Het werd weer een vrij lange zitting van de gemeenteraad gisteren. Naast een aantal nieuwe subsidiereglementen was er vooral veel aandacht voor de plannen van de
wordt vooropgesteld door de bevoegde minister.
. Dirk Huysmans haalde aan dat er een verdubbeling is van de kansarmoede-index in onze stad tussen 2011 en 2017 (ten opzichte van 2003 is er zelfs een verviervoudiging). Hij pleitte dan ook voor een stevig armoedebeleid, met o.a. start van armoedebarometer. Schepen Dirk Vanderhoydonks (CD&V) antwoordde namens het stadsbestuur dat er bij de begin van legislatuur cijfers werden bezorgd door de verschillende diensten, op basis waarvan er nu een degelijk armoedebeleid wordt gevoerd.
. Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) stelde dit voor. De grote lijnen worden hier behouden, nl. basissubsidies en werkingssubsidies. Toegevoegd werd een subsidie die bijdraagt aan de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Volledig nieuw is ook de infrastructuursubsidie, o.a. ook subsidie brandveiligheid. De schepen benadrukte dat er een stevig participatietraject werd gevolgd met gedegen inspraak van alle verenigingen. De activiteitsvoorwaarde voor subsidies komt te vervallen. Extra aandacht en punten krijgen de verenigingen o.a.bij inzet voor het milieu en het polyvalent gebruik van de lokalen. Nieuw is de Nieuwbouwsubsidie van max. 250.000 euro, de verbouwsubsidie gaat van 45.000 euro max. naar 60.000 euro max.. Voor brandveiligheid kan er maximaal 500 euro per jaar aangevraagd worden.
Namens Samen-sp.a nam Kris Verduyckt het woord, waarbij hij dit reglement toejuichte. Vooral belangrijk vond hij de subsidies voor de uitwisselingsprojecten. Het enige punt waarop hij wél een opmerking had was de nieuwbouwsubsidie. Hij vond de 250.000 euro op zich geen probleem, maar wou dat de duurzaamheid en toegankelijkheid een absolute voorwaarde zouden zijn om de volledige som te verkrijgen. De meerderheid ging hier niet op in.
Daarna was het opnieuw Peter Vanderkrieken die aan bod kwam ivm het nieuwe reglement ‘Cultuur’. Hierover las u reeds alles in een apart artikel. Ook in deze benadrukte hij het enorme participatieproject dat eraan vooraf ging.
Langste punt op de dagorde was (uiteraard) de discussie rond de nieuwe plannen voor de Astridlaan en Albertlaan in het kader van de Stadslaan, oftewel de 'Rondweg' zoals de meerderheid deze nu noemt. We brachten hier vanmorgen al een apart bericht over.
Schepen Karel Wieërs (N-VA) bracht nieuws mee uit de algemene vergadering van
Limburg.net. Het systeem Optimo dat al langer in Lommel draait, zal vanaf volgend jaar in heel Limburg worden uitgerold. De prijs voor de basisdienstverlening bedraagt 92,08 euro voor de jaren 2021 en 2025. De prijs voor de extra huisvuilzakken wordt vastgesteld op 1,25 euro per zak.
Schepen Vanderhoydonks (CD&V) lichtte het nieuwe
reglement ‘Sport’ toe. Ook hier is sprake van een basissubsidie en werkingssubsidie. Daarnaast is er tevens subsidie voor infrastructuur. Nieuw is o.a. de extra 250 euro voor verenigingen die een G-sport afdeling hebben.
Jean Jacques Melotte (Samen sp.a) betreurde dat er wél verhogingen zijn bij jeugd en cultuur en niet bij sport. Zo haalde hij ook aan dat de subsidie voor beloftevolle atleten werd geschrapt. "In het verleden waren er héél wat atleten die dankzij deze subsidie konden doorstoten naar een hoger niveau", wist hij.
Daarna werd ook het nieuw subsidiereglement voor de
seniorenverenigingen toegelicht door schepen Vanderhoydonks. Hierbij komen er basissubsidies van 30% verdeeld op basis van aantal leden, en 70% op basis van puntensysteem op basis van activiteiten. Het totaal budget is 7.500 euro per jaar.
Ook werden enkele wijzigingen in de GAS-codex goedgekeurd, na toelichting door schepen Karel Wieërs (N-VA): aanpassingen ivm gebruik van vuurwerk, de geurhinder van dieren, de shisja –bars en wedshops. Ook komt er een verstrenging inzake de materialen die niet meer mogen verbrand worden.
Schepen Johan Bosmans (N-VA) lichtte het budget 2020 en de meerjarenplanning toe van de
Politiezone Lommel. De gewone dienst bedraagt 129.096 euro en de buitengewone dienst 10.468 euro. Ook het budget van de Hulpverleningszone Noord-Limburg werd vastgesteld op 1.945.257, als dotatie van de stad aan de Hulpverleningszone.
Dan werd definitief goedkeuring verleend aan twee straatnamen:
Admiraliteit (binnengebied Vreyshorring, Hees en Nachtegaalstraat) en
De Kavel (binnengebied Adelberg, Sleutelstraat, Molsekiezel en Gasstraat).
Sooi Van Limbergen (PVDA) vroeg of er reeds
telramen geplaatst werden in Lommel via
telraam.net. Schepen Loots meldde dat er momenteel één telraam in dienst is. Er werd een offerte aangevraagd bij Telraam.net, want één telraam kost al 83 euro. Het bestuur gaat dit zeker verder bekijken. Het voordeel volgens dhr. Van Limbergen is wel dat resultaten bij de Telramen ook voor iedereen te raadplegen zijn.
Geert Jansen (Voor3920Lommel) betreurde dat er dit jaar
géén intrede was van de Sint in het centrum, en dat de werken in het Dorp als argument misbruikt werden om dit kinderfeest af te gelasten. Waarom niet op het Kerkplein of het Hertog Janplein? Schepen Vanderkrieken antwoordde dat ‘Bruisend Lommel’ geen interesse meer had in deze intrede. Het waren niet de werken die het argument waren om deze intrede te schrappen, maar volgens de schepen zijn er al zovele intredes, dat er dit jaar werd geopteerd om deze te schrappen. Maar de schepen gaat naar volgend jaar toe wél bekijken om de traditie eventueel in ere te kunnen herstellen.
Wat is de stand van zaken in het
stadiondossier Lommel SK? vroeg Ronny Geysen (Samen-sp.a). De burgemeester antwoordde dat er ondertussen de nodige stabiliteit is gekomen in het Lommel SK-bestuur. O.a denkt Bob Nijs eraan om binnen het vernieuwde stadion (site Gestelsedijk…) de jeugddienst, kinderopvang, Groendienst, … een plaats te geven.
Rita Phlippo (Samen-sp.a) waarom STAP geen advies werd gevraagd ivm
fase 2 van de heraanleg van het Dorp. Zo stelde zij vast dat er bv. geen geplande blindenoversteekplaatsen gerealiseerd worden en kleine drempels zijn er niet weggewerkt. Schepen Loots antwoordde dat er steeds contact geweest is met STAP. Ook stelde ze dat er wel degelijk 8 blindenoversteekplaatsen zijn voorzien.
Walter Cremers kwam nog eens terug op het
Parelstrand, ivm een overleg tussen de eigenaar, de omwonenden en Fedasil. Schepen Vanderkrieken antwoordde dat er een aparte bus wordt ingelegd voor leerlingen van het secundair onderwijs. Ook het probleem van de slechte verlichting van de bewoners van het Parelstrand werd aangekaart, en hiervoor worden fluo-hesjes en lichtjes voor aan de fietsen voorzien. Lommel heeft het grootste maar ook het duurste asielcentrum. Nog volgens de bevoegde schepen heeft minister De Block beloofd dat het eerste centrum dat gesloten zal worden,
indien de kans ertoe is, Lommel zal zijn, vooral wegens de kostprijs. Maar de minister wist ook dat Parelstrand
eind dit jaar zeker NIET zal gesloten worden, en ze wil zich voorlopig niet vastpinnen op een nieuwe sluitingsdatum.
Loes Mispoulier (Samen-sp.a) kwam tussen ivm het
Feest van de Lommelaar. Bij de stad werd een subsidieaanvraag ingediend voor de betaling van de Security. Dit reglement is voorzien voor jongeren tussen de 16 en de 30, én er is een uitsluiting voor politieke partijen. Zij vroeg zich dan ook af hoe het komt dat dit feest onder dit reglement gesubsidieerd werd. Schepen Vanderkrieken (CD&V) antwoordde dat het schepencollege de dienst gevolgd heeft omdat er op veiligheid geen leeftijd staat, en er ook in het verleden al andere evenementen, die niet specifiek voor jongeren georganiseerd waren, gesubsidieerd werden. De fractieleider van CD&V, Luc Ooms, streek de plooien glad door te stellen dat er géén subsidie zal worden aangevraagd voor dit evenement.