Zwaar verkeersongeval in PiringenZoomIn Piringen is kort voor de middag een vrouw zwaargewond geraakt bij een botsing aan de Lankgracht. De vrouw zat bekneld in haar auto en moest door de brandweer bevrijd worden. Zij is naar het  Jessa ziekenhuis in Hasselt gebracht. Het slachtoffer is een 20-jarige uit Heusden-Zolder.  Een verkeersdeskundige onderzoekt in opdracht van het parket de precieze omstrandigheden van het ongeval.
Het is maar dat je 't weet
In België is bijna 1 op de 4 vrouwen (22,7%) tussen 18 en 74 jaar minstens één keer in haar leven het slachtoffer geweest van stalking. Vrouwen die het slachtoffer zijn van deze vorm van geweld, maken melding van verschillende gedragingen, zoals het herhaaldelijk ontvangen van obscene, bedreigende, verontrustende of stille berichten of telefoontjes, geconfronteerd worden met een persoon die wacht of rondhangt rond hun huis of werkplek, of herhaaldelijk gevolgd of bespied worden. Voor de helft van deze vrouwen kwam dergelijk gedrag wekelijks of dagelijks voor.
Tongeren - Inbraakmelding in KoninksemstraatDe politie kreeg melding van een inbraak in de Koninksemstraat. Daar werd schade vastegesteld aan een raam aan de achterzijde van een huis.

Vlaams Belang de grootste

Zondag 9 juni 2024
Bij de federale verkiezingen in Tongeren heeft het Vlaams Belang 27,5 procent van de stemmen behaald. Bij de Vlaamse verkiezingen was dat 27,9 procent. N-VA behaalde in Tongeren de tweede plaats met 19,8 procent bij de federale verkiezingen en 19,5 procent bij de Vlaamse verkiezingen.
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend rond 1 uur brak brand uit in de historische hoeve Pauly aan de Mgr. Trudo Jansstraat in Riemst. De brandoorzaak is niet bekend. Eerder was er ook al een brand in de hoeve.
In Hal P van het Pliniuspark was het vanmorgen tot anderhalf uur aanschuiven in stembureau 10. Men had er af te rekenen met computerproblemen. En wie in het schutterslokaal Sint-Sebastiaan in Overrepen ging stemmen werd onder andere getrakteerd op een kopje koffie.

Openluchtfilm in Pliniuspark

Zaterdag 8 juni 2024
Noteer nu alvast in je agenda dat je zaterdag 29 juni (22 uur) gratis naar de film 'Onze Natuur' kan in het Pliniuspark aan de Fonteindreef. Deze Belgische en alom bekroonde film is niet alleen een visuele traktatie, maar ook een ode aan de kracht en veerkracht van de natuur. Het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om deze prachtige omgeving te koesteren en te beschermen voor toekomstige generaties. Op Plinius krijg je deze film te zien in combinatie met gepaste live muziek, gecomponeerd door Dirk Brossé en onder diens begeleiding gebracht door kamerorkest Prima la Musica.

Weer gratis compost

Vrijdag 7 juni 2024
Vanaf 13 juni kun je weer gratis compost afhalen bij de technische dienst, vlak naast het recyclagepark aan de Industrieweg 4. Je kunt langskomen tijdens de openingsuren en je melden bij de magazijnier: maandag tot  en met donderdag (8-12 uur en 12.30 - 15 uur) en op vrijdag (12 uur en 12.30-14.30 uur).
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde huishoudgrootte in België op 1 januari 2024 bedroeg 2,25 personen. De gemiddelde huishoudgrootte vertoont al decennia een dalende trend: deze daalde van 2,44 in 1994, naar 2,33 in 2004, naar 2,30 in 2014, om tot slot af te klokken op 2,25 personen in 2024.

Vrouw (20) gewond bij botsing

Donderdag 6 juni 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Kortessem is een 20-jarige vrouw uit Zutendaal gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's in de Brandstraat. Het ongeval gebeurde gisteren.
Het is maar dat je 't weet
De openluchtzwembaden in Limburg vinden nog altijd te weinig redders. Het is nog altijd moeilijk om voldoende redders te rekruteren voor de zomer. Velen vinden er net genoeg om de zomer door te komen, maar het aanbod aan redders blijft beperkt. Het is een probleem dat elk jaar terugkomt en maar niet opgelost raakt.

Weg met fotototoestellen

Donderdag 6 juni 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Heers zijn enkele fototoestellen gestolen in een pand aan de Paardskerkhofstraat. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.
Het is maar dat je 't weet
Met 36,1% van alle huishoudens zijn de eenpersoonshuishoudens de meest voorkomende. In alle gewesten zijn éénpersoonshuishoudens het meest frequent, al varieert hun aandeel: 33,3% in het Vlaams Gewest, 37,4% in het Waals Gewest en 47,1% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In België was er de afgelopen decennia een stijgende trend in het aandeel eenpersoonshuishoudens: van 29,9% in 1994 naar 36,1% in 2024.

We zijn met 11.763.650

Woensdag 5 juni 2024
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2024 telde de wettelijke Belgische bevolking 11.763.650 inwoners. De Belgische bevolking groeide tussen 1 januari 2023 en 1 januari 2024 met 66.093 inwoners, ofwel met 0,57%. De bevolkingsgroei lag hiermee iets hoger dan het gemiddelde van de laatste 10 jaar, zijnde een bevolkingsgroei met 0,53%. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Nieuwe politiestriping

Woensdag 5 juni 2024
Tongeren - Nieuwe politiestripingDe politiezone Tongeren-Herstappe is de eerste in België met een politiemotor met de nieuwe officiële politiestriping. De grote reflecterende vakken in fluogeel en donkerblauw, maken de motor beter zichtbaar in het verkeer.
Het is maar dat je 't weet
Op jaarbasis behandelt het parket Limburg zo'n 80.000 verkeerszaken, 45.000 correctionele zaken en 10.000 jeugdzaken. Het parket Limburg telt 40 magistraten.
Het is maar dat je 't weet
Eind 2023 waren er in het Vlaamse Gewest 124.271 vrouwelijke en 297.483 mannelijke bestuurders in een onderneming. Met bestuurders worden hier de leden van de raad van bestuur bedoeld. Het aantal vrouwelijke ondernemers nam in 2023 met 5.923 personen toe (+ 5,0%). In datzelfde jaar steeg het aantal mannelijke ondernemers met 9.572 personen (+ 3,3%). Eind 2023 was 70,5% van het aantal bestuurders van een onderneming een man en 29,5% een vrouw. Het aandeel vrouwelijke bestuurders was in 2023 het hoogst in de diensten en de vrije beroepen (respectievelijk 38,4% en 37,0%). De nijverheid kende het laagste aandeel (16,5%).
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was de zwemwaterkwaliteit in 48 van de 60 officiële zwemvijvers in het Vlaamse Gewest uitstekend (80%). In 11 zwemvijvers was de kwaliteit van het water goed (18%) en in 1 zwemvijver aanvaardbaar (2%). Geen enkele locatie scoorde slecht. Hoewel de zwemwaterkwaliteit bijna overal uitstekend of goed scoort, kan het toch zijn dat er tijdelijk een zwemverbod van kracht is wegens overschrijding van de bacteriologische normen of de aanwezigheid van blauwalgen. Vooral naar het einde van de zomer stijgt het aantal locaties waar er een overschrijding is van de kwaliteitsnormen. Dan is de temperatuur van het water ook het hoogst en is het waterpeil in de vijver vaak lager. In 2023 werd er 3 keer een zwemzone gesloten omwille van het overschrijden van de bacteriologische normen en was er 25 keer een tijdelijk zwemverbod omwille van de aanwezigheid van blauwalgen.
Tongeren - Fiets gestolen uit fietsenstallingIn Hazelaareik is een fiets gestolen uit een afgesloten fietsenstalling. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.

Bertha Germis overleden

Dinsdag 4 juni 2024
Tongeren - Bertha Germis overledenZaterdag is Bertha Germis overleden, de weduwe van de in 2010 gestorven Yvon Notelaers. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Millen. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Sluizen. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

130 huwelijken in 2023

Dinsdag 4 juni 2024
In het afgelopen jaar hebben 130 koppels in Tongeren elkaar het ja-woord gegeven. 52 huwelijken werden voltrokken in het vernieuwde stadhuis, 78 paren huwden in het Agnetenklooster
Het Agentschap Wegen en Verkeer begint op 7 juni om 20 uur met de reiniging van de carpoolparking bij afrit 32. Deze reinigingsoperatie zal doorgaan tot 8 juni om 6 uur 's ochtends.
Tongeren - Bernd Stassen weg bij KSK TongerenHoewel hij eerder dit jaar zijn contract had verlengd heeft de 23-jarige spits Bernd Stassen van KSK Tongeren toch beslist terug te keren naar Belisia Bilzen.

Mieke Hannoset overleden

Maandag 3 juni 2024
Tongeren - Mieke Hannoset overledenOp 26 mei is in Diest Mieke Hannoset overleden. Zij was 71 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Dieven maken geld buit

Maandag 3 juni 2024
Kort nieuws van bij de buren
Dieven forceerden de achterdeur om zich toegang te verschaffen tot een woning aan de Broekomstraat in Borgloon. Zij hebben er geld gestolen. De inbraak is gisteren vastgesteld.
In Sluizen is het 100-jarig bestaan van de plaatselijke Ferm-afdeling gevierd met een dankviering in de kerk, de wijding van een nieuwe vlag en een academische zitting. Ferm Sluizen telt 67 leden.

Irène Arnols overleden

Zondag 2 juni 2024
Tongeren - Irène Arnols overledenVrijdag is Irène Arnols overleden, de weduwe van Jean-Louis Oreij. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt donderdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.
Kort nieuws van bij de buren
Een vrouw uit Kortessem is door de onderzoeksrechter aangehouden omdat ze verdacht wordt van mensenhandel in het prostitutiemilieu. Tijdens een huiszoeking in een pand in Kortessem troffen speurders drie Zuid-Amerikanen aan die zich er prostitueerden.

Jacqueline Milkers overleden

Zaterdag 1 juni 2024
Tongeren - Jacqueline Milkers overledenWoensdag is Jacqueline Milkers overleden, de weduwe van Xavier Jadoulle. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt woensdag (14 uu) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: dinsdag (18.30-19.30 uur).

Reinhilde Jolling overleden

Zaterdag 1 juni 2024
Tongeren - Reinhilde Jolling overledenWoensdag is Reinhilde Jolling overleden, de echtgenote van Roger Gregoor. Zij was 68 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Jean Lemmens overleden

Zaterdag 1 juni 2024
Tongeren - Jean Lemmens overledenIn Knokke-Heist is op 9 mei Jean Lemmens overleden. Hij was 84 jaar en afkomstig uit Tongeren.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen