De aanleg van een zogenaamde
leidingstraat voor pijpleidingen van Antwerpen tot in het Ruhrgebied staat de laatste week volop in de actualiteit en het protest tegen de aanleg groeit. De leidingstraat gaat immers ten koste van veel natuurgebieden. Groen Beringen tekende al protest aan en vroeg op de gemeenteraad naar de houding van het stadsbestuur. Het Departement Omgeving heeft immers de betrokken steden en gemeenten gevraagd een advies te formuleren. "We hopen dat het stadsbestuur binnen dit dossier opkomt voor haar inwoners en het natuurbehoud in Beringen als absolute prioriteit beschouwt", stelt Kobe Snyers.
Schepen Patrick Witters (CD&V): "In de Gaston Oomslaan zijn er een viertal woningen getroffen alsook de ACLI. In de Koolmijnlaan betreft het enkele onbebouwde percelen zodat de ruimtelijke en maatschappelijke impact ervan veel minder groot is dan in de Gaston Oomslaan.
Verder in Beverlo wenst men de groene verbinding in de Vallei van de Laardijkbeek maximaal te behouden omwille van de aanwezigheid van beschermde bevers. Tevens is er een - zij het beperkte - impact in agrarisch gebied. Er zijn enkele bebouwde percelen/bijgebouwen getroffen maar geen woningen. Desalniettemin wordt de impact op natuur- en bosgebied dermate groot geacht dat het schepencollege negatief werd geadviseerd. In casu doorkruist de eventuele leidingstraat immers ook een gebied van 2 km veenhoudende gronden, die behoren tot
Natura 2000 gebied en dus erkend zijn door Europa als topnatuur. Beringen profileert zich als groene stad en is in het bezit van één van de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen. Wij vinden het onaanvaardbaar dat hier aan getornd zou worden. Het uiteindelijke doel van het GRUP kan weliswaar onderschreven worden, maar de impact van de leidingstraat op verschillende gebieden is dermate groot dat dit onaanvaardbaar is.
Dit advies zal op het schepencollege van donderdag 22 april goedgekeurd worden zodat we dus aan het Departement Omgeving een
negatief advies overmaken omtrent de leidingstraat".