Gemeenteraad
Gisterenavond vond de mei-zitting van de gemeenteraad plaats. Vooral de N-VA liet zich opvallen door vele tussenkomsten, van zowat al haar raadsleden, en ook door enkele scherpe tussenkomsten vanwege fractieleider Karel Wieërs. Ze hadden het al via een flyer in de Lommelse brievenbussen aangekondigd: voor hen is de strijd voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 definitief ingezet…
Bij punt 5, de intrekking van de beslissing gemeenteraad februari in verband met de goedkeuring van de rekening 2014, was de N-VA al erg scherp voor de meerderheid. Karel Wieërs stelde hierbij meerdere vragen, zowel naar de werking van de financiële dienst toe (“zijn de mensen er nog wel gelukkig en gemotiveerd?”) als naar het ontbreken van een financieel beheerder. Hij toonde zich bijzonder ongerust over de gemeentefinanciën, enerzijds omwille van de fouten die er in de rekening voorkwamen, maar anderzijds ook omdat hij naar eigen zeggen een mail had ontvangen vanwege de hogere overheid waarin melding zou zijn van “zeer ernstige gevolgen” die een bepaalde lening voor de rekening zou hebben. Schepen van financiën Rita Phlippo repliceerde dat er op de financiële dienst wel degelijk hard én gemotiveerd gewerkt wordt, en dat er voor oplossing van de fouten ook intensief overleg was geweest met deze hogere overheid. Bovendien had zij nog de bevestiging gekregen dat alles nu wél in orde zou zijn, en ze was dan ook heel verbaasd over de mail waar de N-VA mee zwaaide…
Leen Kwanten (N-VA) had vragen i.v.m. ‘Blue Assist’, een app specifiek voor mensen met een beperking, en in welke mate het stadsbestuur hiervoor de nodige promotie zou kunnen maken. Schepen Jasmine Van Grieken benadrukte dat alle hulpmiddelen voor deze groep mensen altijd welkom zijn, en dat het idee werd voorgelegd aan STAP (de stedelijke adviesraad voor mensen met een handicap). Hier reageerden ze in eerste instantie positief, maar na verder onderzoek bleek dat de app twee versies had, een gratis versie, met bijzonder weinig functies, en een te betalen versie. De adviesraad was daarom erg teleurgesteld en vond het niet opportuun om een betalende app als stadsbestuur te gaan promoten.
Het volgende punt waar met scherp werd geschoten was de werking van de vzw Toerisme. Opnieuw was het Karel Wieërs (N-VA) die hier stevig van leer trok tegen schepen van toerisme Véronique Caerts. Zo verweet hij de schepen o.a. de statuten en het huishoudelijk reglement niet te volgen, een tekort van 73.000 euro in de rekening (het dubbele van het eerder aangekondigde verlies) niet te hebben gemeld, en stelde hij zich ook vragen bij het feit dat de schepen zélf flyers ging uitdelen, wat volgens hem haar taak niet is. In haar antwoord benadrukte de schepen dat er wel eens ‘technische’ foutjes gebeurden, maar dat deze de werking helemaal niet in het gevaar brachten, integendeel: Toerisme Lommel wordt alom geroemd omwille van zijn werking en heeft nog nooit eerder zoveel promotie gemaakt als nu. Zij betreurde tevens dat de N-VA de raad van bestuur van Toerisme op de gemeenteraad nog eens wil overdoen, daar waar zowel de raad van bestuur én de algemene vergadering de geëigende kanalen zijn om deze opmerkingen te maken. Burgemeester Vanvelthoven sloot de discussie af met de opmerking dat de N-VA alleen maar over regeltjes en procedures tussenbeide komt, terwijl er nooit eens over inhoud gediscussieerd wordt, wat “veel interessanter zou zijn”.
Valérie Van Gastel (N-VA) had enkele vragen aan de burgemeester in verband met de evaluatie van het Daydream festival. De burgemeester kon hieromtrent de volgende cijfers meegeven: er was amper één klacht omwille van geluidsoverlast (van in Eersel…), er werden een kleine 80-tal mensen betrapt met drugs, één met verboden wapenbezit en 3 werden er aangehouden wegens slagen en verwondingen. Ook wist burgemeester Vanvelthoven dat de veiligheid dit jaar eveneens in het oog werd gehouden via drones, hetgeen nadien als erg positief werd geëvalueerd.
Fons Hamblok (N-VA) bevroeg schepen Anick Berghmans betreffende het onverdoofd slachten in onze stad. De schepen kon meedelen dat er in Lommel géén schapen maar wél runderen werden geofferd, dit in samenspraak met de islamitische gemeenschap, en dat dit altijd in het slachthuis gebeurde én verdoofd. Gemiddeld gaat het om een 20-tal runderen per jaar. Karel Wieërs kwam ook nog tussen in verband met de integratie van het OCMW en de stadsdiensten, en vroeg zich af waarom de oppositie hierin niet betrokken werd. Schepen Rita Phlippo benadrukte dat er in Lommel al héél wat stappen gezet zijn naar deze integratie toe, en dat men tegen de gestelde termijn van 1 januari 2019 hiermee zeker in orde zou zijn.
Tot slot waren er ook nog twee vragen vanwege Sooi Van Limbergen (PVDA+), allebei over de Kerkstraat. Ten eerste vroeg hij zich af in hoeverre er maatregelen getroffen werden om vandalisme tegen te gaan met al die losliggende stenen, en ten tweede had hij vragen omwille van ‘sociale dumping’ betreffende de arbeiders die er werken. Schepen Geert Jansen benadrukte dat er duidelijke afspraken zijn met de aannemer over de staat van de werf, en dat wat sommige mensen tijdens de nachtelijke uren ‘uitspoken’ niet altijd in de hand te houden is. Maar er is verhoogd politietoezicht én de verplaatsbare camera wordt ook ingezet. Wat de sociale dumping betreft wist de schepen dat er hieromtrent erg duidelijk afspraken en contracten zijn met de aannemer (Kumpen), en dat de Portugese werknemers die via onderaanneming in de Kerkstraat werken met de Belgische en Europese wetgeving volledig in orde zijn.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'