Vandaag vond de maandelijkse gemeenteraadszitting plaats. Een zitting met 14 punten en maar liefst 13 vragen van de oppositie. Het werd een geanimeerde zitting.
De zitting begon niet met cijfers of verslagen, maar met een symbolisch en poëtisch gebaar van voorzitter Mark De Vroede, die elk raadslid een klein potje aarde en zonnebloemzaadjes schonk. Hij verwees daarmee naar de Werelddag van de Aarde, die op deze dag wereldwijd aandacht vraagt voor onze planeet. “Als jullie deze vandaag planten,” sprak De Vroede, “dan bloeien ze in de zomer. Zo blijven we via de natuur met elkaar verbonden, ook wanneer de politieke vergaderingen tijdens de zomervakantie even stilvallen.”
Het ogenschijnlijk eenvoudige gebaar werd in de raadszaal met waardering onthaald. Raadsleden, zowel van meerderheid als oppositie, namen het geschenk gecharmeerd aan.
In een periode waarin het politieke debat vaak scherp en polariserend is, vormde dit intermezzo een herinnering aan de gedeelde verantwoordelijkheid van alle beleidsmakers: zorg dragen voor de wereld van morgen.
Dat die verbondenheid later op de avond onder druk zou komen te staan tijdens het debat over het klimaatplan, maakte de openingssymboliek des te betekenisvoller.
De raad startte met de
goedkeuring van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Zonder inhoudelijke opmerkingen, maar met een opvallende stemming:
17 stemmen voor, 11 onthoudingen en 3 blanco. Het verslag werd dus goedgekeurd, zij het niet unaniem.
In verband met de
Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) lichtte schepen Joris Mertens toe dat, naar aanleiding van de gewijzigde wetgeving, de GECORO opnieuw samengesteld wordt. Acht maatschappelijke geledingen worden uitgenodigd om vertegenwoordigers af te vaardigen. Individuele kandidaturen zijn niet mogelijk:
“Een geleding vertegenwoordigt een doelgroep, geen individu. Zo garanderen we een evenwichtige afspiegeling van onze samenleving.”
De raad keurde dit principe goed.
De gemeenteraad keurde het gebruik van de basisversie van het GIS-platform
GeoP Basic, een geografisch dataplatform dat ondersteunend werkt voor beleidsbeslissingen, unaniem goed. Deze versie is gratis beschikbaar tot eind 2026.
Schepen Dirk Vanderhoydonks lichtte een wijziging toe aan de
statuten van AGB Sport en Recreatie Lommel, waarbij de Raad van Bestuur voortaan automatisch bestaat uit het college van burgemeester en schepenen. Dit zorgt voor snellere besluitvorming, meer transparantie én lagere kosten, want zitpenningen vervallen.
19 raadsleden stemden voor, 8 tegen, 4 onthielden zich.
De subsidiecoëfficiënt voor de laatste maanden van 2024 voor het
prijs-subsidiereglement AGB Sport wordt aangepast naar factor 0, wat een besparing van 19.000 euro oplevert. Vanaf 2025 geldt een nieuwe, al vastgelegde factor. Dit punt werd goedgekeurd met 20 stemmen voor en 10 onthoudingen.
De raad keurde de toetreding goed tot een raamovereenkomst met het Vlaams Energiebedrijf voor de opmaak van een
duurzame vastgoedstrategie voor de stad. Lommel bezit 160 gebouwen, van kapellen tot sporthallen, en wil via deze studie werk maken van een structureel beleid op lange termijn.
Burgemeester Bob Nijs benadrukte dat het gaat om een gefaseerde aanpak, zonder onmiddellijke budgettaire impact. De maximumraming van de studie bedraagt 430.000 euro, maar de effectieve kost zal afhangen van de geselecteerde gebouwen.
Rita Philippo (Samen Vooruit) vond het bedrag hoog en vroeg om transparantie tijdens het traject.
Karel Wieërs (N-VA) steunde het voorstel, maar vroeg aandacht voor duurzaam ruimtegebruik van bestaande infrastructuur.
De stad investeert in een nieuwe, geïntegreerde
software voor burgerlijke stand, bevolking, vreemdelingenzaken en woningcontroles, goed voor een totaalbudget van 821.000 euro over meerdere jaren. De privacy werd ook aangekaart door raadslid Kemaldar, die wees op de risico’s van uitbesteding.
De raad keurde het voorstel unaniem goed.
Na een uitgebreid openbaar onderzoek (met 33 bezwaarschriften, maar geen weerhouden) keurde de gemeenteraad de rooilijnplannen en het onteigeningsbesluit voor de
herinrichting van de wegenis rond Kapelstraat, Adelberg en Sleutelstraat goed.
Beide dossiers werden met 19 stemmen voor en 10 onthoudingen aangenomen. Schepen Luc Ooms benadrukte dat men in eerste instantie op minnelijke schikkingen inzet met de betrokken eigenaars.
De gemeenteraad duidde volgende vertegenwoordigers voor vergaderingen vzw’s en intercommunales aan:
- Ruben Craeghs wordt afgevaardigd voor de algemene vergadering van vzw Lidwina.
- Het mandaat voor Lommel Win(d)t werd achteraf bekrachtigd.
Opmerking van raadslid Wieërs: de uitnodiging kwam te laat, de stemming was dus enkel symbolisch.
- Peter Vanderkrieken vertegenwoordigt Lommel in de algemene vergadering van EVA vzw Toerisme.
Alle punten werden met ruime meerderheid goedgekeurd.
Het pand op Maatheide 116A, eerder in gebruik door firma Mula, wordt verkocht aan de firma Berkmans. De gemeenteraad gaf met 30 stemmen voor toestemming tot doorverkoop van deze industriegrond van 42 are.