Traditioneel wordt op de
laatste gemeenteraad van het jaar het meerjarenplan besproken, en dat is de laatste van deze legislatuur.
Tijs Lemmens (Voluit) bracht eerst een verslag uit.
"We zijn uitermate blij met het meerjarenplan dat we hier voorleggen. De twee verplichte evenwichtscriteria die we in 2025 moeten behalen, behalen we ruimschoots. Zo voorzien we een positief budgettair resultaat van 23,6 miljoen in 2024 en 18,1 miljoen in 2025. De autofinancieringsmarge moeten we in 2025 positief afsluiten en dat doen we met een marge van 1,7 miljoen. Ondanks het feit dat we een historisch investeringsprogramma van 105 miljoen euro zullen afronden eind 2024 laten we de schulden niet verder oplopen. Deze zullen zelfs nog dalen met 2,6 miljoen ten opzichte van het begin van deze legislatuur tot een totaal van slechts 29,4 miljoen eind 2025 of minder dan 650 EUR per inwoner (Vlaamse gemiddelde: +/- 1.200 EUR/inwoner). Hierdoor is er een goede financiële basis voor de volgende legislatuur om samen verder te bouwen aan onze stad", vertelde Lemmens aan de raad.
De oppositie had een lange lijst van opmerkingen en vragen. En zo duurt de laatste raad van het jaar traditioneel heel lang. Tientallen vragen en opmerkingen moesten beantwoord worden.
Kobe Snyers (Groen) begon met een aantal positieve zaken zoals de budgetten voor de renovatie van de sporthal van Beverlo. Ook werd ingegaan op de vraag van Groen rond de bewatering van bomen in periodes van hitte. "Wij zijn ook blij met de initiatieven rond de begraafplaatsen die we hebben voorgesteld. Helaas hebben we ook wat bemerkingen. Zo hebben we bedenkingen met extra middelen die nodig zijn voor Vitas. Opvallend veel geld gaat naar studiebureaus. Is het niet beter om in te zetten op eigen personeel om deze dossiers ook beter kunnen opvolgen?" Ook de verhoging van de retributies op de begraafplaatsen verwondert Snyers. Kobe stelde ook nog een vraag over de sloop van het buurthuis in de wijk Steenberg in Paal. Het feit dat er geen geld meer voorzien wordt voor een woonwagenpark omdat het geen provinciale verplichting meer is, is voor Groen geen goed idee.
Groen had ook nog veel vragen over de mobiltieit. Kobe had ook bedenkingen over het vele geld dat gaat naar wielerevenementen zoals de Baloise Tour, het veldrijden, Benelux Tour en het BK mountainbike. "Het gaat ondertussen al over 1 miljoen euro dat naar zulke evenementen gaat. Zou dat geld niet beter besteed zijn voor de aanleg van fietspaden?"
Ook Erik Gilissen (Vlaams Belang) somde een hele reeks aantal vragen en bedenkingen op. Zo werd onder andere de gebrekkige fietsinfrastructuur in vraag gesteld en werden vragen gesteld over de herinrichting van gevaarlijke punten en wegen. "En hoe zit het met het treinaanbod van de NMBS en de elektrificatie van de lijn Mol-Hasselt?"
Vooruit hield het heel kort zonder opmerkingen en onthield zich op dit punt.
De verschillende schepenen gaven de nodige uitleg over de lange lijst vragen en opmerkingen. Het meerjarenplan werd goedgekeurd door de meerderheid. Vlaams Belang en Groen stemden tegen, Vooruit onthield zich zoals gezegd.
De volledige gemeenteraad kan je herbeluisteren op de website van de stad Beringen en het meerjarenplan kan je lezen
via deze link.