Sommige huizen hebben geheimen die alleen de bewoner kent. De bewoner, waar het hier over gaat, wist dat het huis dat hij al tien jaar bewoonde verzakkingen vertoonde door de kanteling van de vloerplaat. Hij kon het echter verkopen voor 395.000 euro.
De nieuwe eigenaar stelde al kort na zijn intrede vast dat de woning niet deugde en eiste voor de rechtbank terugbetaling van de koopprijs. Ten onrechte, vond de verkoper, want het koopcontract bepaalde dat de koper zelf moest opdraaien voor verborgen gebreken aan de woning.
Zo’n contract met een particuliere verkoper is perfect geldig, stelde de rechtbank. Maar, opperde dezelfde rechtbank, de verkoper had tijdens het deskundig onderzoek dat plaatsvond erkend dat hij wist van de – volgens hem niet hinderlijke – gebreken. De verkoper had in het verleden ook al her en der de vensterbanken laten herstellen en de wijze waarop het pad / terras was aangelegd was betekenisvol. Het leed dan ook dan ook geen twijfel dat de verkoper met opzet de onherstelbare gebreken had verzwegen. De koper van zijn kant trof geen verwijt, want een kanteling van een vloerplaat kan een leek zonder professionele bijstand bij een bezoek aan een woning niet vaststellen.
De rechtbank maakte de verkoop ongedaan en kende de koper de volledige terugbetaling van de koopsom toe. De verkoper moest ook de notariskosten terugbetalen (6.564,58 euro) en werd veroordeeld tot een morele schadevergoeding van 2.000 euro. De registratierechten kon de koper rechtstreeks recupereren bij de Vlaamse Belastingdienst. En hoewel de koper een aantal maanden gratis had gewoond in de woning, wees de rechtbank de eis van de verkoper tot betaling van een bezettingsvergoeding van 800 euro per maand af, zodat de verkoper in alle opzichten van een kale reis thuis kwam.
Voor wie zijn huis verkoopt, is zwijgen niet altijd goud.
Jan BOULY(De auteur is advocaat)