Er is eens een artikel de wereld in gestuurd waarbij gezegd werd dat de zoetstof aspartaam, een veelgebruikte zoetstof in light frisdranken en andere lightproducten, het risico op kanker zou verhogen. Maar laten we de feiten eens onder de loep nemen en het ware verhaal achter deze bewering ontdekken.
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die al bestaat sinds 1966, en het massaal gebruik ervan tot de dag van vandaag in de hele wereld heeft niet geleid tot een stijging van het voorkomen van bepaalde kankers.
Aspartaam is uitgebreid getest en geëvalueerd door regelgevende instanties over de hele wereld, waaronder de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), die hebben geconcludeerd dat het veilig is voor menselijke consumptie binnen de aanvaardbare dagelijkse inname.
Het onderzoek dat aspartaam in een negatief daglicht plaatste, betrof experimenten met proefdieren. Muizen werden blootgesteld aan een absurd hoge dosis aspartaam, resulterend in de ontwikkeling van tumoren. Maar laten we dit even in perspectief plaatsen: de hoeveelheid aspartaam die deze knaagdieren te verwerken kregen, zou neerkomen op bijna 15 à 20 blikjes light-frisdrank per dag voor een menselijk equivalent. Een behoorlijk onrealistische hoeveelheid, toch?
Een gevolg kan zijn dat mensen uit paniekreactie dan maar terug gesuikerde voedingsmiddelen, zoals gewone frisdrank, grijpen, wat niet bevorderlijk is voor het voorkomen van overgewicht en obesitas. Overigens is er wel een duidelijk bewezen verband tussen obesitas en kanker.
Voor eens en voor altijd: laten we deze mythe over aspartaam en kanker doorprikken. Wetenschappelijk onderzoek en regelgevende instanties zoals de FDA en EFSA hebben herhaaldelijk bevestigd dat aspartaam veilig is voor consumptie binnen de aanvaardbare grenzen. Verhoogde suikerconsumptie verhoogt daarentegen het risico op overgewicht en obesitas, wat gepaard gaat met meer gezondheidsrisico's.
Anouk Mertens