Gemeenteraad
Net zoals vorige maand werd ook de mei-zitting van de gemeenteraad digitaal gevoerd. Er stonden bijzonder weinig punten op de dagorde, maar toch was het 22 uur voorbij vooraleer het was afgelopen.
Bij de bespreking van het vorige verslag vroeg Rita Phlippo (Samen-sp.a) naar brieven vanwege het stadsbestuur i.v.m. de Noord-Zuid. “Wij hebben na drie maal hiernaar te vragen deze brieven nog steeds niet mogen ontvangen” stelde ze.
De samenstelling en de aanpassing van de statuten van het adviesorgaan ‘Kwaliteitskamer’ werd toegelicht door schepen Joris Mertens (CD&V). Namens Samen-sp.a kwam Walter Cremers tussen met de bemerking dat er zeker goede verbeteringen werden aangebracht. Toch meende zijn fractie dat het niet systematisch uitnodigen van de bouwheer en de architect tot misverstanden kan leiden. Volgens Samen-sp.a doet dit ook afbreuk aan de waardering van de stad voor hun werk. En ook het impliciet inschrijven dat het stadsbestuur de adviezen van de Kwaliteitskamer niet moet volgen lijkt de fractie géén goede zaak, aangezien het demotiverend zou werken op de leden ervan. Hij vroeg om verdaging van dit punt, maar de bevoegde schepen zag niet in waarom dit zou moeten gebeuren. Hij ontkrachtte ook de stelling van dhr. Cremers dat het huidige stadsbestuur géén vertrouwen zou hebben in deze Kwaliteitskamer, integendeel. Hij stelde wél dat deze Kamer één advies uitbrengt, net zoals ook andere actoren, en uiteindelijk moet het Stadsbestuur beslissen op basis van al deze gegevens en adviezen.
PVDA (Sooi Van Limbergen) kwam tussen i.v.m. onderwijs voor kansarme kinderen in coronatijden, en in hoeverre het stadsbestuur hieraan tegemoet kan komen, bv. met laptops. Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) reageerde. Hij beaamde dat er een grote nood was bij kinderen in kansarme gevallen, vooral sinds de lockdown. Er is een bevraging gedaan en daaruit bleek dat er niet alleen bij kansarmen nood is, maar ook in grotere gezinnen, waar ze bv. géén 3 of 4 laptops hebben. Er zijn uiteindelijk slechts een vijftal laptops gevonden, terwijl er bijna 60 nodig waren. Er is dan contact geweest met een gelovigengemeenschap in onze stad, die geld ter beschikking willen stellen voor de aankoop van Chromebooks. Ook de Weggeefwinkel heeft een project ingediend, en zij stellen nu 25 laptops ter beschikking om ter plekke te gebruiken. Dhr. Van Limbergen vroeg ook waar kinderen terecht kunnen met vragen en problematieken. Ook hier bracht de schepen een duidelijk antwoord, waarbij hij benadrukte dat alles vooral verloopt via de scholen, die het dichtst bij de kinderen (leerlingen) staan. Tevens verwees hij naar het ‘Huis van het Kind’, dat nu terug open is.
Carine Creemers (Samen-sp.a) kwam tussen i.v.m. de coronacrisis. Ze had ze een drietal concrete voorstellen. Voor de horeca stelde ze voor om een ombudsman aan te stellen die heel kort op de bal kan spelen tussen de zaken en het stadsbestuur. Bijvoorbeeld rond de afbakening van terrassen e.d. Ook kwam ze nog eens terug op waardebonnen van 20 euro die haar fractie elke Lommelaar wenste te geven, op te nemen in de Lommelse winkels. Dit kost weliswaar 600.000 euro maar het geld gaat wel rechtstreeks op in de Lommelse stadskas. Schepen Johan Bosmans (N-VA) antwoordde dat hij in verband met dergelijke bonnen zijn licht opstak bij o.a. Mol, en in samenspraak met ‘Bruisend Lommel’ een gelijkaardig initiatief in Lommel wil uitrollen. Stad Lommel zou 50.000 euro uittrekken om bij te leggen in de aankoop van bonnen. Een bon wordt aangekocht voor 10 euro, maar de gebruiker betaalt slechts 8 euro. Dit zou kunnen leiden tot een omzet van 250.000 euro in Lommelse handelszaken. Bedoeling is dat dit systeem zou uitgerold worden vanaf 1 juli. De schepen vreesde ook dat vele mensen ‘hun neus zouden ophalen’ voor een bon van 20 euro. Wat betreft de ombudsman stelde hij dat er voldoende bekwaam personeel zit op de dienst die horeca-uitbaters kan verder helpen. En omtrent de terrassen wist hij: “Alle horecazaken worden dit jaar volledig vrijgesteld van de terrassentaks, en vanaf morgen komt er overleg met alle horeca-uitbaters om te bekijken op welke wijze deze terrassen kunnen uitgebreid worden op het openbaar domein”. De schepen benadrukte nogmaals dat er al veel aan stimulering van handel en economie werd gedaan, met een serieus bedrag voor de begroting, alles samen voor meer dan 670.000 euro.
Carine Creemers repliceerde met de vrees dat de mensen eerder ‘hun neus zullen ophalen’ voor een bon waar ze amper 2 euro korting voor krijgen. Zij betreurde tevens dat door het stadsbestuur niet ernstig wordt gekeken naar de inhoud van de voorstellen van de oppositie, maar dat er enkel naar de afzender wordt gekeken.
Ersin Kemaldar (Samen-sp.a) kwam tussen i.v.m. ‘Lommel Helpt’, en waarschuwde voor ‘sjoemelaars’, mensen die de coronacrisis misbruiken om mensen op te lichten. Hij vroeg dan ook om alle mensen die via dit platform ‘vrijwilligen’ een pasje zouden krijgen om aan te tonen dat ze ‘écht zijn’. Schepen Nancy Bleys (CD&V) antwoordde dat er via het platform 122 vrijwilligers ingeschreven hadden. Zij had het o.a. ook over het contacteren van alle 75-plussers, telefonisch of rechtstreeks. Hieruit bleek dat er weinig noden waren, maar vooral dat er nood was aan een ‘babbel’.
Loes Mispoulier (Samen-sp.a) kwam tussen i.v.m. coronacrisis en toerisme. Volgens haar zal deze sector een belangrijk aandachtspunt moeten zijn de komende weken. Zij haalde o.a. Genk aan als goed voorbeeld met een groot evenementenplein. “Ook in onze stad hebben we veel toeristische troeven, maar we horen weinig van aandachtspunten de komende maanden hier in onze stad.” Schepen Karel Wieërs (N-VA) antwoordde dat er op 12 mei een samenkomst is geweest in het Huis van de Stad met de jeugddienst, toerisme, evenementendienst, sportdienst en de communicatiedienst. Momenteel worden o.a. volgende zaken uitgewerkt: buitensportdag, drive-in, hoepelbal op Hertog Janplein, Challenges in Sahara, tijdelijke picknick op festivalweide, optredens op kiosk, ‘het vieste modderparcours’, kinderwandeling in de Sahara (Verloren kabouterdorp), Fotozoektocht in centrum, gieten van glas (niet blazen…), overnachten in de Sahara met de Flair-caravan, … een uitgebreid plan dus. Kortelings zal dat allemaal aangekondigd worden.
Dag Indenhoek (Voor3920Lommel) vroeg zich af hoe het zal met de ‘oversterfte’ in Lommel in vergelijking met de rest van Limburg/Vlaanderen. In zijn antwoord wist burgemeester Bob Nijs (CD&V) dat er voor de maanden maart en april 58% meer overlijdens werden vastgesteld in vergelijking met de voorbije drie jaar. In vergelijking met andere Limburgse gemeentes zitten we in de middenmoot, vulde hij nog aan.
Tot slot kwam Dag Indenhoek ook nog tussen i.v.m. Route2school. Hij benadrukte dat dit een bijzonder waardevol initiatief is, en hoopte dat de veiligheid op de schoolroutes van onze Lommelse jongeren nog kan verbeterd worden via hun verplaatsingsgedrag. Schepen Sophie Loots (CD&V) benadrukte het ambitieuze van het plan, dat tegen 2025 zou moeten afgerond kunnen worden. Het stadsbestuur vraagt vooral veel betrokkenheid van leerkrachten én leerlingen om zoveel mogelijk knelpunten te melden. Er is 100.000 euro voorzien voor dit project, waarvan de helft kan gesubsidieerd worden.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'