Guido Feyen (N-VA) en Erik Gilissen (Vlaams Belang) deden beiden een voorstel rond fraudeonderzoek van buitenlandse eigendommen. Recent werd duidelijk dat veel huurders van een sociale woning vaak eigendom bezitten in het buitenland. En dat kan volgens Feyen en Gilissen niet. "Sociale woningen zijn voorbehouden voor de zwakkeren in onze maatschappij. Wie een sociale woning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten. Personen die een eigendom in het buitenland bezitten, hebben geen recht op een sociale woning bij ons. Het is dan ook belangrijk dat personen die onterecht verblijven in een sociale woning worden opgespoord zodat er een einde gemaakt kan worden aan deze vorm van fraude", stelde Gilissen.
Guido Feyen deed dus een gelijkaardig voorstel. Ook Ann Cuypers-Woutes (CD&V) stelde hierover enkele vragen. En Groen onderschrijft eveneens de strijd tegen fraude maar kan zich niet vinden in de werkwijze en maakte enkele bedenkingen.
Schepen Witters (CD&V) kon melden dat er zal gekeken worden naar deze vorm van sociale fraude.
"Om deze fraude in kaart te brengen en aan te pakken hebben het college van burgemeester en schepenen, dienst Wonen en de Intergemeentelijke samenwerking Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg beslist om in te tekenen op de Vlaamse raamovereenkomst. Dit is een tool waarvan de sociale huurder gebruik kan maken om onderzoek te voeren naar huidige onderzoeken in het binnen- en buitenland. Hiermee ondersteunt de Vlaamse overheid de sociale verhuurders in het onderzoek naar fraude met buitenlandse eigendommen. Dit wil zeggen dat de verhuurder via de raamovereenkomst een onderzoek kan aanvragen en laten financieren", zegt schepen Patrick Witters. De sociale huisvestingsmaatschappijen voeren nu al zoveel mogelijk onderzoek naar mogelijke fraude. De KBM deed bijvoorbeeld al onderzoeken naar fraude. Zo werd van een beperkt aantal huurders, met een woning of bouwgrond aangekocht in volle eigendom, de huurovereenkomst opgezegd.
"In de zomer van 2020 heeft Woonhaven Antwerpen een overheidsopdracht gegund om opsporingen te doen van eigendommen in het buitenland. Per werelddeel werd een onderzoeksbureau aangesteld. KBM heeft destijds ook ingetekend op deze opdracht, met goedkeuring van de RVB. Sinds deze zomer houdt de KBM dan ook een lijst van vermoedens bij", zei Witters nog op de gemeenteraad deze avond.