Het overige nieuws

Houthalen-Helchteren - Versterking voor Park HouthalenPark Houthalen heeft zeven spelers aangetrokken: Senne Ghiro van Termien, Raoul Lopez van Bocholt, Thijs Deboevere van Bree-Beek, Kevin Clerckx van Betekom en Brent Verbeek, Korneel Lemmens en Hicham Gueriou, allen van Hades.

Autohandel failliet verklaard

Donderdag 29 juni 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van autohandel Autopunt 24 uit Houthalen-Helchteren. Schuldvorderingen moeten voor 22 juli ingediend worden.
Tot dusver zijn in Nederland al zes nakomelingen van het wolvenkoppel Noëlla en August omgekomen in het verkeer. Dat blijkt een rapport van het Nederlandse bureau BIJ12, dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Van 9 februari tot en met 30 april 2023 werden drie Vlaamse wolven aangereden op de A2 nabij Grathem, de A2 bij Vught en de A12 bij Zevenaar/Duiven. Deze laatste wolf overleed niet ter plekke. Hij wist nog zo’n 3 kilometer door te lopen. Uiteindelijk werd de wolf, mede gezien de ernst van de verwondingen, uit zijn lijden verlost.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Watergroep vervangt 720 km leidingenDe Watergroep gaat op vijf jaar tijd 720 kilometer aan waterleidingen vervangen in Limburg. Ze trekt daar in totaal zo'n 113 miljoen euro voor uit. Om de hinder voor de buurt te beperken wordt het vernieuwen vaak gecombineerd met het heraanleggen van straten of andere nutsleidingen.
Het is maar dat je 't weet
De Belg geeft gemiddeld 1.155 euro uit aan reizen. In 2022 maakten alle Belgen samen 21,8 miljoen reizen. Daarmee zitten we bijna opnieuw op het niveau van voor COVID-19, toen er 22,7 miljoen reizen ondernomen werden. Een kwart van alle reizen (26,5%) bleef binnen de landsgrenzen. En van de buitenlandse reizen blijft Frankrijk een niet te kloppen bestemming: liefst een derde (31,1%) van alle buitenlandse reizen hadden onze zuiderburen als bestemming. (Statbel)
Kort nieuws van bij de buren
Een tienjarig meisje raakte gisterennamidag gewond bij een aanrijding met een auto op de Grote Hemmenweg in Zonhoven. De autobestuurder maakte zich niet kenbaar maar kon later geïdentificeerd worden.

Gewond bij kop-staartaanrijding

Woensdag 28 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Een Genkenaar is gewond geraakt bij een kop-staartbotsing in de Meylandtlaan in Heusden-Zolder. Het ongeval gebeurde vanmiddag, even voor 14 uur.
De vervoerregio Limburg heeft een voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar vast voor de Vervoerregio Limburg op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. Tijdens het openbaar onderzoek dat loopt tot en met 29 juli 2023 kun je het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het ontwerp plan-MER voor de Vervoerregio Limburg inkijken via vlaanderen.be/openbaar-onderzoek-vervoerregio-limburg. Opmerkingen kun je uiterlijk tegen 29 juli 2023 bezorgen aan de Vervoerregio Limburg via vervoerregio.limburg[!]vlaanderen.be.

Wisselvalliger weer

Dinsdag 27 juni 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Wisselvalliger weerNa droger weer vandaag trekken in een westelijke tot noordwestelijke luchtstroming enkele storingen over onze regio. Erg veel neerslag zit er niet dadelijk in, maar er kunnen wel enkele plaatselijke buien vallen. Het is daarbij relatief warm. De volgende dagen houdt het wisselvallige weer aan met vrijwel iedere dag enkele buien of wat regen. Vooral op zaterdag wordt er meer neerslag verwacht.
Vandaag is het droog, maar de zon krijgt na de middag steeds meer concurrentie van wolkenvelden. Volgende (…) Het hele nieuwsbericht

E314 afgesloten na botsing

Dinsdag 27 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag raakten twee auto's en een vrachtwagen in een aanrijding betrokken op de E314 in Heusden-Zolder. Daarbij viel één gewonde. De snelweg richting Nederland werd een tijdlang afgesloten.

Afscheid van twee leraars

Maandag 26 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Afscheid van twee leraarsZoomIn Don Bosco Helchteren werden twee leraars extra in de bloemetjes gezet: Yvo Davids nam afscheid als leerkracht PAV in het 6de jaar en Rudy Janssen eindigde zijn carrière als leerkracht mechanica.

'Eendje, ga je mee?'

Maandag 26 juni 2023
Houthalen-Helchteren - 'Eendje, ga je mee?'ZoomBij deze mooie foto van Mario Vanoppen moesten we spontaan aan dat mooie liedje van Jaap Fischer denken.
Eendje, ga je mee?
Wat doen?
Wel: zwemmen met z'n twee
En waar?
Wel: hier en daar
Ver weg van het gesnater
De zon zien ondergaan in 't water...

Maar eendjes zijn slimmer dan wij denken, lees maar eens verder in de tekst van dat liedje...
Houthalen-Helchteren - Beker: E. Houthalen - Torpedo Hasselt AIn de eerste ronde van de Beker van België neemt Eendracht Houthalen het thuis op tegen Torpedo Hasselt A. De aftrap wordt op 30 juli om 16 uur gegeven.

Marie Josée Fransen overleden

Maandag 26 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Marie Josée Fransen overledenZaterdag is Marie Josée Fransen overleden, de echtgenote van Paul Bauwens. Zij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Houthalen-Centrum. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula t Sant in Hechtel.

Maurice Buyvoets overleden

Maandag 26 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Maurice Buyvoets overledenGisteren is Maurice Buyvoets overleden, de echtgenoot van Denise Raemaekers. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Houthalen-Helchteren - Motorrijder (38) gewond bij botsingOp de Grote Baan botsten vanmorgen rond 9.30 uur een vrachtwagen en een 38-jarige motorrijder uit de gemeente. Deze laatste raakte daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Nachtelijke werken op de snelwegenHet Agentschap Wegen en Verkeer voert deze en volgende week gedurende enkele nachten asfaltherstellingen uit op de Limburgse autosnelwegen. Op de E314 gaat het om de omgevingen Lummen en Zutendaal. Op de E313 gaat het om de omgevingen Hasselt, Diepenbeek en Bilzen/Hoeselt. Het verkeer zal er plaatselijk over één rijstrook moeten. De op- en afritten blijven overal beschikbaar. Wees extra waakzaam ter hoogte van de mobiele werven!
De werken worden uitgevoerd vanaf vanavond tot donderdagochtend en van dinsdagavond 4 juli tot donderdagochtend 6 juli.
Het is maar dat je 't weet
De wettelijke samenwoning, die in 2000 werd ingevoerd, lijkt sinds 2011 op kruissnelheid te zijn gekomen, met ongeveer 39.000 verklaringen per jaar. In 2022 bedroeg het aantal nieuwe verklaringen 38.359, of een beperkte stijging van 1,6% ten opzichte van 2021 en een minieme daling van 0,2% ten opzichte van het gemiddelde aantal gevallen voor de periode 2018-2021.
Het aantal beëindigingen van de wettelijke samenwoning stijgt met ongeveer 18% ten opzichte van het gemiddelde voor de (…) Het hele nieuwsbericht

Huis onbewoonbaar door brand

Zondag 25 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Een huis aan de Kerkenblookstraat in Heusden-Zolder is onbewoonbaar door een brand die er vanmorgen rond 8 uur uitbrak. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar de aanpalende woningen. Het vuur ontstond vermoedelijk door het opladen van een batterijpack. Daardoor geraakte een zetel in brand en vervolgens heel de inboedel.

Warm weekend

Zaterdag 24 juni 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Warm weekendEen hogedrukgebied schuift tijdens het weekend over onze streken en zorgt voor stabiel, rustig en warm zomerweer. Daarna trekt het hogedrukgebied verder richting Duitsland en wordt de weg vrijgemaakt voor een storing vanuit het westen. De storing wordt pas in de avond en nacht verwacht. Daarna volgt koeler weer met af en toe een regenbui.
Vandaag wordt een zonovergoten dag met nauwelijks wolken. Er is weinig wind en het kwik stijgt tot 27 graden.
Zondag wordt het tropisch warm (…) Het hele nieuwsbericht

Federico Uda overleden

Zaterdag 24 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Federico Uda overledenDonderdag is Federico Uda overleden, de weduwnaar van Elena Aresu. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van de Italiaanse Missie aan de Risstraat in Genk gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Houthalen. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Witers en Baers in Houthalen-Oost.

Nieuwe vennootschap: TimR

Vrijdag 23 juni 2023
Jan Martens (45) uit Eisden heeft de besloten vennootschap TimR opgericht met zetel in Europark in Houthalen-Helchteren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer timmerwerk en schrijnwerk, het optrekken van ruwbouw en graafwerken.
Houthalen-Helchteren - Extra alcohol- en drugscontrolesHet komende weekend zal de politie weer overal alcohol- en drugscontroles houden tijdens een nationaal actieweekend. Dus waar je ook rijdt kun je vaste of mobiele controles tegenkomen. De lokale politie neemt gemeente- en gewestwegen voor haar rekening, de federale wegpolitie opereert op of rond de snelwegen. Het 'weekend zonder alcohol achter het stuur' gaat vanavond om 18 uur in en duurt tot maandagmorgen 6 uur.
Radio en TV
Houthalen-Helchteren - Warmste Week voor een veilige plekZoomHet schooljaar loopt op zijn einde en voor veel kinderen en jongeren staat een lange zomervakantie te wachten. Het ideale moment om eens lekker te ontspannen, maar niet iedereen heeft dat geluk. Zo groeit naar schatting 1 op 10 minderjarigen op in een onveilige situatie. 1 op 3 kreeg al te maken met een vorm van cyberpesten en zelfs bijna 3 op 4 heeft bij het sporten al eens grensoverschrijdend gedrag ervaren. Dat is veel, heel veel en daar wil De Warmste Week verandering in brengen.
Daarom zal De Warmste (…) Het hele nieuwsbericht

Van code oranje naar code geel

Donderdag 22 juni 2023
In de vooravond heeft het KMI de waarschuwing voor regen in Limburg verlaagd van code oranje naar code geel. Dat wil zeggen dat er nog wel veel regen verwacht wordt; het kan dan gaan om intense buien ofwel aanhoudend veel regen. Dat kan dus plaatselijk tot wateroverlast leiden in regio’s die daar gevoelig voor zijn; en het verkeer kan er plaatselijk door gehinderd kan worden. Kortom: wees nog waakzaam.

Minder echtscheidingen

Donderdag 22 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal echtscheidingen per jaar is in 2022 tot onder de grens van 20.000 gedaald : er waren er 19.347 in België, of 13,1% minder dan het gemiddelde aantal echtscheidingen in de periode 2018-2021. Iets meer dan een op drie huwelijken eindigt met een echtscheiding. Gemiddeld duurt een eerste huwelijk 16,5 jaar en een nieuw huwelijk 11,8 jaar. (Statbel)

Clem Franssens overleden

Donderdag 22 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Clem Franssens overledenOp 18 juni is Clem Franssens overleden, de echtgenoot van Ines Schuermans. Hij was 87 jaar en afkomstig uit Houthalen. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Tervant-Paal.
Kort nieuws van bij de buren
Eén 20-jarige man is veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel onder voorwaarden omdat hij een overval pleegde op de Aldi in Zonhoven. Hij ging er met nagenoeg 1.200 euro aan de haal.

Het is officieel zomer

Woensdag 21 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Het is officieel zomerZoomVandaag is de zomer begonnen: de zon gaat nu op retour naar het zuiden en de dagen zullen weer korter worden. Maar de rode kleur zegt niks over het weer dat we morgen gaan krijgen. Volgens de weerkaarten wordt donderdag best pittig met kans op hevig onweer. Het KMI geeft alvast code oranje. (Gust Ischen)

Morgen mogelijk veel regen

Woensdag 21 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het KMI verwacht dat er morgen over de oostelijke of de zuidoostelijke helft van ons land zeer veel regen zal vallen. Voor Limburg gaat het over 30 tot 60 l/m². Daarom werd code "oranje" afgekondigd. Het noodnummer 1722 blijft actief voor hulp van de brandweer waarbij er niemand in levensgevaar is. Maak bij voorkeur gebruik van het digitaal loket op www.1722.be om de noodcentrales zoveel mogelijk te ontlasten.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Limburg de goedkoopste immo-provincieZoomIn het eerste kwartaal van 2023 was in het Vlaams Gewest een huis het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 350.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 465.000 euro. Deze provincie was ook het duurst voor de appartementen: 272.000 euro. Limburg was de goedkoopste provincie. De mediaanprijs voor huizen in gesloten en halfopen bebouwing bedroeg er 245.000 euro. Huizen in open bebouwing kostten er 330.000 euro en appartementen bereikten een niveau van 225.000 euro. Tongeren behoort tot de goedkoopste gemeenten. (Statbel)

Religieus toerisme in de lift

Woensdag 21 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het religieus toerisme in ons land is vorig jaar met 21 procent gestegen. Bij de buitenlandse bezoekers valt het aandeel Spanjaarden op. De meest geliefde religieuze site in Vlaanderen is de Sint-Baafskathedraal in Gent, wellicht vanwege het wereldwijd bekende Lam Gods. Vorig jaar registreerde deze kathedraal maar liefst 933.341 bezoekers. (Toerisme Vlaanderen)

Auto volledig uitgebrand

Woensdag 21 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend rond 1.30 uur is aan het kruispunt van de Lindelaan en de Olmenstraat in Heusden-Zolder een auto volledig uitgebrand. De brand werd veroorzaakt door een kortsluiting.

Oppassen voor de wespendief

Woensdag 21 juni 2023
Puur natuur
Houthalen-Helchteren - Oppassen voor de wespendiefZoomDe Wespendief is een buitenbeentje binnen de inheemse roofvogels. Muizen, ratten of andere vogels staan niet op zijn menu, maar wel larven, poppen, volwassen wespen en honing. Hij graaft de nesten van grondwespen helemaal uit. Hij is alleen in de late lente en zomer hier. Daarna overwintert hij ten zuiden van de Sahara.  Deze sierlijke wespendief kon ik gisteren spotten. (Johan Put) UPDATE "Het moet ergens in de jaren 1980 zijn geweest, tijdens een wandeling in het Pijnven in Eksel, dat er een wespendief opvloog naast een bospad," mailt Pierre Rutten. "Nog 20 meter verder wist ik waarom: plots was ik omringd door een horde wespen en was het spurten om weg te komen. Enkele wespensteken later had ik mijn lesje geleerd. Benader nooit een wespendief die een wespennest uitgraaft!"
Oppassen voor de wespendief
Zoom

De kortste weg...

Dinsdag 20 juni 2023
Zomaar even tussendoor
Houthalen-Helchteren - De kortste weg...Zoom...tussen twee punten is een rechte. Gezien in Sentower Park in Oudsbergen... (Foto Rik Vander Sanden)

Inbraak op Donderslagseweg

Dinsdag 20 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven is er ingebroken in een pand aan de Donderslagseweg. Volgens de eerste vaststellingen is er niets weg. De inbraak is vanmiddag vastgesteld.

Stepbestuurder (17) gewond

Dinsdag 20 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen raakten een 17-jarige stepbestuurder en een auto in een aanrijding betrokken in de Boterbosstraat in Heusden-Zolder. De stepbestuurder raakte daarbij gewond.
Houthalen-Helchteren - Duikboot vermist op weg naar Titanic-wrakZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Zware straffen gevorderd voor dievenVijf mannen moesten vandaag voor de rechter verschijnen omdat zij voor 1,7 miljoen euro cosmetica hadden gestolen uit een vrachtwagen in Heusden-Zolder. De diefstal dateert van maart vorig jaar. Het Openbaar ministerie vorderde tegen elk van de mannen 45 maanden cel en een boete van 2.000 euro. Eind deze maand wordt er vonnis gebeld in deze zaak. (PG)
Kerk
Houthalen-Helchteren - Twee priesterwijdingen in bisdom HasseltIn het bisdom Hassselt vinden twee priesterwingen plaats: Gianluca Loperfido wordt gewijd op dinsdag 15 augustus om 15 u. in de Sint-Martinuskerk van Genk. Bart Pluymers wordt gewijd op zondag 3 september om 15 u. in de Sint-Quintinuskerk van Zonhoven.

Beeldig Lommel...

Zondag 18 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Beeldig Lommel...Zoom...met Helmut Lotti op Graspop. (Cartoon: Fobie)

Twee inbrekers betrapt

Zondag 18 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Diepeweg in Heusden-Zolder zijn gisterenavond twee personen betrapt die wilden inbreken in een huis. Zij wisten echter te ontkomen.

Auto zwaar beschadigd

Zondag 18 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Padbroekweg in Heusden-Zolder hebben onbekenden een auto zwaarbeschadigd. Het vandalisme is gisteren vastgesteld.
Houthalen-Helchteren - Industriële motoren gestolenUit een loods van een bedrijf aan de Donderslagweg zijn industriële motoren gestolen. De diefstal is gisteren vastgesteld.

Toenemende neerslagkansen

Zondag 18 juni 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Toenemende neerslagkansenEen storing schuift vanuit het westen naar onze streken. In eerste instantie zorgt deze storing voor een grotere instabiliteit van de atmosfeer met kans op lokale buien. In een latere fase gaat het regenen. Dit bij tropische temperaturen. Na het weekend wordt het iets minder warm en is het wisselvallig. Tegen volgend weekend stijgt de luchtdruk opnieuw.
Vandaag wisselen wolken en zon elkaar af en lokaal is er kans op een bui. Meestal is het echter wel droog en opnieuw is het erg warm bij maxima rond 30 (…) Het hele nieuwsbericht

Kans op onweer

Zondag 18 juni 2023
Vandaag gezien
Houthalen-Helchteren - Kans op onweerZoomEen mooie zonsopgang deze ochtend. Vandaag wordt het minder zonnig maar wel zeer zwoel, met een kans op onweer. (Johan Put)
Houthalen-Helchteren - Opgepast voor phishing 'uw icloud is vol'ZoomEen nieuw phishingbericht dat van iCloud lijkt te komen, doet de ronde. Dit bericht bestaat in verschillende versies en is afgelopen week meer dan 3800 keer naar verdacht[!]safeonweb.be doorgestuurd. Ook de politie stuurt een waarschuwing rond dit bericht. Oplichters sturen je een e-mail om je te vertellen dat jouw iCloud-ruimte vol is en stellen voor dat je meer ruimte koopt: "upgrade naar 50 GB of verhoog nu jouw limiet". Niet doen dus! UPDATE Een lezer uit Pelt werd het slachtoffer van deze phishing. "Zeer gevaarlijk," mailt hij. "650 euro weg, bankkaarten en paspoorten geblokkeerd. Pas in godsnaam op." 

Godelieve Bex overleden

Zaterdag 17 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Godelieve Bex overledenGisteren is Godelieve Bex overleden, de weduwe van de in 1991 gestorven Jos Caelen. Zij was 87 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in het funerarium van Franken Uitvaartzorg in Heusden.

Struiken in brand in voortuin

Zaterdag 17 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Struiken in brand in voortuinIn de voortuin van een woning aan de Herebaan-Oost raakten vanmiddag enkele struiken in brand. De brandweer was het vuur snel meester.

Materiaal gejat uit bestelwagen

Zaterdag 17 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Sint-Jobstraat in Heusden-Zolder is ingebroken in bestelwagen. De daders gingen met materiaal aan de haal.
De rechtbank in Hasselt heeft donderdag MKY Algemeen Bouwbedrijf met zetel aan de Brugstraat in Houthalen-Helchteren failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 15 juli ingediend worden. Het bedrijf werd op 1 april 2020 opgericht.

Renato Pizzico overleden

Zaterdag 17 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Renato Pizzico overledenDonderdag is Renato Pizzico overleden. Hij was 43 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van de Italiaanse missie aan de Risstraat in Genk. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers in Houthalen-Oost.

Wies Jaenen overleden

Zaterdag 17 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Wies Jaenen overledenGisteren is Wies Jaenen overleden. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in het funerarium van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Houthalen-Helchteren - Zomerregeling afvalzakken recyclageparkZoomHeb je volle afvalzakken die je niet meer kan buitenzetten omdat je op vakantie vertrekt? Of heb je beperkte stockageruimte waardoor het vervelend is om tijdens extreme warmte een volle huisvuil- of keukenafvalzak in huis te hebben? Uitzonderlijk kan je tussen 13 juni en 16 september 2023 je gele keukenafval-, groene tuinafval- en grijze huisvuilzak naar het recyclagepark brengen.

Inbraak in kantine mislukt

Vrijdag 16 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Dieven probeerden binnen te dringen in de kantine van de petanqueclub aan de Valentinusstraat in Heusden-Zolder. Zij slaagden niet in hun opzet.

Dieven weg met aanhangwagen

Vrijdag 16 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Vunderstraat in Heusden-Zolder is een aanhangwagen gestolen. De politie kreeg gisteren melding van de feiten.

Motorrijder slipt op oliespoor

Vrijdag 16 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag is in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Heusden-Zolder een 51-jarige motorrijder uit Zonhoven geslipt op een oliespoor. Hij raakte daarbij gewond.
Partnerbijdrage
Houthalen-Helchteren - Waarom een tolk een goede hulplijn kan zijnZoomStel je voor: je komt in een situatie terecht waarbij de ander jou niet verstaat, of andersom. Dit soort situaties zijn vervelend en jullie weten niet hoe jullie het gesprek voort kunnen zetten. Gelukkig hoeven dit soort vervelende situaties niet lang te duren, want je kunt hulp inschakelen van een tolk. Dankzij hulp van tolken kunnen mensen elkaar namelijk beter begrijpen. Waarom een tolk een goede hulplijn kan zijn en waar je de hulp van een tolk allemaal voor in kunt zetten, vertellen we je (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouw (20) gewond bij botsing

Vrijdag 16 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Vrouw (20) gewond bij botsingBij een botsing tussen twee auto's op de Grote Baan is een 20-jarige vrouw uit de gemeente gewond geraakt. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 18.45 uur.

Gauwdiefstal op Marktplein

Donderdag 15 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Gisterennamiddag is een gauwdiefstal gepleegd op het Marktplein in Heusden-Zolder. Er werd een portefeuille uit een handtas gejat.
De Hasseltse Ondernemingsrechtbank heeft vandaag de vijf vennootschappen achter de verschillende meubelwinkels van Meubelen Heylen failliet verklaard. Daardoor komen zowat 50 mensen op straat te staan. De betrokken winkels zijn Meubelen Heylen, Interieur Plus en Meevita in Peer, De Prijzenklopper in Hechtel-Eksel en Meubelen Heylen in Kortenberg. In juli 2021 vroeg de groep bescherming tegen de schuldeisers, maar die bescherming werd vorige week niet opnieuw verlengd. Daarop vroeg de groep het faillissement aan. Er zijn drie curatoren aangesteld.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Meer fietsers omgekomen in het verkeerZoomEr zijn vorig jaar in ons land 540 mensen omgekomen na een verkeersongeval. De meeste dodelijke slachtoffers waren automobilisten, maar in 102 gevallen ging het om fietsers. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.
"Een eerder positieve evolutie van de verkeersveiligheid, behalve voor fietsers", zegt Statbel. "Terwijl alle verkeersveiligheidsindicatoren al jaren dalen, blijft het aantal fietsers dat betrokken is bij verkeersongevallen stijgen."
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - E314 grens-Genk weekend afgeslotenZoomDe E314 is komend weekend afgesloten in de richting Lummen tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Genk-Oost (complex 32). Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt het wegdek tussen het viaduct Boorsem en het ecoduct Kikbeek.
Verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 16 juni (20u) tot en met maandagochtend 19 juni (6u) omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen. Vorig weekend werden deze werken nog uitgesteld wegens de hitte. In een volgend weekend zal de E314 in principe nog een laatste keer afgesloten zijn, zegt het AWV.

Verdachte moordpoging aangehouden

Donderdag 15 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Maandag rond 13.30 uur kregen de hulpdiensten een oproep binnen over een dame die vol bloed hing en om hulp riep vanop het terras van haar appartement op Inakker in Heusden-Zolder. De politie kwam onmiddellijk ter plaatse, samen met de medische hulpdiensten. Ze namen het 66-jarige slachtoffer mee naar het ziekenhuis voor verzorging. De vrouw bleek zwaargewond te zijn, doch verkeerde niet in levensgevaar.
Het appartement vertoonde sporen van een vechtpartij. Volgens het slachtoffer was een 70-jarige (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: S & C Bouw

Woensdag 14 juni 2023
Claudio Sferlazza (43) uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap S & C Bouw opgericht met zetel aan de Zestienhuizenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer slopingswerken, het leggen van tegelvloeren, het aanleggen van zwembaden, klinkerwerken en timmer- en schrijnwerk.

Vrouw (36) gewond bij botsing

Woensdag 14 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Vrouw (36) gewond bij botsingOp de Herebaan-Oost in Houthalen-Helchteren zijn gisterenavond rond 18.40 uur twee auto's gebotst. Een 36-jarige vrouw uit Genk raakte daarbij gewond.​
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen rond 8 uur botsten in de Kleine Hemmenweg in Zonhoven een auto en een 42-jarige fietser. Deze laatste raakte daarbij gewond.

hEAR DROPS over fluiten

Dinsdag 13 juni 2023
Houthalen-Helchteren - hEAR DROPS over fluitenZoomMusica in Pelt heeft weer een nieuwe aflevering van hEAR DROPS online gezet. Deze keer kwam daarvoor hulp uit onverwachte hoek: van de tuinmannen van Dommelhof. Die bleken uitstekende fluiters te zijn. En daarover gaat deze aflevering: over fluiten.
Fluiten is een van die uitdagende, waarschijnlijk oervaardigheden die kinderen gebruiken om te laten zien dat ze opgroeien en contact maken met de wereld van volwassenen. Er zijn talloze manieren om te fluiten, vaak verbonden met lokale tradities. Ze vereisen allemaal tijd en doorzettingsvermogen om onder de knie te krijgen. Daarbij bieden de pogingen om te fluiten zelf talloze aanknopingspunten om met geluid bezig te zijn en je bewust te worden van subtiele verschillen in timbre. 

Even stoppen voor die duif

Dinsdag 13 juni 2023
Zomaar even tussendoor
Houthalen-Helchteren - Even stoppen voor die duifZoom
Alle respect voor die jonge, gehaaste autobestuurder die vanmorgen stopte voor een duif.
Die duif, een reisduif, stond in het midden van de linkerrijstrook van de Universiteitslaan in Hasselt. Ze zag, aan haar kopje te zien, de snelle zwarte Golf wel naderen, maar bleef - wellicht vermoeid - zitten. En wat deed die jonge chauffeur?
Hij stopte, op twee meter van de duif. Hij knipperde even met de koplichten. En daarop vloog de duif weg.
Gelukkig was het niet druk op dat ogenblik, op de Universiteitslaan. Maar chapeau voor die jonge chauffeur! Hij maakte mijn dag goed. (Ingez.)(Archieffoto)
Vandaag gezien
Houthalen-Helchteren - Maar de boer, hij sproeide voort...Zoom                                                                                     (Foto JV)
De raad van bestuur van werkgeversorganisatie VKW Limburg heeft in de vooravond Marc Warson (51) verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij zal op 1 juli Marc Meylaers opvolgen. Marc Warson is eigenaar van Warsco Units en woont in Genk.
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse autoreus Ford investeert opnieuw twee miljard euro in Keulen, waar in de huidige productievestiging zowat 2.300 van de 14.000 banen op de tocht staan. Het bedrijf gaat er elektrische auto's bouwen waarvan er in Keulen jaarlijks tot 250.000 van de band gaan rollen. Begin juli stopt Ford in Keulen met de productie van de Fiesta.

Hittegolf!

Dinsdag 13 juni 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Hittegolf!We zijn officieel in een hittegolf aanbeland. De criteria hiervoor zijn 5 dagen met minstens 25 graden, waarvan minstens 3 dagen 30 graden of meer bedragen. Zolang de maximumtemperatuur niet onder 25 graden uitkomt, blijven we in de hittegolf. Het ziet er ook niet dadelijk naar uit dat het kouder zal worden en ook neerslag zit er deze week nog niet in. Na het volgend weekend lijken de neerslagkansen wel toe te nemen, maar dat moet nog bevestigd worden.
Vandaag is het stralend zonnig weer (…) Het hele nieuwsbericht

Vico Deprez overleden

Dinsdag 13 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Vico Deprez overledenOp 8 juni overleed Vico Deprez (59), de echtgenoot van Agnes Vaes. Hij woonsde in Helchteren en was afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers in Zolder.

Angelo Sanna overleden

Maandag 12 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Angelo Sanna overledenGisteren is Angelo Sanna overleden, de echtgenoot van Lisa Schruers. Hij was 54 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Albertuskerk aan het Kerkplein in Zwartberg. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers in Houthalen-Oost.
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari was 65,5% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 21,0% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 13,4% was een niet-Belg.  In absolute cijfers telt de Belgische bevolking 7.665.100 Belgen met Belgische achtergrond, 2.459.184 Belgen met een buitenlandse achtergrond en 1.573.273 niet-Belgen. (Statbel)

Jan Ceyssens overleden

Maandag 12 juni 2023
Op 7 juni is Jan Ceyssens overleden, de echtgenoot van Mia Tielens. Hj was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Het is maar dat je 't weet
Binnen afzienbare tijd zullen minstens 350 parochiekerken in Vlaanderen een her- of een nevenbestemming krijgen. Zo'n 200 kregen al een (deels) andere invulling, ongeveer evenveel andere kerken zitten in een dergelijk traject. (K&L)

Een goede oogst verwacht

Zondag 11 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Een goede oogst verwachtZoom'Blaast in juni in de noordkant, verwacht veel koren op het land' of 'In juni weinig regen, voorspelt een grote zegen'. Deze weerspreuken voorspellen een goede oogst. 

Tiener gewond bij val

Zondag 11 juni 2023
Deze namiddag is aan het zwembad van Hengelhoef een tiener zwaar ten val gekomen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder is vrijdagavond een auto in beslag genomen omdat de bestuurder gevaarlijk rijgedrag vertoonde. De man was weggereden van een politiecontrole maar kon onderschept worden.
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder is gisterenavond een motorrijder van de politie ten val gekomen tijdens de achtervolging van een vluchtend voertuig. Hij is een tijd werkonbekwaam.
Houthalen-Helchteren - Vrouw (49) gewond bij botsingEen 49-jarge vrouw uit Tongeren is gewond geraakt bij een botsing tussen twee voertuigen op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag rond 13.20 uur.
Voor zijn nieuwbouw krijgt het Inspirocollege een bijkomende subsidie van 17.701 euro. Dat heeft Minister van Onderwijs Ben Weyts beslist.
Houthalen-Helchteren - Quadbestuurder gewond bij aanrijdingIn de Centrumstraat  in Houthalen raakte gisterenavond rond 21 uur een 22-jarige quadbestuurder uit Maaseik gewond bij een aanrijding met een auto. De autobestuurder pleegde vluchtmisdrijf maar de politie kon de man uit Oudsbergen identificeren.

Een fijne vaderdag!

Zondag 11 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Een fijne vaderdag!ZoomAan alle vaders: een fijne feestdag.

Het blijft heel warm

Zaterdag 10 juni 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Het blijft heel warmZoomMorgen/zondag overheerst de zon het weerbeeld, maar later zijn er wat meer wolken. Neerslag van betekenis wordt er niet verwacht, al is een donderslag niet geheel uitgesloten. Het wordt opnieuw tropisch warm, tot 32 graden.
Maandag komt de wind opnieuw uit het oosten en is het een fractie minder heet. Bij maxima rond 28 of 29 graden is het uiteraard wel nog steeds bijzonder warm. Het wordt een zonnige dag met enkele wolken.
Dinsdag start uitermate zonnig, maar na de middag komt (…) Het hele nieuwsbericht

Louisette Pollenus overleden

Zaterdag 10 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Louisette Pollenus overledenVandaag is Louisette Pollenus overleden. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Jef Hardy overleden

Zaterdag 10 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Jef Hardy overledenDonderdag is Jef Hardy overleden, de weduwnaar van Mathilde Gaethofs. Hij was 98 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers in Houthalen.
Limburg is rijk aan taal. Van Lommel tot Lanaken. Dat is straks te horen in het nieuwe initiatief ‘Mariette’: een klankkast en podcast over taal en thuis. Daarom worden nu alle Limburgers opgeroepen om in hun eigen taal of dialect een aantal woorden in te spreken. Deze opnames zijn straks te horen in Mariettes unieke klankkast.
‘Mariette’ wordt een speciaal ingerichte kamer in ontmoetingscentrum De Piepel in Tongeren waar je letterlijk in een Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Vogelbestand gedecimeerd

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Van de totale Europese vogelpopulatie gingen in de afgelopen veertig jaar naar schatting 550 miljoen vogels verloren. De grootste oorzaak? Pesticiden en kunstmest die overvloedig gebruikt worden door de geïndustrialiseerde landbouw. (Bron: The Conversation, geciteerd door Apache)

Geboorten met 2,6% gedaald

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden 113.593 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn er 3.046 minder dan gemiddeld in de periode 2018-2021, ofwel een daling met 2,6%. De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een eerder lichte daling in het Vlaamse Gewest (-1,4%) en het Waalse Gewest (-1,3%) en een stevige daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-10,3%) ten opzichte van de periode 2018-2021. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2023 telde België 5,1 miljoen particuliere huishoudens, waarvan 1,8 miljoen eenpersoonshuishoudens. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dit is meer dan een derde (36%) van de particuliere huishoudens. Gehuwde koppels met of zonder kinderen waren goed voor 37%. Het aandeel van ongehuwde koppels met of zonder kinderen is 15%. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het gewest met het grootste aandeel eenpersoonshuishoudens (47%).

Eerste vaderdag in 1910

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse Sonora Dodd (1882-1978) was 16 toen haar moeder stierf in het kraambed. Samen met haar vader William voedde ze haar vijf jongere broers op. Sonora had erg veel respect voor haar vader, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Toen ze in 1909 hoorde dat er voor het eerst een Moederdag werd gevierd, vond ze dat ook vaders zo’n dag verdienden - en zeker haar eigen vader William. Daar begon ze campagne voor te voeren, net zoals dat voor Moederdag was gebeurd.
De eerste Vaderdag werd op (…) Het hele nieuwsbericht

Sylvain Van Baelen overleden

Zaterdag 10 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Sylvain Van Baelen overledenOp 2 juni is de in Helchteren woonachtige Sylvain Van Baelen overleden. Hij was 71 jaar. Het afscheid vond plaats in alle stilte.

We zijn met 11.697.557

Vrijdag 9 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2023 telde de wettelijke Belgische bevolking 11.697.557 inwoners. De Belgische bevolking groeide afgelopen jaar met 113.549 inwoners, ofwel met 0,98%. De bevolkingsgroei lag hiermee een stuk hoger dan normaal, zijnde een bevolkingsgroei met ongeveer 0,5%. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Kort nieuws van bij de buren
Op de Beringersteenweg in Zonhoven is een bejaarde fietser gewond geraakt bij een aanrijding met een bus. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag.

Bestrijkings- en slemwerken

Donderdag 8 juni 2023
Van dinsdag 13 juni tot en met vrijdag 16 junizullen er in enkele straten bestrijkings- en slemwerken uitgevoerd worden. (als de weersomstandigheden gunstig zijn). Het gaat om volgende straten: Olmenstraat, Pruimelaarstraat, Perelaarstraat, Kerselaarstraat, Palmenstraat, Wildekersstraat en Parkstraat.

Rocco Pellegrini overleden

Donderdag 8 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Rocco Pellegrini overledenOp 5 juni is Rocco Pellegrini overleden, de echtgenoot van Maria-Concetta Pergola. Hij was 83 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Germaine Gorissen overleden

Donderdag 8 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Germaine Gorissen overledenDinsdag is Germaine Gorissen overleden, de weduwe van de vorig jaar gestorven Jean Linsen. Zij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Twee botsingen op E314

Donderdag 8 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de E314 in Heusden-Zolder botsten gisterennamiddag een auto en een bestelwagen. Op de E314 in Zonhoven raakten twee auto's in een kop-staartaanrijding betrokken. In beide gevallen was er verkeershinder.

Code oranje in natuurgebieden

Donderdag 8 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Code oranje in natuurgebiedenZoomVanaf vandaag zal code oranje gelden in de natuurgebieden in Limburg. Dat is vandaag afgesproken na overleg tussen specialisten. De opschaling van code geel naar oranje - de tweede hoogste fase - houdt in feite niet zo'n groot verschil in. Het betekent wel dat de situatie wordt opgetrokken van 'gevaar' naar 'hoog gevaar' en dat het erg droog en brandgevaarlijk is in de natuur. Dat komt natuurlijk door de aanhoudende droogte - enkele druppels regen kunnen daar niets aan verhelpen -, de warmte en de wind. Natuurbeheerders zullen nog meer uitkijken en bij een brandoproep zal de brandweer steeds voldoende materiaal en manschappen proberen in te zetten. Uiteraard wordt ook aan bezoekers van natuurgebieden gevraagd uiterst voorzichtig te zijn en bij gevaar alarm te slaan.

Pasqualina Piromalli

Woensdag 7 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Pasqualina PiromalliGisteren is Pasqualina Piromalli overleden, de weduwe van de in 2007 gestorven Francesco Treccase. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de Evangelische kerk aan de Evence Coppeelaan in Genk. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.
Het is maar dat je 't weet
De provincie Limburg telt 625 vastgoedmakelaars. 33,6 procent van de Limburgse vastgoedmakelaars is een vrouw. De meeste vastgoedmakelaars zijn actief in het Brussels Gewest (1.935). In Vlaanderen tellen West-Vlaanderen (1.603) en Antwerpen (1.503) de meeste vastgoedprofessionals.

Tieners opgepakt voor agressie

Woensdag 7 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
De politie heeft de daders van de zware agressie tegen ;een buschauffeur van De Lijn enkele weken geleden aan het station in Genk ingerekend. Het betreft twee 19-jarigen uit Heusden-Zolder. Zij konden geïdentificeerd worden op basis van camerabeelden. Eén van hen is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Henri Maes overleden

Woensdag 7 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Henri Maes overledenOp 2 juni is Henri Maes overleden, de echtgenoot van Annie Rodiers. Hij was 89 jaar en afkomstig van Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (20.30-21 uur) in uitvaartcentrum Donkers-Cuypers in Hasselt.

Sneller rijbewijs kwijt

Dinsdag 6 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
De minister van Justitie en het College van procureurs-generaal hebben besloten de drempel voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs geleidelijk te verlagen. Concreet werd deze vanaf 1 juni verlaagd van 0,65 naar 0,50 mg/l uitgeademde lucht. Met andere woorden, van 1,5 naar 1,2 promille alcohol in het bloed. Het risico op een verkeersongeval is bijna vier keer zo groot bij 1,0 promille alcohol in het bloed en meer dan twintig keer zo groot bij 1,5 promille.
LET WEL: rijden (met de wagen, de motorfiets, brommer of met de fiets) is reeds strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed!
Kort nieuws van bij de buren
In de Schansstraat in Heusden-Zolder is er ingebroken in een woning. De daders maakten een laptop, een smartwatch en een portefeuille buit.
Houthalen-Helchteren - Leerlingen op bezoek in Huis van het KindZoomLeerlingen van het Inspirocollege brachten een bezoek aan het Huis van het Kind in het gemeentehuis. Ze kregen er uitleg over de doelstellingen van het Huis van het Kind en over het jeugdwelzijnswerk in de gemeente. Er was ook een bezoek aan enkele afdelingen zoals Kind en Gezin, de spelotheek en kinderopvang de Sijsjes.

Kwaliteit boven kwantiteit

Maandag 5 juni 2023
Om over na te denken
"Kwaliteit boven kwantiteit, ook in menselijke relaties. Niet iemand meepakken voor een onvergetelijke citytrip naar New York, wel eens vaker een hand op een schouder leggen en horen hoe het gaat. Een zieke buur vragen of je iets kleins kan doen. En ik hoef geen grote hoop intieme vrienden, maar ik wil wel steeds meer puren uit die paar hechte banden. Mijn ambitie is dichter en dichter komen bij wat er echt toe doet."
(VRT-journaliste Ruth Joos in Standaard Magazine)
Puur natuur
Bij het uitlezen van de wildcamera's van INBO en Natuur en Bos in het wolvengebied vorige week is gebleken dat er minstens 5 wolvenwelpen zijn dit jaar. Dat meldt het INBO, dat een filmpje online heeft gezet. De welpen van vorig jaar, de zogenaamde "jaarlingen", zijn op camerabeelden. niet meer te zien. Zij hebben vermoedelijk het territorium verlaten, zegt het INBO.

Johan Oyen overleden

Maandag 5 juni 2023
Op 2 juni is in WZC Sporenpark in Beringen Johan Oyen overleden, de weduwnaar van Dymphina Creemers. Hij was 85 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lillo (Houthalen). Begroeting: maandag (19-19.30 juur)in Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen.
Het is maar dat je 't weet
De Franse overheid werkt aan systemen om de "péage"-stations op de snelwegen af te schaffen en te vervangen door infrarood-camera's. Dat gebeurt nu al op de A4, de A13 en A14 en op de A79. Tot daar niets aan de hand, ware het niet dat de doorsnee automobilist daar niets van merkt. Het enige wat hij kan zien is een bord met daarop "Flux libre" - vrije doortocht. 
Wie een Franse tolbadge heeft - aan te vragen bij o.m. de VAB - zal het tolbedrag automatisch van zijn rekening af zien gaan. Je kan je gegevens ook registreren via www.fulli.com/sesame, dan gebeurt dat ook automatisch. Hier en daar langs die snelwegen staan er op sommige parkings ook betaalmachines.
Voorlopig krijgen niet-betalers eerst een waarschuwing, waarna ze binnen de drie dagen moeten betalen. Als ze dat niet doen, kunnen ze een boete krijgen van 90 tot 375 euro.  
Houthalen-Helchteren - Fietsster (18) gewond bij aanrijdingOp het kruispunt van de Herebaan-Oost en de Eviestraat botsten vrijdagnamiddag rond 16 uur een auto en een 18-jarige fietsster uit de gemeente. Deze laatste raakte daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
"Wat voor onmogelijk werd gehouden is dankzij AI (kunstmatige intelligentie - red.) mogelijk: overleden personen die nabestaanden virtueel toespreken. Onlangs ging een Britse familie in gesprek met een digitale kloon van hun gestorven moeder/oma. (...) De digitale kloon van de Britse vrouw maakt deel uit van een groeiende trend van technologiebedrijven die tools maken waarmee nabestaanden met een overledene kunnen praten."
(Eindhovens Dagblad)

Zonnig en warm weekend

Zaterdag 3 juni 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zonnig en warm weekendHogedrukinvloeden blijven zowel op korte als lange termijn overheersen. Er is dan ook nog geen neerslag in het verschiet voor de hele volgende week. Er verandert niet zoveel wat het weerbeeld betreft, de zon overheerst en de wind komt aanhoudend uit noordoostelijke tot noordelijke richtingen. Wel komen de temperaturen hoger uit en kan het soms zomers warm worden.
Vandaag domineert de zon van de vroege ochtend tot de late avond. Hier en daar kan een stapelwolkje tevoorschijn komen of zijn er wat hoge (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - 'Stiltewandelingen' in Achelse KluisZoomStilte, daar kennen wij weinig van in het Westen. We steken onze dagen vol met actie en geluid en wanneer we dat niet zelf doen, doet iemand anders het wel voor ons. Volle agenda's, omgevingsgeluiden, muziek en getater, oplichtende schermpjes met bijbehorende bliepjes die aandacht vragen.
70% van de Vlamingen leeft in gebieden waar het geluidsniveau de 55 decibel overschrijdt, wat de drempel is voor industrieel geluid.
Wandelen in stilte zijn we niet meer gewend en het kan soms onwennig aanvoelen. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsweekend en hommelweekend

Zaterdag 3 juni 2023
Puur natuur
Houthalen-Helchteren - Fietsweekend en hommelweekendZoomHet is Fietsweekend vandaag - hop, iedereen de fiets op! Maar het is ook hommelweekend. Aandacht dus voor onze zachte, brommende, pluizige vliegertjes die geen mens kwaad doen. Natuurpunt heeft er veel aandacht voor. (Archieffoto)

Sardinekes

Zaterdag 3 juni 2023
300 woorden van Rudi
Houthalen-Helchteren - SardinekesWe dwalen door Antwerpen. Aan de rand van de wijk Bredero stappen we een eethuis binnen. We zijn op weg naar de Lemméstraat, maar honger en dorst vertragen onze tocht.
Op de kaart staan sardines. Ik verheug me op een bord vol gegrilde sardines maar de visjes blijken al in een blik te zitten. Maar het zijn er van de hippe soort. Ze komen uit Portugal zegt het blikje en ze zijn verwerkt met rode pepers. Het smaakt. Zeker met het bruin brood dat gelukkig wel op de grill heeft gelegen.
“Wij (…) Het hele nieuwsbericht

Mijn vleermuis

Zaterdag 3 juni 2023
De anonieme mijmeraar
Houthalen-Helchteren - Mijn vleermuisHard gewerkt vandaag. Alweer. Veel te hard voor iemand die eigenlijk gepensioneerd is. Als ik rond 21.30 uur eindelijk mijn pc uitschakel, moet ik toch even een luchtje scheppen, buiten, in mijn tuin die stilaan een echte tuin moet/zal worden, nu ik eigenlijk gepensioneerd ben. Zodra ik tijd heb! Het is nagenoeg windstil, de schemering is ingezet, geen wolkje aan de hemel. Op het dak zit een merel heerlijk schril te fluiten en in de verte hoor ik nog net het antwoord van een soortgenoot. (Toch nuttig, dat (…) Het hele nieuwsbericht

Martha Switten overleden

Vrijdag 2 juni 2023
Houthalen-Helchteren - Martha Switten overledenVandaag is Martha Switten overleden, de weduwe van Louis Wuyts. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Politie zoekt de Zomerbob

Vrijdag 2 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Politie zoekt de ZomerbobZoomVanaf vandaag en tot 28 augustus zullen er in het hele land alcoholcontroles worden georganiseerd in het kader van de Zomerbobcampagne. Daarbij moet in het oog worden gehouden dat de drempelwaarde voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs verlaagd is voor wie onder invloed van alcohol achter het stuur zit. De nieuwe drempelwaarde sinds 1 juni bedraagt 1,2 promille. Met andere woorden: je bent sneller je rijbewijs kwijt dan je denkt. Rij nuchter!

Diefstal na twee uur opgelost

Donderdag 1 juni 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder ging een dief met een aanhangwagen aan de haal. De eigenaar zag die aanhangwagen even later op een tweedehandssite staan. Hij maakte een afspraak en bracht de politie mee. Binnen de twee uur was de diefstal opgelost...
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen