Het is vandaag 10 jaar geleden dat werd aangekondigd dat
Ford Genk zou gesloten worden, 20 jaar geleden kregen de werknemers van Philips Hasselt dezelfde boodschap en dit jaar is het 30 jaar geleden dat de laatste Limburgse mijn de deuren sloot.
En tussendoor kregen we nog een hele reeks andere crisissen te verwerken: de oliecrisis in de jaren '70 met een lang herstel in de jaren '80, de jarenlange bankencrisis in het begin de 21ste eeuw, de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de huidige energiecrisis, het waren en zijn allemaal grote uitdagingen. De kostprijs van verschillende crisissen komt in 2022 uit op 11,182 miljard euro voor ons land. Dat blijkt uit de begrotingsplannen die België overgemaakt heeft aan de Europese Commissie.
Het zijn allemaal mijlpalen in onze geschiedenis, zwarte pagina's zwart omkaderd als teken van rouw. Maar Limburg heeft als provincie ook veerkracht getoond. "Het verleden heeft duidelijk gemaakt dat Limburg en de Limburgers samen erin slagen om na iedere tegenslag versterkt terug te komen. Ik heb dan ook het volste vertrouwen in het Limburg van morgen", schreef gouverneur Herman Reynders in het herdenkingsboek Limburg 1995/2015.
De oude mijnterreinen zijn nu nieuwe dynamische sites met ronkende namen zoals be-MINE, C-MINE, ZLDR Luchtfabriek, Thor Park, de oude Fordsite bruist van economische bedrijvigheid en de Corda Campus heeft Philips al lang doen vergeten. We doen het goed in Limburg maar de strijd zal nooit ten einde zijn, een nieuwe crisis ligt altijd om de hoek, onze
veerkracht zal plooien maar niet breken. Dat leert onze geschiedenis.
(Hans Put)