Eieren zijn al eeuwenlang een voedingsmiddel dat deel uitmaakt van ons dieet. Lange tijd werd beweerd dat eieren, vanwege hun hoge cholesterolgehalte, beperkt zouden moeten worden tot slechts drie per week. Maar is dat echt zo? Voeding is een wetenschap die voortdurend evolueert, en nieuwe ontdekkingen kunnen ons perspectief op voedingsstoffen veranderen, ook als het gaat om eieren.
Een ei bestaat uit twee hoofdonderdelen: het eiwit en de dooier. Het eiwit is een puur eiwit dat essentieel is voor spieropbouw en weefselherstel, en het bevat weinig calorieën. De dooier, het gele deel van het ei, is het middelpunt van discussie als het gaat om voedingsrichtlijnen. De dooier bestaat voor een groot deel uit vet, waarvan lange tijd gedacht werd dat het veel cholesterol bevatte. En hoewel dat waar is, is het interessante nieuws dat eieren, ondanks hun hoge cholesterolgehalte, ook rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren kunnen helpen het cholesterolgehalte in het bloed te reguleren, wat gunstig is voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten.
Maar hoe zit het dan met de hoeveelheid eieren die je zou mogen eten? Volgens de huidige richtlijnen kun je gemiddeld zo'n zes eieren per week consumeren. Maar het is belangrijk om ook rekening te houden met gerechten waarin eieren zijn verwerkt, aangezien deze ook meetellen. Denk hierbij aan quiche, pannenkoeken, cake, spaghetti carbonara, mayonaise, eiersalade en andere gerechten waarin eieren een ingrediënt zijn. Het is dus verstandig om niet te veel van deze gerechten in een week te consumeren.
Weetje: eieren drijven in water als ze oud zijn: Als je twijfelt of een ei nog vers is, kun je het in een glas water laten zakken. Versere eieren zullen zinken, terwijl oudere eieren naar de oppervlakte drijven vanwege de luchtzak die in de eierschaal groeit naarmate het ei ouder wordt.
Anouk MERTENS