Het overige nieuws

Morgen (14 - 22 uur) en zondag (7-13 uur) is er de antiekmarkt in Tongeren. Meer dan 200 gespecialiseerde standhouders stellen hun rijke verzameling van eeuwenoud antiek, brocante, design en zeldzame collectorsitems tentoon. Maar er is meer! Langs de middeleeuwse omwalling en gezellige pleintjes is een grote marktplaats ontstaan. "Vergeet niet een kijkje te nemen op de vintage markt, waar je kunt snuffelen tussen de schatten uit de jaren 50, 60 en 70," zegt burgemeester Patrick Dewael. De antiekmarkt van Tongeren heeft onlangs het kwaliteitscharter ingevoerd, dat de inzet van alle kraamhouders voor kwaliteit en professionaliteit benadrukt. Dit charter, gebaseerd op acht kwaliteitsprincipes zoals authenticiteit, deskundigheid en klantgerichtheid, waarborgt een markt van hoge standaard voor zowel bezoekers als verkopers.

Veegborstel voor landbouwers

Vrijdag 31 mei 2024
De land- en tuinbouwraad stelt een veegborstel ter beschikking die landbouwers kunnen gebruiken om de wegen proper te maken. Landbouwers kunnen met die borstel zelf de wegen die ze vervuilen weer opkuisen. De land- en tuinbouwraad investeert 10.000 euro in de veegborstel.

Belgisch op beiaard

Vrijdag 31 mei 2024
Tongeren - Belgisch op beiaardZoomOnze beiaardier Jan Verheyen bereidt zijn zomerconcerten voor. Volgende week speelt hij in het kasteel van Mafra, bij Lissabon (Portugal). Op vraag van de organisatie stelde hij een Belgisch programma samen. Hij gaat er echte Vlaamse beiaardstukken spelen, maar ook medleys van Belgische popmuziek, wereldhits en een medley van Jacques Brel. Voordat hij hiermee op verplaatsing gaat, test hij het eerst eens uit op de Neerpeltse beiaard. Dus: als u morgen over de markt wandelt, dan bent u testpubliek. Te horen vanaf 11 uur.
Het is maar dat je 't weet
De mediaanprijs van de verkochte woonhuizen lag in 2023 in het Vlaamse Gewest op 328.800 euro. Dat betekent dat de helft van de woonhuizen duurder was dan 328.800 euro en de andere helft minder duur. Bij woonhuizen in gesloten of halfopen bebouwing ging het om 298.120 euro, bij woonhuizen in open bebouwing om 410.000 euro. De mediaanprijs van appartementen lag in 2023 op 245.000 euro. In vergelijking met 2022 zijn de mediaanprijzen van gesloten en halfopen bebouwingen met 4,6 procent gestegen, van open bebouwingen met 3,8 procent. Bij appartementen gaat het om een prijsstijging van 4,3 procent.

Eliane Rochus overleden

Vrijdag 31 mei 2024
Tongeren - Eliane Rochus overledenMaandag is Eliane Rochus overleden, de echtgenote van Henri Lenaers. Zij was 84 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: maandag (18.30-19 uur).
Tongeren - Nog eens een staking bij De LijnHet ABVV organiseert op maandag 3 juni een nationale betoging in Brussel. Ook het ACOD Openbare Diensten zal deelnemen aan deze actie. Dit resulteert voor De Lijn in een verstoorde dienstregeling in heel Vlaanderen. De Lijn zorgt voor een aangepaste dienstregeling. Reizigers kunnen hun route vanaf zaterdagnamiddag raadplegen via de app en de website van De Lijn.
Tongeren - KSK Tongeren trekt middenvelder aanGiovanni La Mantia zal komend seizoen de kleuren van KSK Tongeren verdedigen. De 28-jarige middenvelder komt over van Sporting Hasselt. Hij speelde eerder onder meer al bij Visé en Belisia.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden 80.598 woningen verkocht in het Vlaamse Gewest. Sinds 2016 ligt de verkoop van woningen duidelijk hoger dan in de jaren daarvoor. Met bijna 100.000 verkochte woningen waren 2019 en 2022 piekjaren. In 2023 lag het aantal verkochte woningen weer lager dan in 2022. 46 procent van de in 2023 verkochte woningen waren gesloten en halfopen bebouwingen, 32 procent waren appartementen en 22 procent waren huizen in open bebouwing. De verkoop van huizen in gesloten of halfopen bebouwing is ten opzichte van 2022 met 20 procent  afgenomen, de verkoop van huizen in open bebouwing met 21 procent De verkoop van appartementen is minder sterk afgenomen, -12 procent.

Corine Melchior overleden

Woensdag 29 mei 2024
Tongeren - Corine Melchior overledenZondag is Corine Melchior (63) overleden. Zij woonde in Bilzen en was afkomstig uit Tongeren. Zij stelde haar lichaam ter beschikking van de wetenschap.
Tongeren - Opendeurdag politie op 1 juniDe politie Tongeren-Herstappe houdt zaterdag 1 juni van 10 tot 17 uur opendeurdag in de Ambiorixkazerne aan de Blaarstraat. Je kan er kennis maken de interventiedienst, de recherche, de wijkagenten, de verkeersdienst en de dierenpolitie. Voor de kinderen zijn er springkastelen en een spannende zoektocht!
Kort nieuws van bij de buren
In 2033 zullen er volgens de demografische vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen naar verwachting bijna 1,05 miljoen personen van 18 jaar of ouder alleen wonen in het Vlaamse Gewest. Dat zijn afgerond 79.000 alleenwonenden meer dan in 2023. Tussen 2023 en 2033 zal het aantal alleenwonenden zo stijgen met 8 procent. Tussen 2013 en 2023 was die stijging groter (+ 17 procent).
Tongeren - Vrouw (56) gewond bij valpartijOp de Westerring in Genk kwam deze voormiddag rond 9.30 uur een motorrijder ten val. Bij het ongeval raakte een 56-jarige vrouw uit Tongeren gewond.

Georges Piron overleden

Dinsdag 28 mei 2024
Tongeren - Georges Piron overledenZondag is Georges Piron overleden, de echtgenoot van Josée Ceyssens. Hij was 75 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur).

409 hardrijders betrapt

Maandag 27 mei 2024
Kort nieuws van bij de buren
De politie Kanton Borgloon heeft het voorbije weekend snelheidscontroles verricht, onder meer in Borgloon en Heers. 409 hardrijders vlogen tegen de lamp. Aan de controleposten passeerden zo'n 4.700 voertuigen.

Camille Coopmans overleden

Maandag 27 mei 2024
Tongeren - Camille Coopmans overledenIn WZC Sint-Franciscus is vrijdag Camille Coopmans overleden, de echtgenoot van Germaine Claes. Hij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.
Tongeren - Elf chauffeurs onder invloedDe politie heeft de voorbije nacht alcoholcontroles gedaan op de Maastrichtersteenweg, de Sint-Truidersteenweg en het Stationsplein. VElf bestuurders onder invloed vlogen tegen de lamp. 462 bestuurders moesten een ademtest afleggen.
Het is maar dat je 't weet
Recreatieve fitness is de sportieve activiteit met het meeste dopinggevallen: 22 van de 37 overtredingen in 2023 werden vastgesteld in fitnesscentra. Daarnaast liepen in de competitiesport ook 3 bodybuilders, 2 voetballers, 2 kickboxers en 2 ijshockeyspelers tegen de dopinglamp. Zwemmen, basket, boksen, golf, triatlon en volleybal telden elk één dopinggeval. Bij alle andere sporttakken werd geen enkele sporter vervolgd.

Zestig acts op Momentfestival

Zaterdag 25 mei 2024
Het Momentfestival pakt dit jaar uit met 60 acts verspreid over de stad. Van 28 juni tot 11 juli dompelt het festival de stad onder in de wereld van acrobatie, film, theater, beeldende kunst en lezingen. Er zullen 60 acts te zien zijn, verspreid over de stad. Nieuw dit jaar is een pop-upbar in het stadspark De Motten.
Kort nieuws van bij de buren
Tongeren - Man door rook bevangen bij brandAan de Tongersesteenweg in Borgloon is vanmorgen een man door rook bevangen bij een brand in zijn slaapkamer. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het huis is tijdelijk onbewoonbaar. Een brandexpert onderzoekt de oorzaak van de brand.
Tongeren - Gestolen zonnepanelen: vier arrestatiesDe Federale Gerechtelijke Politie van Limburg voerde zeven huiszoekingen in Hasselt, Vilvoorde en Tongeren in een onderzoek rond mogelijke diefstallen van ladingen zonnepanelen. De diefstallen vonden plaats in Nederland, onder andere op Schiphol en in Oosterhout. De totale buit zou een waarde hebben van minimum 1.174.000 euro. De gestolen zonnepanelen werden door Limburgse vennootschappen getransporteerd naar verschillende loodsen in Lummen, Gingelom en Pelt om van daaruit te worden verkocht op de zwarte markt. In totaal werden er vier personen gearresteerd waarvan de onderzoeksrechter één persoon onder aanhoudingsmandaat plaatste. De speurders namen diverse relevante documenten in beslag naast een zelf gefabriceerd vuurwapen.

Valère Maenhout overleden

Zaterdag 25 mei 2024
Tongeren - Valère Maenhout overledenDinsdag is Valère Maenhout overleden, de weduwnaar van de in 2016 gestorven Annie Verdin. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt zaterdag 1 juni (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: vrijdag (19.30-20.30 uur).

Odilia Ernots overleden

Zaterdag 25 mei 2024
Tongeren - Odilia Ernots overledenWoensdag is Odilia Ernots overleden, de weduwe van Yvo Meyers. Zij was 94 jaar en afkomstiug uit Koninksem. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uu) plaats in de parochiekerk van Hoeselt. Zij wordt begraven op het kerkhof in Tongeren.

Anita Brugmans overleden

Vrijdag 24 mei 2024
Tongeren - Anita Brugmans overledenGisteren is Anita Brugmans overleden, de weduwe van de in 2010 gestorven Jean Staf. Zij was 79 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Rutten. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay
Tongeren - Speedpedelec tegen auto belandVanmiddag is op de Luikersteenweg een speedpedelec tegen een auto gereden die van de parking van de Aldi kwam. Hij raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

Vakbondsactie bij De Lijn

Vrijdag 24 mei 2024
Tongeren - Vakbondsactie bij De LijnZoom
Door een vakbondsactie is er vandaag hinder bij de dienstverlening in Limburg. De chauffeurs leggen het werk neer omdat De Lijn hun dienstroosters de dag zelf vaak nog aanpast. Ze vinden dat hun balans tussen werk en privé daardoor verstoord raakt. Meer dan de helft van de busritten vandaag is geschrapt. Kijk nu of je bus rijdt op onze website via de routeplanner, haltepagina of lijnpagina. Je kan deze informatie ook terugvinden in onze app. Ritten die niet gereden worden, zie je niet verschijnen in de routeplanner. "We betreuren ten zeerste de hinder en het ongemak die de vakbondsactie met zich zal meebrengen", laat De Lijn weten.

Niet naar cel voor aanranding

Donderdag 23 mei 2024
Tongeren - Niet naar cel voor aanrandingEen vijftiger uit Heers die zich meermaals aan zijn minderjarige stiefzoon vergreep moet niet naar de gevangenis. Hij kreeg 30 maanden cel met volledig probatie-uitstel. De man moet zich wel laten behandelen voor zijn seksuele problematiek. Aan het slachtoffer moet hij 7.190 euro schadevergoeding betalen. (PG)

Nachtwinkel overvallen

Donderdag 23 mei 2024
Tongeren - Nachtwinkel overvallenGisterenavond laat is een gewapende overval gepleegd op een nachtwinkel gelegen aan het kruispunt van de Albertwal en de Luikerstraat. De overvaller bedreigde de uitbater met een pistool en kon aan de haal gaan met 750 euro.
Tongeren - Aannemer Ivan Nijs failliet verklaardZoomDe rechtbank in Hasselt heeft vandaag aannemer Ivan Nijs uit Tongeren failliet verklaard. Het indienen van de schuldvorderingen dient te gebeuren voor 22 juni.

Vrouw (76) gewond bij botsing

Donderdag 23 mei 2024
Tongeren - Vrouw (76) gewond bij botsingEen 76-jarige vrouw uit Tongeren is gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's in de Dumontlaan in Horpmaal. Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 7.30 uur.
Kort nieuws van bij de buren
Tongeren - Leerlingen geëvacueerd bij brandIn Borgloon zijn deze voormiddag 300 leerlingen van VIIO uity veiligheidsoverwegingen kortstondig geëvacueerd omdat er als gevolg van verbranding van onkruid isolatie aan de gevel in brand was geraakt. De brandweer had de brand snel onder controle.

27 rijbewijzen ingetrokken

Donderdag 23 mei 2024
Tongeren - 27 rijbewijzen ingetrokkenDe politie heeft 27 rijbewijzen ingetrokken voor gsm-gebruik aan het stuur. Dat gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag.

Valentine Vanelderen overleden

Donderdag 23 mei 2024
Tongeren - Valentine Vanelderen overledenZondag is Valentine Vanelderen (59) overleden, de echtgenoot van Piere Wagemans. Zij woonde in Hoeselt en was afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.
Tongeren - Jeannette De Vogelaere overledenDinsdag is Jeannette De Vogelaere overleden, de weduwe van de in 1973 gestorven Armand Lambrechts. Het afscheid vindt zaterdag (15 uur) plaats in uitvaartcentrum Orye in Borgloon. Rouwadres: Paspoelstraat 14, 3700 Tongeren.

Staking bij De Lijn op vrijdag

Woensdag 22 mei 2024
Tongeren - Staking bij De Lijn op vrijdagOpgelet voor wie de bus neemt om naar school of het werk te gaan of voor andere verplaatsingen. Deze vrijdag wordt hinder verwacht bij De Lijn in Limburg door een stakingsactie van de drie vakbonden. Die hebben opgeroepen om het werk neer te leggen omdat ze mistevreden zijn over de communicatie over de werkroosters. Gisteren zaten directie en bonden voor een verzoeningsgesprek rond de tafel, zonder resultaat. De Lijn verwacht dat 4 op de 10 van haar eigen chauffeurs zullen rijden en voorziet een aangepaste dienstregeling. Raadpleeg daarvoor best de website of app van De Lijn.

Juwelendiefstal in Borgloon

Woensdag 22 mei 2024
Kort nieuws van bij de buren
Dieven forceerden een raam om binnen te dringen in een huis aan de Koekelbronstraat in Borgloon. Zij maakten juwelen en geld buit. De diefstal is gisteren vastgesteld.

Chris Renard overleden

Woensdag 22 mei 2024
Tongeren - Chris Renard overledenZondag is Chris Renard overleden, de echtgenote van Michel Lowet. Zij was 55 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30 uur).
Tongeren - Man probeert geld uit offerblok te vissenEen man uitgerust met een stok met kleefband probeerde geld te vissen uit de offerblok van Sint-Jozefkerk aan de Henisstraat. De man is te zien op camerabeelden.

Winand Heynen overleden

Woensdag 22 mei 2024
Tongeren - Winand Heynen overledenIn zijn woonst in Rijkhoven is op 18 mei Winand Heynen overleden, de echtgenoot van Maike Claes. Hij was 66 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Hayen in Hoeselt.
Tongeren - Chauffeur pleegt vluchtmisdrijfOp de Luikersteenweg raakten gisterenavond twee auto's in een aanrijding betrokken. Het bleef bij blikschade. Eén van de bestuurders pleegde vluchtmisdrijf.
Het is maar dat je 't weet
Iets minder dan de helft van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder had in 2023 minstens wekelijks contact met buren (45%) en niet-inwonende familie (48%). 39% had minstens wekelijks contact met vrienden of kennissen. Daartegenover staat dat 24% van de bevolking minder dan maandelijks contact had met buren, 22% met niet-inwonende familie en 25% met vrienden of kennissen. Statistiek Vlaanderen)

Top vijf qua tewerkstelling

Dinsdag 21 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,1% van de werkenden tussen 20 en 64 jaar in het Vlaamse Gewest actief in de gezondheidszorg en maatschappelijke diensten en 13,4% in de industrie. Daarmee zijn dat de sectoren met het hoogste aandeel werkenden. De top 5 van sectoren met het hoogste aandeel werkenden van 20 tot 64 jaar werd in 2023 vervolledigd door de groot- en detailhandel en reparatie van voertuigen (12,4%), het onderwijs (9,6%) en de sector openbaar bestuur, defensie en sociale zekerheid (7,1%).
Tongeren - Marie-Claire Christiaens overledenZaterdag is Marie-Claire Christiaens overleden, de echtgenote van Francis Buckinx. Zij was 72 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.

Jean Martens overleden

Dinsdag 21 mei 2024
Tongeren - Jean Martens overledenZondag is Jean Martens overleden, de weduwnaar van de in 2004 gestorven Finneke Iser. Hij was 90 jaar en afkomstig uit Tongeren. De uitvaartlitirgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Catharinakerk in Maaseik.
Rotary Club Tongeren heeft een cheque van 4.000 euro overhandigd aan Koala (Kind- en OuderActiviteiten tegen Lokale Armoede).
Het is maar dat je 't weet
Mannen werken meer ‘s avonds en ‘s nachts dan vrouwen. In 2023 was 15,4% van de werkende mannen in de avond aan de slag, tegenover 8,8% bij de vrouwen. Bij nachtwerk ging het om 4,5% bij de mannen tegenover 1,9% bij de vrouwen. Het aandeel mannen en vrouwen dat in het weekend werkt, is min of meer gelijk. Bij zaterdagwerk was het aandeel mannen in 2023 (21,1%) nagenoeg even groot als het aandeel vrouwen (20,4%). Ook bij zondagwerk was dat het geval, met respectievelijk 12,6% en 12,0%. Mannen (16,0%) werkten meer dan vrouwen (11,6%) in ploegverband, maar vrouwen (40,8%) werkten iets meer dan mannen (38,6%) van thuis uit.
Het is maar dat je 't weet
Sinds begin dit jaar hebben de ondernemingsrechtbanken 2.224 faillissementen in het Vlaamse Gewest uitgesproken. Dit cijfer ligt 12,3 procent hoger dan het vorige record uit 2013 (1.980).

Josette Vanheers overleden

Zaterdag 18 mei 2024
Tongeren - Josette Vanheers overledenDe uitvaartliturgie van Josette Vanheers (75) die dinsdag om het leven kwam toen zij met haar auto in botsing kwam met een MUG-voertuig vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Riksingen. Begroeting: maandag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Hayen in Hoeselt.

Henriette Wouters overleden

Zaterdag 18 mei 2024
Tongeren - Henriette Wouters overledenDinsdag is Henriette Wouters overleden, de weduwe van de in 2008 gestorven Joseph Philips. Zij was 95 jaar en afkomstig uit Mal. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Genoelselderen. Begroeting: maandag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Merken in Grote-Spouwen.
Kort nieuws van bij de buren
Tongeren - Man staat terecht voor inbraak bij exEen veertiger uit Riemst moest zich voor de rechter verantwoorden voor een inbraak bij zijn ex-vriendin waar hij persoonlijke spullen van de vrouw en haar kinderen zou hebben gestolen. De man ontkent en zijn advocaat vraagt de vrijspaak. Het Opennbaar ministerie vordert twee jaar cel met uitstel onder vooerwaarden. Er wordt vonnis geveld op 14 juni. (PG)
Tongeren - Twintiger vervolgd voor drugshandelHet Openbaar ministerie heeft 24 maanden cel en een boete van 12.000 euro, eventueel onder voorwaarden, gevorderd tegen een 24-jarige man uit Tongeren die drugs verkocht. Bij een huiszoeking werden niet enkel een kleine wietplantage aangetroffen maar ook xtc-pillen, anabolen en cocaïne. Op 14 juni kent de twintiger zijn straf.(PG)
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag het aandeel werkenden in het Vlaamse Gewest dat minstens de helft van de werkdagen avondwerk en nachtwerk verricht op respectievelijk 12,3% en 3,3%. Daarnaast lag het aandeel werkenden dat minstens op 2 zondagen per maand werkt op 12,3% en het aandeel met zaterdagwerk op 20,8%. Ten slotte kwam het aandeel werknemers met ploegenarbeid op 13,9% en het aandeel werkenden dat minstens af en toe thuiswerkt op 39,6%.  Bijna al die flexibele arbeidsvormen, met uitzondering van zaterdagwerk, zijn tussen 2013 en 2023 toegenomen. Bij thuiswerk (+18,0 procentpunten) en ploegenarbeid (+ 5,9 procentpunten) was die toename het grootst.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 14 procent van de bevolking in het Vlaamse Gewest in een huishouden dat aangeeft dat het zich geen week vakantie buitenshuis per jaar kan veroorloven om financiële redenen. Dat komt overeen met ongeveer 900.000 personen. Bij een aantal groepen ligt het aandeel dat zich geen week vakantie kan veroorloven hoger dan gemiddeld. De hoogste aandelen waren in 2023 te vinden bij huurders (35%) en bij eenoudergezinnen (32%). Ook bij laaggeschoolden (27%), werklozen (25%), alleenstaanden (25%) en niet-actieven (exclusief gepensioneerden) lag het aandeel met vakantiearmoede hoger dan gemiddeld.

Sidonie Weerelds overleden

Donderdag 16 mei 2024
Tongeren - Sidonie Weerelds overledenGisteren is Sidonie Weerelds overleden, de weduwe van de in 1993 gestorven Marcel Mathieu. Zij was 97 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).
De rechtbank heeft vandaag het faillissement uitgesproken van buurtwinkel A&K uit Tongeren. 15 juni is de uiterste datum voor het neerleggen van de schuldvorderingen.

Vrouw (27) gewond bij botsing

Donderdag 16 mei 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Borgloon is een 37-jarige vrouw gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's in de Hoenshovenstraat. Het ongeval gebeurde gisterenavond.

Te koop staande auto gestolen

Donderdag 16 mei 2024
Tongeren - Te koop staande auto gestolenEen man uit Tongeren die zijn BMW XS SUV te koop had gesteld aan de Tongersesteenweg in Riemst is zijn auto kwijt. Onbekenden gingen in de nacht van dinsdag op woensdag met het voertuig aan de haal.

Ludo Duchateau overleden

Donderdag 16 mei 2024
Tongeren - Ludo Duchateau overledenDinsdag is Ludo Duchateau overleden, de echtgenoot van Marie-Thérèse Cartenstadt. Hij was 74 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (17.30-18.30 uur) in uitvaartcentrum Matheï in Bilzen.

Wilma Vanlessen overleden

Woensdag 15 mei 2024
Tongeren - Wilma Vanlessen overledenIn WZC De Bloken in Wellen is op 1 mei Wilma Vanlessen overleden, de weduwe van de in 1995 gestorven Gaston Royen. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Piringen. Het afscheid vond vrijdag plaats.

Maria Horten overleden

Woensdag 15 mei 2024
Tongeren - Maria Horten overledenOp 2 mei overleed Maria Horten, de weduwe van de in 2019 gestorven Henri Poot. Zij was 97 jaar. Het afscheid vond zaterdag plaats. Haar urne werd bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Widooie.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 zette ongeveer één op drie Vlaamse bedrijven minstens één AI-technologie in. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van één op vier in 2022. Vooral de opkomst van instrumenten zoals ChatGPT blijken deze stijging te verklaren. Ook de aandacht voor cyberveiligheid neemt toe bij de Vlaamse bedrijven, maar blijft beperkt. Zo heeft slechts één op de drie bedrijven minstens één cyberveiligheidsmaatregel genomen het afgelopen jaar.
Minister (…) Het hele nieuwsbericht

Raymond Schoenaerts overleden

Woensdag 15 mei 2024
Tongeren - Raymond Schoenaerts overledenGisteren is Raymond Schoenaerts overleden, de weduwnaar van de in 2021 gestorven Mariette Lousbergh. Hij was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (12/30 uur) plaats in de OLV-basiliek. Begroeting: vriijdag (18-18.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.
Kort nieuws van bij de buren
In Borgloon protesteren de bewoners van de Beekstraat tegen de plannen voor de bouw van zestig woningen in hun wijk. Zij hebben zwarte vlaggen uitgehangen. Volgens de bewoners zal de bouw van de woningen hun rust verstoren.

Ida Vandeweijer overleden

Dinsdag 14 mei 2024
Tongeren - Ida Vandeweijer overledenZondag is Ida Vandeweijer overleden, de weduwe van Romain Honings. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Hilaire D'hooghe overleden

Dinsdag 14 mei 2024
Tongeren - Hilaire D'hooghe overledenZaterdag is Hilaire D'hooghe overleden, de echtgenoot van Marie-Josée Peeters. Hij was 76 jaar en ere-rechter bij de rechtbank van Eerste Aanleg in Tongeren. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de OLV-basiliek. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Roger Claes overleden

Dinsdag 14 mei 2024
Tongeren - Roger Claes overledenVrijdag overleed Roger Claes, de echtgenoot van José Vandenreydt. Hij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (12.30 uur) plaats in parochiekerk Sint-Jan. Begroeting: donderdag (20-20.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.
Kort nieuws van bij de buren
In 2023 werkten in totaal 171.333 personen bij de lokale besturen in het Vlaamse Gewest. Het gaat om de som van de tewerkstelling bij de provincies, autonome provinciebedrijven, gemeentebesturen, Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW’s), verenigingen van OCMW’s, autonome gemeentebedrijven, intergemeentelijke samenwerkingsbedrijven, hulpverleningszones en lokale politiezones. Omgerekend naar voltijdse jobs gaat het om 137.813 voltijdse equivalenten (VTE). In 2023 waren er 1.170 VTE meer werkzaam bij de lokale besturen dan in 2022 (+0,9%). Tussen 2010 en 2023 steeg het aantal VTE met 5,1%.
Tongeren - KSK Tongeren haalt middenvelderKSK Tongeren heeft zich versterkt met middenvelder Adji Aharrh. De 21-jarige Togolese jeugdinternational komt over van eersteklasser Visé.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 2,3 procent van de bevolking in het Vlaamse Gewest in een huishouden dat het zich niet kan veroorloven om de woning voldoende te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 personen. Het aandeel van de bevolking dat de woning omwille van financiële redenen onvoldoende kan verwarmen schommelt sinds 2014 rond 2%.

Jozette Germeaux overleden

Maandag 13 mei 2024
Tongeren - Jozette Germeaux overledenIn Borgloon is op 9 mei Jozette Germeaux overleden, de weduwe van Jacques Ory. Zij was 83 jaar en afkomstig uit Vreren. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).
Kort nieuws van bij de buren
Tongeren - Slagen aan agente: vier jaar celEen dertiger uit Riemst heeft vier jaar cel gekregen omdat hij een wijkagente invalide sloeg. De rechter heeft de onmiddellijke aanhouding van de man bevolen. De agente krijgt zo'n 63.000 euro schadevergoeding. (PG)
Gezondheid
Tongeren - Diepvriesgroenten en -fruit even gezond als vers?Het kiezen voor verse groenten en fruit kan een flinke aanslag zijn op je portemonnee. Daarom kiezen mensen soms voor de diepvriesvariant. Daarnaast is het handig om bepaalde producten op voorraad te hebben, zodat je niet steeds naar de winkel hoeft te rennen. Maar zijn diepvriesproducten net zo voedzaam als vers?
Diepvriezen is een proces waarbij alle biologische processen worden stilgelegd, waardoor groenten en fruit in hun originele staat behouden blijven. Aangezien groenten en fruit rijk zijn aan (…) Het hele nieuwsbericht

Weg met robotmaaier

Zondag 12 mei 2024
Tongeren - Weg met robotmaaierIn de Groenstraat is een robotmaaier gestolen. De politie kreeg ook melding van een portefeuillediefstal op de Grote Markt.
Kort nieuws van bij de buren
Limburgers kunnen nog drie jaar langer op een goedkope manier  asbestafval thuis laten ophalen. Het project van Limburg.net, de provincie en De Huisdokter werd vier jaar geleden opgestart om komaf te maken met asbestvervuiling. De Vlaamse regering heeft beslist om het project verder te zetten en investeert 2,25 miljoen euro.
Het is maar dat je 't weet
In het schooljaar 2023-2024 telde de Vlaamse Gemeenschap 2.723 basisscholen. Daarvan waren er 2.517 in het gewoon basisonderwijs en 206 in het buitengewoon onderwijs. De basisscholen waren daarmee goed voor 67% van alle onderwijsinstellingen. In het secundair onderwijs waren er 1.130 scholen, waarvan 988 in het gewoon en 142 in het buitengewoon onderwijs. Dat komt overeen met een aandeel van 28% van alle instellingen. Alle andere instellingen samen waren goed voor 6% van de onderwijsinstellingen. Het gaat om 165 academies (deeltijds kunstonderwijs), 32 centra voor volwassenenonderwijs, 13 centra voor basiseducatie, 16 hogescholen en 6 universiteiten.
De UHasselt gaat twee jaar lang op drie locaties in Limburg testen hoe het verkeer duurzamer en veiliger kan worden. Het project krijgt de naam 'Innovatieve Proeftuin MIA in Actie'. Het gaat om testen die verkeersconflicten proactief inschatten met AI, maar ook infraroodcamera's die gebruikt worden bij wegenwerken en dataverzameling over het gebruik van Hoppinpunten.
Het is maar dat je 't weet
Van 1 januari tot 15 april van dit jaar kregen al 50 Limburgers een tijdelijk huisverbod opgelegd van de rechtbank. Zo'n verbod, dat initieel geldt voor maximaal 2 weken, verbiedt de agressieve partner om thuis te verblijven en contact te hebben met de rest van het gezin. De persoon moet zich ook laten begeleiden.
Kort nieuws van bij de buren
In Riemst zijn twee inbraken gepleegd in panden aan de Maastrichtersteenweg. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten. Over de buit is niets geweten.
Het is maar dat je 't weet
De cultuursector telt zo'n 47.600 arbeidsplaatsen. De tewerkstelling in de cultuursector kende tussen 2007 en 2010 een toename tot ruim 52.000 arbeidsplaatsen. Nadien volgde een daling. Tussen 2015 en 2019 bleef het aantal arbeidsplaatsen min of meer stabiel rond de 47.000. In 2020 was er als gevolg van de Covid-19-crisis een daling van de tewerkstelling te zien. Sindsdien nam het aantal arbeidsplaatsen opnieuw toe.
Tongeren - Unico Tongeren A en B verliezenUnico Tongeren A heeft zijn eindrondewedstrijd tegen RDK Gravelo verloren met 3-0. Unico Tongeren B ging met 0-6 onderuit tegen SK Heusden 06.
Tongeren - Auto tegen boom: man en vrouw gewondOp de Luikersteenweg in Wimmertingen is gisterennamiddag een auto tegen een boom beland. Een 70-jarige man en een 68-jarige vrouw, beiden uit Tongeren, raakten daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,8% van de 25- tot 64-jarigen kortgeschoold, 38,9% middengeschoold en 45,4% hooggeschoold. Kortgeschoolden zijn personen zonder een einddiploma van het secundair onderwijs. Middengeschoolden hebben het secundair onderwijs of het postsecundair niet-hoger onderwijs met succes afgewerkt. Hooggeschoolden beschikken over een diploma hoger onderwijs. Het aandeel kortgeschoolden daalde tussen 1999 en 2023 van 42,3% naar 15,8%. Een omgekeerde evolutie was er bij de middengeschoolden en de hooggeschoolden: in vergelijking met 1999 zijn de aandelen midden- en hooggeschoolden duidelijk gestegen (respectievelijk van 32,5% naar 38,9% en van 25,2% naar 45,4%). Het aandeel hooggeschoolden is het sterkst gestegen.

Zeventig jaar Markant

Woensdag 8 mei 2024
Markant Tongeren, het vroegere CMBW, viert zijn zeventigjarig besteen op vrijdag 24 mei mei met een academische zitting in het stadhuis en op zondag 26 mei met een eucharistviering voor de overleden leden in de OLV-basiliek.

Lynda Velaers overleden

Woensdag 8 mei 2024
Tongeren - Lynda Velaers overledenMaandag is Lynda Velaers overleden, de echtgenote van Dany Smet. Zij was 64 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.
Het is maar dat je 't weet
In de loop van 2023 werden in de Vlaamse Gemeenschap 6.767 nieuwe personen onder elektronisch toezicht geplaatst. Daarbij krijgt de betrokkene een enkelband waardoor hij of zij beperkt wordt in de vrijheid om zich te verplaatsen. Na een daling in 2016 was er in de daaropvolgende jaren telkens een toename van het aantal nieuwe personen onder elektronisch toezicht. In 2023 was die stijging het hoogst (+31 procent). Elektronisch toezicht wordt vooral gebruikt voor korte straffen. In 2023 waren 9 op de 10 personen met een nieuwe enkelband mannen. (Agentschap Justitie en Handhaving)

Henri Licki overleden

Dinsdag 7 mei 2024
Tongeren - Henri Licki overledenOp 3 mei is Henri Licki overleden, de echtgenoot van Julia Dedry. Hij was 86 jaar en oud-voetballer van Cercle Tongeren. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen in aanwezigheid van de familie.

Sabine Filipczak overleden

Dinsdag 7 mei 2024
Tongeren - Sabine Filipczak overledenZondag is in WZC Sint-Franciscus Sabine Filipczak overleden, de weduwe van de in 2010 gestorven Jean Trillet. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Debay.
Kort nieuws van bij de buren
Tongeren - Organisator hanengevecht veroordeeldDe rechter heeft een zestiger uit Hoeselt veroordeeld tot een maand cel en een geldboete van 8.000 euro met de helft uitstel omdat hij een verboden hanengevecht organiseerde. De man heeft de feiten altijd ontkend. Drie aanwezigen kregen boetes van 2.400 euro, eveneens met de helft uitstel.
Organisator hanengevecht veroordeeldOrganisator hanengevecht veroordeeld
Organisator hanengevecht veroordeeld
Zoom
Tongeren - Nieuwe politiezone HaspengouwOp 1 januari 2025 vormen Borgloon, eers, Herstappe, Tongeren en Wellen de politiezone Haspengouw, de derde grootste in Limburg. De administratieve zetel van de nieuwe politiezone wordt Borgloon, de operationele zetel Tongeren. De politie-antennes in Borgloon, Heers, Wellen en in het Praetorium in Tongeren blijven behouden. Hoofdcommisaris Geert Luypaert zal de nieuwe politiezone leiden die bestaat uit een 135-tal manschappen. Nu is al zeker dat er nog personeel zal bijkomen.

Wilma Vanlessen overleden

Dinsdag 7 mei 2024
Tongeren - Wilma Vanlessen overledenIn WZC De Bloken in Wellen is op 1 mei Wilma Vanlessen overleden, de weduwe van de in 1995 gestorven Gaston Royen. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Piringen. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Orye in Borgloon.
Tongeren - Doelman Pieter Caubergh weg bij KSKDe 25-jarige invallersdoelman Pieter Caubergh verlaat KSK Tongeren. Hij zal komend seizoen de kleuren van Sporting Hasselt verdedigen.

Woninginbraak in Hoeselt

Maandag 6 mei 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Hoeselt forceerden dieven een raam om binnen te dringen in een huis aan de Hernerweg. Zij doorzochten het hele pand. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten.
Het is maar dat je 't weet
Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar werden er in Limburg 254 faillissementen uitgesproken. Dat is bijna 11 procent meer dan vorig jaar. Het is geleden van voor de coronacrisis (2019) dat er nog zoveel vonnissen van faillissement waren.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag het aandeel zelfstandigen in de werkende bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest op 14,4 procent. Het gaat om personen met een hoofdactiviteit als zelfstandige. Dat is het hoogste percentage in de periode 1999-2023. Naarmate de leeftijd toeneemt, stijgt ook het aandeel zelfstandigen in de werkende bevolking: in 2023 ging het bij 20- tot 34-jarigen om 8,9 procent procent en bij 55- tot 64-jarigen om 18,2 procent. Het aandeel zelfstandigen neemt toe met het onderwijsniveau: bij kortgeschoolden ging het in 2023 om 12,7 procent bij hooggeschoolden om 16,1 procent.

Winkeldief tegen de lamp

Maandag 6 mei 2024
Tongeren - Winkeldief tegen de lampIn de Action is deze voormiddag een winkeldief betrapt. Hij had voor 50 euro gestolen. De winkelverantwoordelijke haalde er de politie bij.
Tongeren - Unico Tongeren B schakelt Leut uitIn Vierde Provinciale (bijkomende stijgers) heeft Unico Tongeren B LS Leut uitgeschakeld. Het won vanmiddag met 3-2. Voor Unico B scoorden Lance Liesen (2) en Lucassen. Unicpo Tongeren B moet donderdag (15 uur)  thuis aan de bak tegen Heusden 06.
Tongeren - KSK Tongeren - Rupel Boom 1-2KSK Tongeren heeft vanmiddag met 1-2 verloren van Rupel Boom. Aan de rust was de stand 0-0. Mohamed Zeroual bracht de bezoekers in de 62ste minuut op voorsprong. Vijf minuten later hing Cheprassov de bordjes gelijk. In de 77ste minuut scoorde Jordy Mathei de 1-2.

Guido Peron overleden

Zondag 5 mei 2024
Tongeren - Guido Peron overledenDonderdag is Guido Peron overleden, de echtgenoot van Monique Lenaers. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur).

Willy Vanhees overleden

Zaterdag 4 mei 2024
Tongeren - Willy Vanhees overledenOp 30 april overleed Willy Vanhees, de weduwnaar van Maria Pirlot. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).
Tongeren - Adèle Dejuzaine (100) overledenOp 27 april overleed Adèle Dejuzaine, de weduwe van Gustaaf Vanherle. Zij was 100 jaar en afkomstig uit Landen. Het afscheid vond plaats in alle intimiteit.

Nicolas Somers overleden

Zaterdag 4 mei 2024
Tongeren - Nicolas Somers overledenOp 26 april overleed Nicolas Somers. Hij was 92 jaar. Het afscheid vond plaats in alle intimiteit.

Bestelwagen opengebroken

Vrijdag 3 mei 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Kortessem is een bestelwagen opengebroken in de Guigovenstraat. De daders gingen met werkmateriaal aan de haal. De diefstal is vanmorgen vastgesteld.

Winkeldief gearresteerd

Vrijdag 3 mei 2024
De politie heeft vanavond een winkeldief ingerekend in het retailpark T-Forum aan de Luikersteenweg. Hij had toegeslagen in twee kledingszaken.
Tongeren - Materiaal uit vrachtauto gestolenDieven hebben in de Kromstraat in Piringen een een lichte vrachtauto opengebroken. Zij gingen met werkmateriaal aan de haal.

Alice Minnen

Vrijdag 3 mei 2024
Tongeren - Alice MinnenDinsdag is Alice Minnenoverleden. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Rouwbetuiging: sonja.dekeyser[!]gmail.com

Geslaagde jobstudentenbeurs

Donderdag 2 mei 2024
Unizo Tongeren organiseerde de tweede editie van de Jobstudentenbeurs in de Velinx. Bijna 200 studenten op zoek naar weekend-, avond- en vakantiejobs daagden op. De beurs bood een uitstekende gelegenheid voor lokale bedrijven om in contact te komen met jong talent uit de regio.

Elektro gestolen in Borgloon

Donderdag 2 mei 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Borgloon is ingebroken in een huis aan de Hoepertingenstraat. De dieven gingen met elektro aan de haal.
Het parket Limburg heeft de voorbije drie maanden het rijbewijs van 590 bestuurders ingetrokken voor het gebruik van de gsm aan het stuur. Dat is gemiddeld 6,5 per dag. Sinds 1 februari pakt het parket afleiding aan het stuur strenger aan. Wie betrapt wordt, moet zijn rijbewijs 15 dagen inleveren.

Woningprijzen in 2023

Donderdag 2 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg 260.000 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 369.000 euro. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het duurste gewest. Huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 495.000 euro. Voor huizen in open bebouwing was dit 932.500 euro. Het Waals Gewest was het goedkoopste gewest met een mediaanprijs van 176.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing en 290.000 euro voor huizen in open (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen