U gebruikte zonder toestemming foto’s van een beroepsfotograaf. Komt u er dan vanaf met een betaling van zijn prestaties? Of moet u ook nog eens een schadevergoeding betalen? Die vraag moest het hof van beroep van Antwerpen recent beantwoorden.
De fotograaf in kwestie had na een advertentie van een immobiliënmakelaar voor een fotowedstrijd een reportage gemaakt over een huis. Na de wedstrijd hoorde de fotograaf niets meer van de makelaar. Ondertussen zag hij zijn foto’s verschijnen op de website van de makelaar en op sociale media. Waarop de fotograaf 332 euro factureerde voor zijn fotoprestatie en een kleine maand later nog eens 2.076 euro voor auteursrechten op negen foto’s op een ander mediakanaal met commerciële doeleinden. De makelaar wilde helemaal niets betalen, omdat het om banale foto’s ging.
Dat de fotograaf creatieve keuzes maakte, stond volgens het hof echter buiten kijf. Opstelling, belichting, het speelt allemaal een rol bij het maken en bewerken van de foto’s. Dat de fotograaf zelf besliste om deel te nemen aan de wedstrijd, betekende volgens het hof niet dat hij geen vergoeding wenste. Volgens het wedstrijdreglement moesten de deelnemende fotografen trouwens geen afstand doen van een vergoeding, aldus nog het hof.
Van de andere kant moest het hof erkennen dat de Belgische wetgever niet uitlegt hoe een fotograaf zijn schade moet uittellen bij een inbreuk op zijn auteursrecht. Toch kende het hof naast het bedrag van 332 euro voor de fotoprestaties ook nog een extra bedrag toe van 3.526 euro. Tot dit bedrag kwam het hof via de tarieven van Sofam, zeg maar de Sabam van de fotografen. Die tarieven bepalen de waarde van een reproductie- of mededelingsrecht. Maar ook het aantal keer dat het eenheidstarief betaald moet worden, rekening houdend met de ernst van de inbreuk op het auteursrecht. Het Sofam-systeem mocht, zo stelde het hof, in het licht van "de omstandigheden” worden toegepast. Wellicht had dit te maken met het feit dat de makelaar zonder blikken of blozen – maar ten onrechte – betwistte dat de fotograaf de foto’s had geschoten. Het hof sprak van een tergende houding.
Om te onthouden: er zijn geen regels voor goede foto’s, er zijn alleen maar goede foto’s...
(Ansel Adams)Jan BOULY (De auteur is advocaat)