Op de gemeenteraad werd vandaag een schenking van een archeologische vondst goedgekeurd. Aan de
Brouwershuisstraat in Koersel, op een bouwlocatie van Vooruitzien, is in juni 2020 een archeologisch onderzoek uitgevoerd. “In eerste instantie was er een bureauonderzoek en een vooronderzoek. Na dit vooronderzoek bleek dat er een bijkomende vlakdekkende opgraving diende te gebeuren omdat er mogelijk een Neolithisch graf zou aanwezig zijn”, zegt Bert Cox directeur Vooruitzien cvba.
De archeoloog heeft na de opgravingen een voorlopig archeologierapport opgemaakt. Tijdens het onderzoek werden in totaal 23 sporen geregistreerd. Een eerste spoor vormde de aanleiding voor de opgraving en betreft een mogelijk Neolithisch graf of een rituele depositie. Tijdens het verdiepen van het spoor werden een
40-tal grotere en zwaar verbrande silex artefacten, vooral werktuigen zoals bijlen en schrabbers aangetroffen. Deze laat-Neolithische vondsten dateren ruwweg binnen het vierde millenium voor Christus, vermoedelijk tussen 3.400 en 2.400 v.Chr. Hiernaast werden ook enkele geïsoleerde paalkuilen alsook enkele mogelijke bijzettingen uit latere periodes waargenomen. De datering van deze laatste sporen is onduidelijk wegens het ontbreken van enig dateerbaar materiaal.
De resultaten worden nog verder uitgediept en de stalen verder onderzocht. Binnen de 2 jaar dient de archeoloog een algemeen eindrapport op te stellen.
Bert Cox: “Het terrein is ondertussen vrijgegeven dus er is geen verdere vertraging voor de bouwwerken van de woningen. Het archeologisch archief en het vondstenmateriaal zullen na het bestuderen ervan overgedragen worden aan de opdrachtgever. Als Vooruitzien willen we de archeologische vondst graag overdragen aan stad Beringen zodat deze in Beringen bewaard kan blijven.”
Het college van burgemeester en schepenen is alvast heel blij met de schenking en wil de vondst een mooie herbestemming geven in één van de stedelijke gebouwen.
Schepen van Erfgoed van stad Beringen An Moons: “Als stadsbestuur aanvaarden we graag deze unieke vondst. Nadien kunnen we dan verder onderzoeken hoe en waar we het ensemble veilig en aangepast kunnen bewaren en ontsluiten voor het brede publiek. Het is immers belangrijk dat ons waardevol erfgoed in Beringen kan blijven en ook toegankelijk is voor onze huidige én toekomstige inwoners en bezoekers.”