Bart Vermeer is de man die de spits afbijt in onze nieuwe reeks
'Lommelaren in coronatijd'. Bart is
tewerkgesteld als coördinator NT2 (Nederlands als tweede taal) voor CVO Lino en Cursa (de toekomstige fusiepartner in Limburg) in het
volwassenenonderwijs: dit wil zeggen dat hij zowel met de leerkrachten NT2, de directie en de externe partners de contacten onderhoudt, afstemt en de lessen mee opvolgt en plant.
En Bart, lukt het werken nu in deze speciale tijden?Ja, dat gaat goed. Ik werk op afstand met één dag in de week op mijn bureau in Lommel en de rest van de week in mijn geïmproviseerde bureau in de tuin, een oude caravan (foto) die zeker nu zijn nut bewijst. Ik leg mezelf op om dagelijks met mijn werk bezig te zijn van 9 tot 17 uur. De onlinelessen van de leerkrachten volg ik nu mee op. Maar dit is zeker niet evident in tijden van Corona. De leerkrachten NT2 geven les via korte instructievideo’s, blijven in contact via WhatsApp en Mail met de nieuwkomers en doen wat ze kunnen zodat zij de taal blijven oefenen. Vooral voor mensen die momenteel in de asielcentra verblijven is dit een uitdaging, zij hebben vaak slechte wifiverbinding, leven met verschillende families in één huisje of container en als zij net gestart waren met de Nederlandse lessen, is vaak hun basis nog te beperkt om dit te kunnen begrijpen. Voor hen is contactonderwijs echt een must.
Wat wel opvalt voor mij: de drukte valt deels weg, soms is online vergaderen echt wel beter dan een dag verliezen om naar Brussel te moeten sporen voor een overleg van een uur.
En wat denk jij over de exit strategie?Voor het onderwijs denk ik dat dit geen slecht stappenplan is. Voorzichtig de meest noodzakelijke richtingen (schakeljaren en praktijkrichtingen) opstarten om op die manier zo weinig mogelijk te missen. Ik heb ondertussen pubers thuis zitten en merkt dat dat pre-teaching best wel pittig is. Ik heb er wel vertrouwen in dat dit een leerrijke periode kan zijn voor hen en het onderwijs.
Voor het volwassenenonderwijs ligt dit moeilijker. Wij weten nog niet waar we aan toe zijn, zoals vaak staan we binnen het onderwijslandschap als laatste in de rij. Evident zal het niet zijn, wij zitten met een volwassen publiek die in scholen les volgen waar overdag les wordt gegeven en vaak met mensen van over de grens, gaan de grenzen ook tegelijk open?
Alle leerkrachten in het CVO blijven op afstand les geven, maar dat is niet voor alle richtingen zo makkelijk. Ook bij ons doen zich voor de praktijklessen en de lessen voor de mensen vanuit kwetsbare situaties (NT2, tweedekansonderwijs) de meeste problemen voor. Dit zijn maatschappelijk belangrijke richtingen en mogen zeker niet vergeten worden. Dus daar ben ik nu wel mijn hoofd over aan het breken. En als we terug mogen beginnen zullen ook wij afspraken moeten maken met de locaties waar we resideren, klassen moeten splitsen en klassen (praktijk) in dag/avonddelen verdelen en aangepaste planningen maken. Dit zal niet gemakkelijk zijn. Het is bang afwachten wat de Nationale veiligheidsraad in samenwerking met het ministerie van onderwijs en de betrokken koepels voor ons gaat adviseren. Ook wij zullen hier niet zonder kleerscheuren vanaf geraken.
Nog een laatste bedenking Bart? Het is allemaal te begrijpen, gezondheid gaat voor en na het vallen komt het opstaan, het zal alleen allemaal nu wat meer moeite kosten. Van één ding ben ik al blij, de vertraging en solidariteit onder de mensen, als deze ook blijft na deze crisis ben ik een gelukkig(er) mens.
(Foto's: Kim Hermans)