De bestaande concessieovereenkomsten met de
Beringse sportclubs werden afgesloten voor periode van 6 jaar en liepen eind vorig jaar af. Ze werden in afwachting van een nieuwe overeenkomst tijdelijk mondeling verlengd. Nu komt er een erfpachtovereenkomst. Over dit punt werd nog gediscussieerd op de gemeenteraad.
Raadslid Dave Schops (sp.a) en voormalig schepen van Sport kan zich niet vinden in deze beslissing. "Voor sommige clubs is het nieuwe voorstel gunstig en voor sommigen minder gunstig. Na inzage van de schattingsverslagen zijn er toch opvallende verschillen. De clubs die gebruik maken van de oudste accommodaties en geen opstalrecht voor sommige gebouwen hebben, komen het slechts uit de schattingen (zie KVK Beringen en Tennis Beringen). Zij beschikken in hun accommodatie over veel onnodige ruimte en daardoor zijn de schattingen voor hen nadelig", stelt Dave Schops. Het raadslid vond nog meer ongelijkheden in het voorstel.
"Daarom vinden wij dat dit punt moet uitgesteld worden, volledig herbekeken moet worden en daarna op een duidelijker manier moet terugkomen, zodat de toekomst voor elke club op eenzelfde manier kan starten. Dit is nu duidelijk niet het geval", vroeg Schops nog.
Ook Kobe Snyers (Groen) vroeg zich nog af of dit wel goed afgepoetst is met de clubs.
Schepen Patrick Witters (CD&V) gaf een repliek:
"Bij sommige clubs is er momenteel een mix van concessieovereenkomst en opstalovereenkomst. In sommige gevallen is dit zelfs nog gecombineerd met een verlof tot bouwen. Hierdoor zijn er binnen één gebied meerdere overeenkomsten, met meerdere looptijden en meerdere voorwaarden van toepassing.
De geschatte huurprijzen voor concessie zijn beduidend hoger dan de vergoedingen die momenteel worden betaald. Er dienden dus nieuw overeenkomsten te worden afgesloten met de sportclubs en dit gaf het stadsbestuur de mogelijkheid om in functie van eenduidigheid en eenvormigheid enerzijds en om een betaalbare vergoeding te beogen anderzijds, om alle overeenkomsten op dat vlak gelijk te stellen.
Er wordt nu voorgesteld om voor alle sportclubs een opstalovereenkomst af te sluiten waarbij een opstalvergoeding wordt gevraagd van 0,5 % voor de voetbalclubs en American Football en 1% voor de tennisclubs, berekend op de geschatte verkoopprijs. Dit verschil in percentage is omdat voetbalterreinen per definitie groter zijn dan tennisterreinen, waardoor louter door de gebruikte oppervlakte er een hogere schattingswaarde gehaald wordt. Enkel op deze manier konden de vergoedingen ook voor de American Football- en voetbalclubs betaalbaar gehouden worden", zegt Witters.
Voor Sirocco aan de Paalse Plas is er een afwijking voorzien en wordt het systeem van een concessie behouden aangezien het een open terrein is waarvan we de publieke toegankelijkheid willen behouden. "Bovendien willen we alle pistes voor verdere ontwikkeling recreatiedomein de Paalse Plas open houden; een opstalovereenkomst 50 jaar, lijkt in die optiek niet opportuun.
Het schepencollege besliste op 10 september 2020 dat er geen marktbevraging moet gebeuren omdat dit gemotiveerd kan worden. Het gaat namelijk niet om nieuwe terreinen die aangeboden worden en er zijn tot op heden geen vragen binnengekomen door eventueel potentiële geïnteresseerden. Het gaat enkel een wijziging van contractvorm. Had de contractvorm concessie gebleven, hadden alle huidige clubs een voorkeurrecht op de grond. De contractwijziging is dus een initiatief van stad Beringen voor het bekomen van een
duidelijke eenduidigheid en eenvormigheid en om alle overeenkomsten op dat vlak gelijk te stellen", stelt Witters nog.
In de opstal zullen volgende voorwaarden opgenomen worden: een looptijd van 50 jaar met ingang op 1 januari 2021. De opstalhouder betaalt alle eigenaarsbelastingen en waakt op onrechtmatig gebruik door derden en verhindert dit. De opstalhouder is gehouden tot alle eigenaarsonderhoud. Het onderhoud (snoeien) van de bomen blijft bij stad Beringen.
Schepen van Sport Tijs Lemmens (VOLUIT) gaf nog extra duiding.
"Als we gewoon hadden gekozen voor een concessievergoeding zou de kost flink opgelopen zijn voor de clubs. We hebben geprobeerd om de lasten voor de kosten voor de clubs zo laag mogelijk te houden door de lage opstaldvergoeding. Zo zijn we gekomen tot een zo eerlijk mogelijk besluit. Sommige clubs gaat er inderdaad op vooruit, andere achteruit. Maar ik heb ook geen signalen gekregen van clubs dat dit niet fair zou zijn. Alle bezwaren en opmerkingen hebben we meegenomen. We behandelen eindelijk alle clubs gelijk”, zegt Lemmens.
Voor Dave Schops is alles bijlange nog niet uitgeklaard en vroeg nogmaals voor de uitstelling van het punt. Ook Groen en Vlaams Belang sloten zich aan bij sp.a Het punt werd uiteindelijk goedgekeurd.