Erik Gilissen (Vlaams Belang) deed een voorstel voor de invoering van een éénmalige steunmaatregel voor de horeca in Beringen. "Onze gemeente naam telt verschillende horecazaken die een belangrijke rol spelen in het lokale sociale en maatschappelijke leven. Als gevolg van de corona-pandemie zijn deze zaken, op bevel van de overheid, al verscheidene maanden gesloten. De economische gevolgen die deze horecazaken daarvan ondervinden, zijn momenteel niet ten volle in te schatten. Dat die gevolgen ingrijpend kunnen zijn, staat wel vast. Horeca Vlaanderen trekt aan de alarmbel: 46% van de horecazaken geeft aan dat als er niets verandert, de zaak binnen vandaag en hooguit twee maanden definitief moet sluiten, 40% overleeft momenteel door het aanspreken van het eigen spaargeld en 37% put uit de bedrijfsreserves. Slechts 20% redt het nog met de huidige steunmaatregelen", stelt Gilissen.
Daarom doet het Vlaams Belang Beringen een voorstel om een eenmalige premie toe te kennen van 500 euro in de vorm van een cheque.
Schepen van economie Werner Janssen gaf het volgende antwoord:
"Onze stad telt in totaal 128 horecazaken. Dat zijn niet allemaal café’s maar iedereen die onder de categorie horeca vallen. Daarnaast telt onze stad nog vele andere handelaars die het tijdens corona niet makkelijk hebben.
Vanaf de eerste lockdown hebben wij als stad sterk ingezet om afhaal te promoten. Via https://www.beringen.be/afhaal houden we een dynamische lijst bij. Hier kan ook elke ondernemer zich registreren en velen hebben dat ook gedaan. We promoten bovendien elk ander initiatief hierrond die bottom up ontstaat. Denk maar aan het koop lokaal initiatief, het winkelhier verhaal van Unizo en we proberen ook alle acties die via de lokale middenstand ontstaan mee te promoten. Een heel aantal horecaondernemers die dat mogelijk achten hebben hun activiteiten geheroriënteerd naar afhaal. We zien dat dit zeer succesvol is maar dit zal zeker niet voor iedereen hetzelfde inkomen geven als voorheen. Anderen hebben dat dan weer niet kunnen doen, denken we maar aan de gewone café’s.
Daarnaast hebben heel wat pop up aanvragen gefaciliteerd in onze stad. Denken we maar aan V330, Hoeve Genemeer, frituur in Brelaar Heide en onlangs nog een afhaal aan Koersels Kapelleke. We hebben toegestaan dat horecazaken hun terrassen mochten uitbreiden op het openbaar domein toen er geen lockdown was, dat de belasting voor inname openbaar domein niet verschuldigd was, ondernemers het openbaar domein mochten inrichten om hun klanten op een comfortabele manier te laten aanschuiven tijdens corona omdat maar een beperkt aantal klanten toegelaten is in de winkel.
Als lokale overheid hebben wij getracht om binnen de budgettaire mogelijkheden en over alle sectoren heen ons steentje bij te dragen. De hogere overheden, federaal en Vlaams hebben echte grote financiële tussenkomsten voorzien. Deze zijn momenteel ook nog kracht. Als stad is het onmogelijk om 500€ uit te geven aan elke horecaondernemer. Dit zou trouwens onfair zijn ten aanzien van onze lokale handelaars zoals kappers, kledingwinkels en nog heel wat anderen die evenzeer te lijden hebben onder de corona maatregelen.
Iedereen hoopt dat we zo snel als mogelijk naar een normale toestand kunnen evolueren. Ik doe daarom een oproep waar iedereen zich zal kunnen achter scharen en dat is dat we blijvend onze lokale handelaars over alle sectoren heen als inwoners ondersteunen. En dat doe je door lokaal je aankopen te doen".
Het punt werd niet aangenomen.