Gemeenteraad
Voor de start van de gemeenteraadszitting meldde Rita Phlippo dat haar fractie voortaan zal zetelen als Samen Vooruit, dit na de nationale naamsverandering van de sp.a. Nadien ging het onder meer over het Regenboogzebrapad en de 50 km/uur centrum-Barrier (reeds uiteengezet in vorige berichten). Maar ook o.a. de binnenschoolse kinderopvang, het verkeer In de Hutten, de subsidie voor het Rode Kruis, de stijgende coronacijfers, het aantal akkoorden voor grondafstand langs de Rondweg en de onderhoudswerken aan de wegen kwamen aan bod.
Het nieuwe subsidiereglement voor de binnenschoolse opvang werd unaniem goedgekeurd. Dit punt werd toegelicht door schepen Peter Vanderkrieken (CD&V). “Het is een kleine financiële impuls en een aanzet tot samenwerking boven de netten”, wist de schepen. Namens Samen Vooruit betreurde Rina Ven dat er vanuit de hogere overheid hiervoor géén gelden worden vrijgemaakt. Ook was het raadslid bezorgd over de impact van de coronamaatregelen op deze opvang. De schepen stelde dat hier nog daar duidelijkheid wordt gezocht, want logisch zou het niet zijn dat kinderen op school in hun bubbel moeten blijven, terwijl ze in de opvang allemaal bij elkaar zouden gezet worden. “Maar er is een planning klaar, waardoor we 4 groepen van 10 kinderen zouden kunnen opvangen tijdens de Paasvakantie. Plan B zou zijn dat de stad zélf personeel zou voorzien in iedere school om opvang te voorzien”, aldus de schepen.
Het aanvullend reglement over het verkeer In de Hutten werd toegelicht door schepen Sophie Loots (CD&V). Zij stelde dat het hier gaat om een weg van type 3, waardoor bepaalde voertuigen géén toegang zouden krijgen in deze straat, enkel nog fietsers, tractors en plaatselijk verkeer. Ondertussen zijn alle omwonenden persoonlijk per brief verwittigd om hen in te lichten van de nieuwe situatie. De reacties hierop waren eerder positief, er kwamen enkel enkele vragen omwille van het landbouwverkeer. De komende tijd gaat ook het verkeer geteld worden, zodat op basis daarvan nadien een evaluatie kan gemaakt worden. Rina Ven en Kris Verduyckt kwamen namens Samen Vooruit tussen. Rina Ven stelde dat het probleem niet zozeer bij de verkeersborden ligt, maar bij de handhaving. Kris Verduyckt wou dit dossier opentrekken door te pleiten voor een verkeerscommissie. ”Er zijn opnieuw enkele punten die de regels van het wegverkeer aanpassen. Wij stellen dan ook voor om voor dit soort punten een verkeerscommissie op te richten met daarin naast vertegenwoordigers van alle politieke partijen ook een vertegenwoordiging van organisaties die zich hiermee bezighouden. Dan is er meer tijd en kans om de beslissingen toe te lichten”. De schepen kon Kris Verduyckt wel volgen, maar een échte commissie leek haar niet direct mogelijk en noodzakelijk, aangezien er bv. met de fietsersbond nu al degelijk overleg gepleegd wordt in meerdere dossiers.
De coronamaatregelen, daar kwam als eerste burgemeester Bob Nijs (CD&V) tussen. “We zitten op dit moment met 82 besmettingen; ook bij ons stijgen de cijfers dus, en ook zijn er weer uitbraken in drie scholen o.a. De Klimtoren. Ook de CLB’s trekken aan de alarmbel en hopen op goeie maatregelen morgen”. Hij stelde ook dat er voorlopig té weinig vaccins zijn om alle dagen te kunnen vaccineren. Schepen Vanderkrieken kwam ook nog tussen i.v.m. het Noodfonds, en meldde dat 165.000 euro verdeeld werd onder de verschillende verenigingen. Jean Jacques Melotte (Samen Vooruit) pleitte ook om nog méér steunmaatregelen voor de horeca, eens deze terug open zou gaan. O.a. pleitte hij voor een verkeersvrij Marktplein op woensdagen. De burgemeester repliceerde dat er hierover overleg gepleegd werd met Bruisend Lommel, maar de woensdag verkeersvrij maken leek niet haalbaar, maar wél vanaf zaterdagavond tot en met zondagavond, en dit voor juli en augustus.
De samenwerking met het Rode Kruis werd toegelicht door schepen Nancy Bleys (CD&V). Zij benadrukte dat er wederzijds respect is, en dat ze samen met de betrokkenen zelf een duidelijk afspraak hebben gemaakt dat de afdeling vanaf nu nominatief 15.000 euro per jaar zou krijgen, een mooie overeenkomst waar het voor beide partijen duidelijk is waar ze aan toe zijn. Namens Samen Vooruit stelde Rita Phlippo dat het Rode Kruis inderdaad een erg belangrijke rol in de maatschappij heeft te vervullen. Zij had ook de berekening gemaakt en kwam op bijna 10.000 euro gemiddeld per jaar. Voor die extra 5.000 euro vroeg zij wél waarvoor die dan dienden. De schepen stelde dat ook niet alle kosten in de tabelletjes staan, en dat het Rode Kruis veel méér doet, waarvoor ze in het verleden soms wél onkosten maakten maar nooit vergoed werden. Ook stelde de schepen duidelijk dat dit bedrag zeker geëvalueerd zou worden na enkele jaren.
Burgemeester Bob Nijs kwam tussen i.v.m. innames van grondzates voor de aanleg van Rondweg voor 68.429 euro. Hij wist ook dat “in totaal er 88 innames nodig zijn, en 77 eigenaars zijn er reeds akkoord, 11 nog niet. Met deze mensen zal nogmaals overlegd worden, maar nadien is een onteigening onafwendbaar”. De burgemeester drukte nog steeds het voornemen uit om in 2022 van start te gaan met de aanleg van dit eerste stuk van de Rondweg.
Bij hoogdringendheid werd ook een punt toegevoegd i.v.m. het lastenboek en de aanbestedingsprocedure voor de bestrijkingen in 2021. Korte toelichting volgde door schepen Loots, een tussenkomst was er vanwege Walter Cremers (Samen Vooruit). Hij stelde dat bij het nakijken van dit dossier blijkt dat de laatste betonwerken, die werden uitgevoerd, dateren van dossiers uit 2017 en 2018 en de overlagingen en bestrijkingen dateren van 2019. De voorziene budgetten in de begroting van 2020 werden niet uitgevoerd terwijl in de meerjarenplanning staat dat er best jaarlijks in het onderhoud van de wegen wordt geïnvesteerd om de problemen van ons gemeentelijk wegennet degelijk op te vangen. Hij riep op om die investeringen jaarlijks te doen en de structurele achterstand die in 2020 werd gecreëerd op te lossen. De schepen antwoordde positief dat dit jaar alles wordt rechtgetrokken.
Het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad werd te berde gebracht door Jean Jacques Melotte (Samen Vooruit). Hij stelde dat de digitale gemeenteraden soms erg moeizaam verlopen, maar dat het belangrijk is dat ieder raadslid voldoende de kans krijgt zijn gedacht te zeggen. “Tijdens de vorige gemeenteraad werd twee leden van mijn fractie de mond gesnoerd, wat te betreuren valt. De rol van de voorzitter is erg belangrijk en moet deze ook naar behoren vervullen,” stelde het oppositielid. Hij haalde ook enkele artikels aan uit het reglement om zijn betoog te staven. Voorzitter Stijn Mertens (CD&V) antwoordde dat hij in eer en geweten iedereen aan het woord laat, maar dat de voorzitter het recht heeft om discussies die té lang aanslepen op een bepaald moment af te breken. Raadslid Peter Luyckx (N-VA) had het kort over de luxepositie waarin de huidige oppositie zit, dit in tegenstelling tot het verleden toen hij zelf nog in de oppositie zat. Ook CD&V-fractieleider Luc Ooms schaarde zich volledig achter de voorzitter.
Over de verdichtingsstudie kwam voor Samen Vooruit Walter Cremers tussen: “Momenteel wordt het voorontwerp van de verdichtingsstudie voorgelegd aan de Gecoro en de Kwaliteitskamer. Het is een erg belangrijke studie. Gezien ze bijna op perceelsniveau de bouwmogelijkheden aangeeft, zal ze een heel grote impact hebben op de bouwmogelijkheden in Lommel in de komende jaren. Vandaar vinden we als Samen Vooruit het heel belangrijk om deze nota ook kenbaar te maken aan de Lommelse bevolking vóór ze op de gemeenteraad definitief wordt vastgelegd, waardoor de inwoners geen inbreng meer hebben“. Schepen Joris Mertens (CD&V) was antwoorder van dienst: “De leden van de huidige Gecoro én van de Kwaliteitskamer waren allemaal uitgenodigd voor deze vergadering, waardoor er toch een goede vertegenwoordiging vanuit de bevolking is.”
Rita Phlippo had het over de Lenteschoonmaak en stelde dat in deze en de komende periode 53.000 Lommelaren, Peltenaren en Hamontenaren naar onze Soeverein komen voor hun vaccin. Zij vroeg zich ook af of het niet het moment is om te zorgen dat de omgeving daar proper is? Ook de site van het Astridpark verdient volgens het raadslid een lenteschoonmaak. Schepen Wieërs (N-VA) antwoordde dat alles er pico bello bij ligt, maar dat zijn diensten nogmaals alle betonnen muren zullen afspuiten, zodat het nóg properder zal zijn.
Als voorlaatse had ook Ersin Kemaldar (Samen Vooruit) nog een tussenkomst voorzien omtrent de Regiovorming en het Spartacusplan. Wat dit laatste betreft hoorde hij enkel slecht nieuws. Geen sneltram naar Pelt, las hij in de krant. "Over Lommel wordt zelfs niet meer gesproken, zeker niet nu blijkt dat het gesubsidieerde Mobipunt Noord-Limburg ook in Pelt komt te liggen". Raadslid Kemaldar was dan ook bezorgd dat Lommelaars de aansluiting met Hasselt zouden missen. Ook stelde hij in alle duidelijkheid dat zijn fractie voor één Limburgse regio is en blijft, en hoopte hetzelfde van het stadsbestuur.
Als laatste punt van de openbare zitting kwam Sooi Van Limbergen nogmaals tussen over de gehandicaptenparkeerplaatsen. Hij vroeg o.a. om deze op te lijsten en te publiceren. Maar ook om ze allemaal te reglementeren. Schepen Loots antwoordde dat het bestuur ermee bezig is… wordt vervolgd dus! (JB)
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'