Vandaag brengen we het verhaal van
Nick Bastiaansen, geboren in 1983 en opgegroeid in Paal.
"Ik heb mijn kleuter en lagere schooltijd doorgebracht in Paal, vervolgens 2 jaar in het OLVI om daarna naar het college in Beringen te trekken. Op mijn 18de heb ik de deur van Beringen definitief achter me dichtgetrokken om te gaan studeren aan de KU Leuven. Ik zat op kot en kwam vanaf toen enkel nog naar huis tijdens de weekends en vakanties. Mijn eerste job was in Brussel voor een grote multinational, maar al snel ontwikkelde zich het idee dat ik naar het buitenland wou. In 2013 kreeg ik vervolgens een opportuniteit aangeboden om op de hoofdzetel in Parijs aan de slag te gaan. Ik heb 3 jaar lang in Parijs gewoond en had het daar ontzettend naar mijn zin. Ik ben vervolgens in 2016 teruggekeerd voor een passage in Brussel om eind 2019 opnieuw te vertrekken naar het buitenland, Zwitserland deze keer. Vertel iets over je werk en leven nu. Ik woon samen met mijn vrouw Aleksandra en zoontje Maxim in de regio van Genève. Ik werk als
commodity trader in een heel dynamische en internationale werkomgeving, waarvoor ik redelijk veel moet reizen om klanten en leveranciers te bezoeken over de hele wereld".
Wat is het mooiste van je nieuwe land?
"De combinatie van wonen aan het meer en tegelijkertijd slechts een dik half uur verwijderd zijn van de bergen. De natuur is prachtig en het is hier ook super veilig in alle opzichten, zeker vergeleken met andere grootsteden als Brussel of Parijs".
Wat is het mooiste om in het buitenland te werken en/of te wonen?
"Ik hou mooie vriendschappen over aan mijn tijd in Parijs en op dit moment is dat, zelfs in coronatijden, opnieuw aan het gebeuren in Zwitserland. Je leert continu dingen bij die in elk land op een andere manier gebeuren, waardoor je met een kritische blik kijkt naar hoe het er elders aan toe gaat. Ik merk bijvoorbeeld dat Belgen wel eens onderschatten hoe goedkoop de uitstekende medische zorgen en onderwijs zijn in vergelijking met het buitenland. Daartegenover zijn er echter minstens evenveel dingen die ze in het buitenland echt wel beter aanpakken. Het contrast tussen Zwitserland en België als het aankomt op de stiptheid van de treinen kan moeilijk groter zijn".
Welke nadelen zijn er om in het buitenland te werken en/of te wonen?
"Je bent op elk moment ver weg van familie en vrienden. Zeker in tijden van corona was dit dubbel moeilijk aangezien regelmatig op bezoek gaan niet echt mogelijk was het afgelopen jaar".
Houd je nog veel contact met België?
"Ik heb nog een heel groot deel van mijn vriendenkring die in Beringen woont en ook mijn naaste familie woont er nog. Ik hou dus zeker contact en keer regelmatig terug voor een bezoek".
Wil je ooit nog terug naar België?
"Ik vrees dat het verdere verloop van mijn carrière zal bepalen of ik ooit nog terug naar België verhuis. De 3 grote tradinghubs bevinden zich in Zwitserland en Londen voor Europa, Singapore voor Azië en Houston en New York voor de VS. Als ik dus in deze branche blijf werken, ligt een terugkeer naar België helaas niet echt voor de hand. Maar zeg nooit nooit..."