Hoe suiker onze bloedsuikerspiegel beïnvloedt
Suiker is onze snelle energieleverancier. Wanneer je suiker eet, komt deze snel in je bloed terecht en zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Dit wordt een ‘bloedsuikerpiek’ genoemd. Na het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen voel je je vaak energieker en opgewekter omdat je lichaam een overvloed aan glucose heeft voor energie.
De rol van de pancreas
De pancreas speelt een cruciale rol in het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuiker stijgt, produceert de pancreas insuline, een hormoon dat glucose uit je bloed naar je cellen transporteert. Dit helpt je bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Na de piek kan je je moe en futloos voelen omdat de pancreas hard heeft gewerkt om de glucose te verwerken.
Waarom vezels belangrijk zijn
Om scherpe pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel te verminderen, zijn vezels essentieel. Vezels vertragen de opname van suiker in je bloed, wat resulteert in een geleidelijker stijging van je bloedsuikerspiegel. Dit helpt om je energie stabieler te houden. Vezels zijn onder andere veel terug te vinden in volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten.
Slimme combinaties
De essentie is dat je een suikerrijk tussendoortje het beste kunt combineren met vezels om de opname ervan te vertragen. Dit kan door je dessertje direct na een maaltijd te nemen of door te kiezen voor een vezelrijke koek of een stuk fruit.
Verder is het ook beter om confituur op volkorenbrood te smeren in plaats van op witbrood. Het volkorenbrood bevat granen die helpen om de opname van de suikerrijke confituur te vertragen. Hierdoor voorkom je een snelle bloedsuikerpiek. Witte boterhammen bevatten daarentegen weinig vezels en kunnen leiden tot een snelle stijging van je bloedsuiker. Door deze slimme keuzes te maken, kun je de impact van suiker op je bloedsuikerspiegel beter beheersen en je energie stabieler houden.
Anouk MERTENS