Een sector die enorm zwaar getroffen wordt door deze crisis is zeker de HoReCa... we polsten dan ook eens bij Bas en Giovanni van
de Groote Hoef.
Hoe is deze periode tot nog toe voor jullie verlopen?Sta ons toe om vooreerst toch te zeggen dat we het enorm appreciëren dat jullie proberen in deze reeks zoveel verschillende mensen en sectoren aan bod te laten komen. We hebben in deze coronaperiode de tijd gehad om alles weer eens op te frissen, zodat we over een liefst zo kort mogelijke tijd de klanten weer kunnen ontvangen.
En hoe moet het nu verder denken jullie?De regering is bezig met het opstellen van richtlijnen voor de opening van de horeca. Wij verwachten dat alles op reservatie moet gaan gebeuren. Er zal zelfs in blokken gewerkt moeten worden, wil het rendabel zijn. Wij hebben wel het voordeel dat we verschillende ruimtes hebben waar we de klanten gespreid kunnen laten zitten, anderen die dit niet hebben, ... daar zal het nóg moeilijker worden!
Een etentje zal waarschijnlijk meer tijd in beslag nemen doordat we ons strikt aan de richtlijnen moeten houden. Er zullen twee soorten bediening zijn, nl. één voor het opdienen en één voor het afruimen. Ook in de keuken worden de richtlijnen strikt gevolgd. En buffetten zullen misschien ook niet meer kunnen. Reeds geboekte (huwelijks)feesten worden met voorrang verplaatst naar volgend jaar.
Financieel is dit zeker een zware dobber... Kunnen jullie gebruik maken van steunmaatregelen van de regering, en/of eventueel van de stad?We zijn tevreden over de regering dat we een premie krijgen tot de dag dat we weer open kunnen.
Ook is het goed geregeld dat de werknemers in tijdelijke werkloosheid kunnen, maar de studenten die wat bij willen verdienen, die vallen uit de boot. In de toekomst zal er minder werk voor hen zijn doordat er minder plaatsen bezet mogen worden i.v.m. social distancing.
Wat de stad betreft: voorlopig hebben wij nog geen communicatie vanuit Stad Lommel gekregen omtrent steunmaatregelen na de heropening. En ook hebben we vorige week nog de vraag gekregen op we aanstaande
zaterdag 23/05 meedoen met “de grootste buurtbistro”, dit houdt in dat
ze zoveel mogelijk Lommelse inwoners willen oproepen om bij lokale
horeca take-away of aan huis leveringen te bestellen die dag om onze
sector te ondersteunen. Dit soort van communicatie steekt ons écht
wel een hart onder de riem en zo krijgen we zeker het gevoel dat we niet
vergeten worden door het stadsbestuur. En als er steunmaatregelen
georganiseerd gaan worden vanuit de Stad, dan gaan we ervan uit dat we hiervan zeker op de
hoogte gesteld zullen worden.
Nog een slotbemerking?Grote onzekerheid knaagt. Niemand weet waar het naartoe gaat. Je moet het maar ondergaan. Maar wij trachten positief te blijven, en kijken er naar uit om weer open te gaan!
(Foto Robert Boons)