Het voorstel van de
naam Panisdries werd goedgekeurd voor de aan te leggen weg in het binnengebied Sportlaan - Windmolenstraat - Koersel-Dorp - Asbergstraat.
De naam is gebaseerd op een historisch toponiem voor die locatie. Een aantal van de betreffende percelen droegen van de 17de tot omstreeks het midden van de 19de eeuw immers die naam. Het tweede deel van de naam verwijst naar een dries, een droog grasland dat soms ook wel als akker gebruikt werd. Omdat deze percelen eigendom waren van iemand die de naam ‘Panis’ droeg, werden deze percelen ‘Panisdries’ genoemd. De naam ‘Panis’ verwijst naar een ‘paanhuis’ of (kleine) brouwerij. Door afslijting van het tweede deel evolueerde ‘paanhuis’ tot ‘panis’. De eigenaar of gebruiker van dergelijk brouwerijtje kreeg soms de naam ‘Panis’. Zo noemde men de Koerselse bewoner in 1698 ‘Jan int paenhuijs’, terwijl hij in dezelfde gicht van de schepenbank ook kortweg ‘Jan Panis’ genoemd werd.
Een
principiële goedkeuring was er voor de Langebergstraat (foto) voor de aan te leggen weg in de nieuwe verkaveling in de Hospitaalstraat ter hoogte van restaurant 't Hoeveke 2.0.
De omgeving werd vroeger ‘Kleine heide’ of ‘Posthoornheide’ genoemd. Op oude kaarten blijkt dat het deel uitmaakt van een uitgestrekt heidegebied, met tevens duinen en vennen. In heidegebieden komen steeds maar een beperkt aantal veldnamen of toponiemen voor. Zo werden behalve die algemene naam, in de omgeving van deze verkaveling, eeuwen lang slechts twee namen gebruikt: het ‘groot veld’ (waarop het SAC gebouwd werd) en de ‘korte langenberg’. Deze duin strekte zich uit van de omgeving van het park van de directeurswoning tot even voorbij het voormalige hospitaal. Deze duin vormde lange tijd een grenspunt tussen Koersel en Beringen. Reeds in 1552 staat hij vermeld als: ‘bijden corten langenberch inde stalssche heijde’. In de 18de eeuw werd hij ook wel foutief als ‘Langen kortberg’ vermeld. De laatste vermelding dateert wellicht uit 1865: ‘dennebosch kortlangberg genoemd, gelegen te Coursel aen den posthoren’. Vermits de naam ‘Kortebergstraat’ reeds gegeven werd aan een straat in de omgeving, zou hier dus gekozen kunnen worden voor ‘Langebergstraat’.
De
Zusters van Mariastraat werd ook principieel goedgekeurd voor de ontwikkeling van het binnengebied Wystekkenstraat - Ruimevijverstraat - Veststraat - Kapelanijstraat.
De kloosterorde ‘Zusters van Maria’ heeft veel voor de gemeenschap betekend. Sinds 1901 hebben zij het onderwijs in Beverlo ter harte genomen en ook op sociaal en kerkelijk vlak vallen hun verdiensten en positieve invloed niet weg te cijferen. De twee laatste straatnamen moeten later nog definitief goedgekeurd worden.
Na de oproep om meer vrouwennamen te kiezen bij nieuwe straten deed
Hilaire Poels (VOLUIT) vanavond nog een oproep om een straat te vernoemen naar de zorg. "Een naam zoals 'Zorgstraat' of een variante met een duidelijke link met de zorgsector zou niet alleen een eerbetoon zijn voor hen, maar voor ons allemaal een nieuwe tijd kunnen inluiden om beter voor mekaar te zorgen", zegt Poels.