Op de gemeenteraad stelde
Lowie Tielens (Vlaams Belang) een mondelinge vraag in verband met
Hubert Droogmans en Leopold II. Eerder deze maand vroeg een buurtcomité in Stal om het beeld van Droogmans, de rechterhand van Leopold II te verwijderen.
"De laatste tijd is er heel wat aan de hand in verband met het koloniale verleden van Leopold II.
Zo is er wat te doen rond borstbeelden, standbeelden en straatnamen.
In Beringen hebben we hiervan niets betreffende Leopold II zelf, maar wel wat over de koloniale rechterhand van Leopold II, namelijk Hubert Droogmans, geboren in 1858, overleden in 1938.
In Stal hebben we een borstbeeld, een Droogmansplein en een Hubert Droogmansstraat.
De moeder van Hubert Droogmans was namelijk afkomstig uit Stal.
De man heeft in Stal onder andere gezorgd voor moderne boerderijen, de bekende Droogmanshoeven.
Vandaar het eerbetoon ter plaatse veelvoudig vast te stellen.
Ter gelegenheid van 100 jaar parochie Stal verscheen de lezenswaardige uitgave 'Stal vroeger en nu', waaruit ik een deel van blz. 156 citeer.
"Heel lang geleden werd de 'kolonisatie' van Kongo-Vrijstaat en het latere Belgisch Kongo hier te lande voorgesteld als 'strijd tegen de slavenhandel', 'beschavingswerk', 'ontwikkeling' enz. In feite ging het, vooral onder Leopold II, om een pure en genadeloze uitbuiting van de inlandse bevolking en het onbeschaamd wegslepen van binnenlandse grondstoffen. Hierbij werden de meest gruwelijke onderdrukkingsmethodes niet geschuwd.
Hubert Droogmans, als secretaris-generaal voor Financiën van Kongo-Vrijstaat en later als secretaris-generaal van het ministerie van Koloniën en voorzitter van het 'Comité Special de Katanga' was natuurlijk perfect op de hoogte van de uitbuiting van de binnenlandse bevolking."
Vandaar mijn vraag: Wat is het standpunt van het stadsbestuur betreffende de duidelijke band Stal - Droogmans - Leopold II, meer bepaald het borstbeeld, de benaming Droogmansplein en de benaming Hubert Droogmansstraat?"
Thomas Vints (VD&V) gaf een repliek: "Vorig jaar werd een gelijkaardige vraag gesteld en behandeld op het schepencollege. Er werd toen informatie opgevraagd bij FARO en de lokale heemkundige kringen en beslist om de namen niet te veranderen. Wij hebben nu het Afrikamuseum om advies gevraagd en de cultuurraad zal opnieuw advies vragen aan Monumentenzorg en de heemkundige kringen. We gaan ook kijken naar de taksforce van Somers rond deze actuele problematiek. We zullen dit later dus concreet beantwoorden".