Vandaag stellen we je, in het kader van de Lommelaar van het jaar, een tweede groep Lommelaars voor: de
Nationale Strijdersbond (NSB) Lommel. De vereniging is een vaderlandslievende organisatie en is een onderafdeling van de Koninklijke Nationale Strijdersbond die sinds februari maar liefst 105 jaar bestaat, 618 afdelingen en 12.650 leden telt en 32 vredesmonumenten beheert. De leden brengen hulde aan de nagedachtenis van de slachtoffers van beide wereldoorlogen, aan soldaten en verzetsstrijders, maar ook aan burgers. Dat doen ze vooral door deel te nemen aan verschillende herdenkingen aan de oorlogsmonumenten, in de stad en daarbuiten. Hiermee willen ze de vele slachtoffers, waarvan ook ontelbare onschuldige, eren en huldigen om zo de herinnering aan de waanzin van de oorlogen levendig te houden, maar vooral om op een actieve manier een
boodschap van vrede en hoop uit te dragen in deze door oorlogen en onrust verscheurde wereld waar het geweld alsmaar dichterbij lijkt te komen.
De vereniging is in 1990 ontstaan uit de samensmelting van drie verenigingen uit de wijken Barrier-Kolonie, Centrum en Werkplaatsen. Ze heeft dan ook drie
officiële vaandels, aangekocht door familie en vrienden van gesneuvelde soldaten en verzetsstrijders, en drie officiële
vaandeldragers. Eén van die vaandeldragers, die het vaandel van Barrier-Kolonie mag dragen, is Pascal Gelders, een van de jongste leden. Zij heeft het vaandel, een familiestuk, van haar grootvader Jef Vereyken geërfd. Jef was de laatste Lommelse oud-strijder, maar overleed in 2021. Op 11 november 2023 werd hij postuum geëerd in het Huis van de Stad, als oud-strijder, maar ook als lid van een sterke vereniging waar de leden een sterke band met elkaar hebben. Die dag bracht burgemeester Nijs hulde aan het samenhorigheidsgevoel van de vereniging, maar vooral hulde om dat ene woord dat ze uitdragen:
vrijheid, ons allerhoogste goed.
NSB Lommel telt vandaag 27 leden. De meeste zijn oud-militairen, of familie ervan, en sympathisanten. Zo’n twee jaar geleden was de vereniging bijna op sterven na dood. Na een actieve ledenwerving kwamen er 18 nieuwe leden bij. Het jongste lid is eind de dertig, het oudste 83 of 84. Een breed scala aan leeftijden dus, maar de vereniging herleeft volop. Zo kwam ook Pascal erbij die sinds die dag de trotse vaandeldraagster is van het familiestuk van Jef, dat ook hij destijds jaar en dag met even veel trots droeg.
De vereniging neemt deel aan allerlei
herdenkingen: aan de monumenten van Martinus Van Gurp en Joe’s Bridge tijdens de herdenking van de bevrijding van Lommel, op 1 november in Werkplaatsen, tijdens de 11 novembervieringen, de Poolse plechtigheid, Volkstrauertag op de Duitse Militaire begraafplaats, en tijdens een 20-tal herdenkingen in bevriende buurgemeenten waar ze met hun vaandels naartoe gaan. Enkele van die herdenkingen organiseren ze in samenwerking met de stad. Ze leggen kransen neer, brengen een eerbetoon aan de gesneuvelden met de vaandels en brengen het Belgisch volkslied en de Last Post.
De vereniging heeft een zeer goede samenwerking met het stadsbestuur. Ze zouden graag in Lommel een
vredesmonument oprichten en zijn daar volop over in gesprek met de bevoegde schepen. Het monument is een vredesduif, het symbool van vrede. Hiermee willen ze de vredesgedachte actief verder verspreiden. Want vrede, zijn we daar niet allemaal naar op zoek?
Nieuwe leden zijn altijd welkom bij de vereniging. Zij kunnen François Maes altijd contacteren via 0494 52 43 74.
(LdB)