Gemeenteraad
Naast de Poort van Bosland en de subsidies voor horecazaken stond er ook nog een aantal andere punten op de dagorde van de gemeenteraad gisteren. Hieronder een overzichtje…
Omtrent de herbestemming van de kerk Stevensvennen lichtte schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) toe dat er ondertussen via de Vlaamse bouwmeester een oproep werd gedaan, en ondertussen zijn er vier ontwerpers bezig met de uitwerking van een dossier. Eind september zou er een definitief ontwerp moeten zijn dat dan kan goedgekeurd worden op de gemeenteraad. Rita Phlippo (Samen/Vooruit) vroeg om ook de familie Emsens in dit geheel te erkennen en te bevragen en hen te betrekken. De schepen beaamde dat dit gaat gebeuren.
Schepen Loots (CD&V) lichtte het reglement op het wegverkeer op de Leopoldlaan, Lutlommel en Leuken toe. Zij benadrukte dat de fietspaden niet afgescheiden zijn van het wegverkeer, en dat dit een belangrijk punt is om de snelheidsbeperking van 50 km/uur in te stellen. Ook komt er 30 km/uur aan de school. Door een tekort aan alternatieven stelde ze tevens dat er ook géén beperking op de tonnage zal komen. “Met deze aanpassing op een traject van slechts 2,7 km verhogen we drastisch de veiligheid en leefbaarheid”, stelde ze. Voor Samen/Vooruit kwam Carine Creemers tussen en stelde ze dat haar fractie dit punt niet zou goedkeuren, aangezien er geen enkele noodzaak zou zijn om een snelheidsbeperking tot 50km/uur aangezien dit een doorgangsweg, verbindingsweg is die verkeer moet aantrekken en niet afstoten.
Over de acties Lokaal Energie- en Klimaatpact lichtte schepen Joris Mertens (CD&V) toe dat er 116.000 euro subsidie werd verkregen, waarvoor de stad nog eens evenveel zelf moet bijleggen, totaal dus een goede 320.000 euro die dit jaar besteed dienen te worden. Kris Verduyckt (Samen/Vooruit) had het over één van de elementen, nl. vergroening en ontharding. Hij had het over allemaal sympathieke acties, maar vond dat de échte focus zou moeten liggen op energiebesparende acties, zeker nu de energieprijzen de pan uit swingen. Hij had het o.a. over het aanleggen van zonnepanelen op sociale woningen. De schepen repliceerde dat het geld in 2022 dient besteed te worden, en betwijfelde of hetgeen Kris voorstelde wel haalbaar zou zijn op deze korte termijn (dit jaar…). “Maar uiteraard is dit zeker een erg belangrijke pijler waar nu toch ook al initiatieven rond bestaan, maar voor deze gaan we in 2023 zeker meer aandacht besteden”.
Burgemeester Bob Nijs (CD&V) had het over de coronatoestand: “950 besmettingen de laatste 7 dagen is niet goed, maar in vergelijking met andere gemeentes zeker niet de slechtste. De besmettingsgraad ligt héél hoog, want één op de twee testen zijn positief. Wat wél positief is, is dat de ziekenhuisopnames nog stijgen, maar de cijfers op Intensive Care dalen gelukkig”. Hij haalde ook aan dat erg veel scholen met véél besmettingen kampen. Over de vaccinaties stelde hij dat iedereen nu de kans zou moeten gekregen hebben, maar de laatste week is er veel uitval wegens quarantaines. Kortelings wordt gestart met de kindervaccinaties, dit i.s.m. Center Parcs om het aangenamer te maken voor de kids. Schepen Nancy Bleys (CD&V) stelde dat de boosterprik duidelijk goede effecten geeft in de woonzorgcentra, met weliswaar wel wat besmettingen, maar enkel met zéér lichte gevolgen.
Schepen Bosmans (N-VA) had het over de terrassen en het retributiereglement op het privaat gebruik van het openbaar domein ervoor. Over de politieverordening haalde Rina Ven (Samen/Vooruit) aan dat het terras géén hinder mag worden. Ook over de afbakeningen rond de terrassen (zeker in de Kerkstraat) vroeg ze zich af of er geen onveilige toestanden worden gecreëerd zoals op hoek met Kloosterstraat. Ook had ze het over willekeur in het wél of niet toelaten van zowel terrassen als afbakeningen. De schepen had het in deze over het feit dat de Kerkstraat een Woonerf is, en dat velen dit blijkbaar nog niet doorhebben. Ook stelde hij dat de afbakeningen er net zijn voor de veiligheid, en niet andersom. Sooi Van Limbergen (PVDA) herhaalde zijn voorstel van enige tijd geleden om ter hoogte van Luyckx en apotheek Verdonck enkele grote platen te plaatsen met de uitleg WAT nu eigenlijk een Woonerf inhoudt.
Over de sociale huisvesting kwam Samen/Vooruit tussen via Walter Cremers, stellende dat zijn fractie erg verontrust is hieromtrent. Hij vroeg om vanuit de gemeenteraad een brief te versturen aan de bevoegde ministers om méér initiatieven in onze stad te realiseren. Schepen Bleys deelde de bezorgdheid van het raadslid, maar haalde tegelijkertijd aan dat er al goede gesprekken geweest zijn met minister Diependaele om een convenant af te sluiten om méér woningen te realiseren. Ook geloofde ze niet echt in het schrijven van brieven naar ministers, maar wél in het aanspreken van alle mogelijke kanalen om te bereiken wat beoogd wordt.
Ersin Kemaldar (Samen/Vooruit) kwam tussen over de inbraakgolf in onze stad, en hij haalde aan dat er op 21 dagen 11 inbraken waren. Hij vroeg zich af of de stad extra maatregelen ging nemen. Hij wees ook op het belang van een hoofdkantoor van politie in onze stad. Burgemeester Bob Nijs beaamde dat de situatie verontrustend is. Er werden dan ook al extra politieploegen op pad gestuurd. Ook een federale ploeg heeft de afgelopen tijd al ondersteuning verleend. Sensibilisering gebeurt er ook via de sociale kanalen van de politie.
Daarna was het de beurt aan Rina Ven (Samen/Vooruit) en zij had het over het nieuwjaarsvuurwerk, waar Lommel als enige stad in Limburg er eentje afstak. Maar vooral het feit dat er op zovéle plaatsen vuurwerk werd afgestoken, was een doorn in het oog. Maar ook de verkoop van vuurwerk blijft een probleem. Burgemeester Bob Nijs antwoordde dat in de Veiligheidscel hieromtrent gedebatteerd werd, en dat gekozen werd om dit geluidsarm vuurwerk toch te organiseren, net om te trachten de thuisvuurwerken te ontmoedigen. Er was er inderdaad méér dan voorgaande jaren, maar hij had het ook over het hebben van ‘géén andere alternatieven’, de horeca moest dicht om 11 uur, enzovoort. Hij had het over negen klachten die waren binnengekomen, en vijf PV’s die werden opgesteld die avond. Hij benadrukte ook dat hij samen met andere burgemeesters pal blijft staan achter een verbod op de verkoop van vuurwerk.
De laatste vraag kwam van de PVDA bij monde van Sooi Van Limbergen. hij het over schoolcheques: andere steden zijn hier al in voorgegaan en hij vroeg zich af of dit ook in Lommel zou kunnen ingevoerd worden. Nancy Bleys (CD&V) beaamde dat voor deze meerderheid armoedebestrijding een prioriteit is. In de kansarmoedeindex zien we dat vanaf 2020 er 16% als in kansarmoede bestempeld worden. Wat betreft de leefloners zien we dat dit cijfer vrij stabiel blijft rond de 200. Er volgde een lange opsomming van alle stedelijke initiatieven om iets aan kansarmoede te doen, maar schoolcheques vond de schepen niet direct de juiste manier om aan dit probleem voldoende tegemoet te komen.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'