Limburgse jongeren met een passie: in deze rubriek staan zij centraal. Nu is het aan
Sander Carollo (31) uit Heusden-Zolder. In zijn vrije tijd is hij heel sportief en veel met gezondheid bezig. Hij is vooral gepassioneerd door de Wim Hof Methode, die bestaat uit drie onderdelen: ademhalingstechniek, blootstelling aan kou, en mindset. De bedoeling is dat je door de ademhalingsoefeningen je ademhaling beter onder controle kan houden en je twee à drie minuten in een koud bad kan zitten. Maar vooral de mindset is belangrijk bij de Wim Hof Methode. “Het gaat om inzet, actie en daadkracht, maar ook om overgave, rust vinden in moeilijke momenten, vertrouwen op jezelf, nieuwsgierigheid en plezier: allemaal heel belangrijk,” benadrukt Sander.
De Wim Hof Methode is gecreërd door de Nederlander Wim Hof, die bekend staat om allerlei records die onder andere te maken hebben met marathons lopen in de kou. “Wat veel mensen niet weten, is dat hij zijn vrouw verloren heeft aan zelfmoord,” vertelt Sander. “Hij heeft toen de kou gebruikt om zijn verdriet een plaats te geven. Koude, net als zuurstof, is een natuurlijk element van de aarde. Het is helend en brengt je dicht bij je oerkracht. Als ik uit een ijsbad kom, voel ik mij herboren en trots dat ik het opnieuw aankon. Mijn zelfvertrouwen gaat telkens omhoog. De mentale kracht die ik ervan krijg, is onbeschrijflijk. Ik krijg er kippenvel van wanneer ik het nu vertel.”
Sander begon een dik jaar geleden met de Wim Hof Methode en hij herinnert zich zijn allereerste keer in een ijsbad nog heel goed. “Ik was daadkrachtig en ging als eerste van de grote groep het ijsbad in. Ik was goed voorbereid en wist dat er niets mis kon gaan, aangezien ik me in een veilige omgeving bevond. Maar de eerste tien seconden in het water voelde ik me net een vis die naar lucht hapt. Toch voelde ik me oké. Ik had vertrouwen in mijn lichaam. Dat is ook het leuke aan vaak een ijsbad nemen: je lichaam adapteert en je leert het te vertrouwen. Het blijft natuurlijk een uitdaging maar je kan het telkens opnieuw overwinnen.”
Het water in een ijsbad is meestal tussen de 1 en de 4 graden. “Ik neem momenteel één keer in de week een ijsbad en doe dat samen met mijn vrienden. Dan maken we ook een wandeling, en koken en eten we samen. Dat versterkt onze band en dankzij die extra challenge van het ijsbad leren we elkaar nog beter kennen,” glundert Sander.
Dat is voor hem ook een van de mooiste dingen aan de Wim Hof Methode: het groepsgevoel en de gemeenschap die er ontstaat. “Het is fijn om je vreugde na het nemen van een ijsbad te delen met andere mensen. Dankzij de Wim Hof Methode heb ik een hechte groep vrienden gemaakt. Ik heb mensen leren kenen die ook vooruit willen in het leven en een positieve mindset hebben. Samen steunen we elkaar. De meeste mensen, ook ik, hadden eerst veel geconditioneerde gedachten zoals ‘ik kan het niet’. Dankzij deze methode leer je erin te geloven dat je het wél kan. En eens je weet dat je een paar minuten in een ijsbad kan zitten, geloof je dat je ook andere dingen kan en onderneem je actie.”
Sander neemt niet alleen wekelijks een ijsbad, hij heeft ook een podcast over mindset en persoonlijke groei waarin hij geregeld over de Wim Hof Methode praat en mensen erover interviewt. “In het begin hield ik meer privé, maar sinds ik in de media kwam omdat ik dit jaar mee had gedaan aan enkele nieuwjaarsduiken, raakte het ook bekend op mijn werk en begon ik er daar meer over te praten. Ik vind het fijn om mensen te helpen het uit te proberen en hen dan te zien opfleuren. Zo nam ik eens een ijsbad met iemand die pas uit een psychische kliniek kwam en zag ik hem helemaal herleven. Dat geeft veel voldoening.”
IJskoude baden nemen is niet het enige wat Sander aandurft. Hij heeft dit jaar in bloot bovenlijf de berg Sněžka in Polen beklommen. "Het was er toen -15 graden, met de wind zelfs -30 graden, en het voelde blijkbaar aan als maar liefst -50 graden. Ik weet niet of de temperatuur exact klopt, maar het was er uitzonderlijk koud en we zagen rood van de adrenaline: kicken. Ik boekte de Wim Hof Winter Travel met een klein hartje,” geeft Sander toe.
“Maar dankzij de mindset die ik verder ontwikkelde door de Wim Hof Methode geloofde ik meer en meer in mezelf. Ik wist dat ik het zou kunnen, maar ik heb mezelf echt overtroffen. Ik voelde amper kou en bleef de mensen rondom mij motiveren. Ik voel me nu heel krachtig en heb veel stappen vooruit gezet. Ik krijg veel respect en dat doet deugd. Door die methode met toewijding te doen, maak je een grote persoonlijke groei door. Ik creëerde er ook een grote, hechte vriendengroep mee en ik ben heel dankbaar voor deze unieke vriendschappen en de vele mooie momenten samen.
"Wie wil kennismaken met de Wim Hof Methode raad ik aan om eerst een workshop te volgen. In Limburg vind je enkele uitstekende WHM-instructeurs die je veilig en in alle volledigheid je de methode uitleggen en je de dag van je leven geven."
'Delia Filippone)