Groen Beringen vroeg aan het het schepencollege om een evaluatie te maken van gronden die de stad Beringen in eigendom heeft en behoren tot jachtgebied. E waar nodig wordt een aanvraag ingediend bij het Agentschap Natuur en Bos om gronden uit te schrijven als jachtgebied.
"De inkleuring van jachtplannen in Vlaanderen zorgt al enkele jaren voor controverse. Jagers moeten bij de Vlaamse overheid kunnen aantonen dat ze over minimaal 40 hectaren aaneengesloten grond jachtrecht hebben, om te mogen jagen. Gronden in eigendom of gronden waarvoor jagers expliciete toelating krijgen van de eigenaars komen hiervoor in aanmerking. Om aan deze 40 hectaren aaneengesloten grond te komen, gingen jagers in het verleden soms creatief om met het aangeven van hun jachtgronden bij de Vlaamse overheid. Daar zitten namelijk dikwijls ook gronden bij die men niet in eigendom heeft of waarvoor geen toelating van de eigenaars werd bekomen. Zo zijn heel wat eigendommen van burgers, verenigingen, overheden, ondernemingen,… onterecht ingekleurd als jachtgebied", zegt
Kobe Snyers van Groen. Toenmalig minister Joke Schauvliege zorgde voor transparantie door in 2017 via Geopunt een kaart te publiceren die weergeeft welke gronden tot jachtgebied behoren. Indien eigenaars op deze kaart zien dat hun grond onterecht ingekleurd is als jachtgebied, kunnen ze middels een aanvraag bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB) hun grond laten schrappen als jachtgebied.
"Bij raadpleging van de kaarten met jachtgebieden, merken we tot onze verbazing dat ook heel wat eigendommen van de stad Beringen ingekleurd zijn als jachtgebied. Zo zien we dat onder meer recreatiedomein ’t Fonteintje, woonzorgcentrum Corsala en omgeving, de terreinen van basisschool De Hoeksteen in Korspel en het kerkhof van Tervant. Het lijkt niet meteen de bedoeling dat op deze domeinen effectief gejaagd wordt.
Ook al gebeurt het jagen in de praktijk zelden of nooit op deze domeinen, om conflict en onaangename verrassingen te vermijden is het geen slecht idee om deze gronden te laten schrappen als jachtgebied", zegt Snyers.
Schepen Witters (CD&V) wees erop dat er een verschil is tussen een jachtgebied en een jachtrecht. De stad is momenteel is al bezig met inventaris, wist Witters.
"Het is ook belangrijk om goed te bepalen waar gejaagd mag worden en waar we specifiek inzetten op jagen in kader van bestrijding van overlast. Het is namelijk zo dat we rekening moeten houden met recente maatschappelijke evoluties. Zou is er de everzwijnenproblematiek die toch lijkt te verergeren, maar daarnaast is er ook het wolvenplan alsook de bijkomende richtlijnen rond natuurbescherming. De stad is hierover in overleg met ANB met als doel de openbare verpachtingen meer op elkaar af te stemmen (meer bepaald in grote gebieden zoals de Koerselse Heide en Genemeer). Ook wordt bekeken of in sommige gebieden niet beter met alternatieve methoden van jagen gewerkt wordt (vb. verbod op jacht met het geweer in bepaalde gebieden, maar jagen met bijvoorbeeld roofvogels).Daarom heeft het schepencollege besloten om de vorige jachtverpachting tijdelijk te verlengen zodat de diensten deftig werk kunnen maken van een nieuw bestek voor de nieuwe jachtverpachting die dan vermoedelijk zal lopen van 2022-2031. Alles zal ten gepaste tijden worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring", zei schepen Tijs Lemmens (VOLUIT) nog.