Gemeenteraad
Behalve de perikelen rond het Noodasiel stonden er nog enkele interessante punten op de maandelijkse gemeenteraad. Zo kaartte Nancy Bleys (CD&V) het nieuwe voetbalstadion aan. Bij aanvang van de zitting was er trouwens al een woordmelding geweest vanuit de bewoners van de Vreyshorring die toch wat ongerust waren. Nancy Bleys hekelde dan ook het gebrek aan informatie terzake. Ook benadrukte ze dat de locatie van dit stadion niet los kan gezien worden van de verdere ontwikkelingen van de Buitensingel, en dat het dan ook normaal is dat de omwonenden ongerust zijn. Schepen Walter Cremers (SP.A) vond de kritiek vanwege de oppositie volledig onterecht en benadrukte dat het stadsbestuur wel degelijk een erg open en transparante communicatie voert met alle betrokkenen, andere locaties zoals Stationsomgeving en Velboput bewijzen dit volgens hem. Ook wist hij dat er nog geen enkel definitief plan of voorontwerp werd gemaakt, en dat het dus ook voor de stad onmogelijk is om over iets ‘niet bestaande’ communicatie te doen.
De uitzendingen van het WK-voetbal op groot scherm dan. Na de schorsing van de vorige beslissing door de gouverneur werd een nieuwe procedure opgestart. Schepen Anick Berghmans gaf hierbij informatie over de gevolgde procedure. In totaal werden tien firma’s of organisaties aangeschreven die al de nodige ervaring in dat verband hadden. Uiteindelijk was er maar één inschrijving, en aan dit evenementenbureau werd de concessie dan ook verleend, nl. aan Muchos Eventos in samenwerking met een ander bureau.
Nancy Bleys pleitte eveneens om gebruik te maken van Europese subsidies (tot 15.000 euro) van het project WIFI4EU om verder gratis Wifi uit te rollen voor iedereen. Schepen Geert Jansen (Open VLD) repliceerde dat dit zeker zou bekeken worden, maar dat er nu reeds afspraken zijn met Infrax om naar de toekomst toe, en in navolging van de Kerkstraat, ook in Dorp gratis Wifi te voorzien.
Peter Luyckx (N-VA) pleitte ervoor om bij een beperkte selectie van Lommelse straatnaamborden of plaatsnamen, naast de officiële naam, ook het dialectwoord te schrijven en deze namen op te nemen in een kleine publicatie. Zo gaan de oude benamingen niet verloren en wordt het dialect in ere gehouden. Schepen Kris Verduyckt (SP.A) antwoordde dat hij dit besproken had met Erfgoed, maar men vond dit niet het beste middel om ons dialect levend te houden. Meteen kondigde hij hierbij ook een tweede druk aan van het standaardwerk van Jos Jansen over ons Lommelse dialect én een lessenreeks ‘Lommels dialect’ vanaf september dit jaar.
Karel Wieërs (N-VA) kwam tussen i.v.m. het geplande Ultimate Festival in mei op de festivalweide. Hij vroeg zich af of de initiatiefnemers de nodige vergunningen hadden en ook “wie deze organisatoren waren”. Door schepen en burgemeester werd omstandig geantwoord: tot op heden is er inderdaad nog steeds géén vergunning afgeleverd voor dit festival. Maar na meerdere gesprekken en overleg zouden de organisatoren kortelings aan alle gestelde voorwaarden (zoals een professionele security) gaan voldoen, zodat er alsnog een vergunning kan afgeleverd worden. Op de vraag “wie” dan de uiteindelijke organisator is, bleef de meerderheid het antwoord schuldig - enigszins opmerkelijk, want men heeft er al mee rond de tafel gezeten. Dhr. Wieërs kon alleen maar vaststellen dat er dus inderdaad geen vergunning is, maar dat er al wel gedurende maanden tickets verkocht werden voor dit nieuwe festival.
Johan Bosmans (N-VA) kwam tussen i.v.m. het protest vanwege de milieuverenigingen inzake de windturbines op Maatheide. Volgens hem zullen die installaties inderdaad nefast zijn voor de 5 miljoen trekvogels die er jaarlijks passeren. Hij vroeg zich ook af waarom er met windturbines werd uitgeweken naar Maatheide, waar, volgens hem, vroeger enkel Kristalpark hiervoor aangewezen was. Ook had hij al ‘iets opgevangen’ van een eventuele uitbreiding naar Riebosserheide. Schepen Kris Verduyckt reageerde fel en benadrukte dat in het oorspronkelijke Windplan van de provincie er altijd al sprake was van Kristalpark én Maatheide. Een andere bijkomende locatie, zoals Blekerheide was echter helemaal uit de lucht gegrepen. Voor de verdere afhandeling van dit dossier wacht het stadsbestuur gewoon de beslissing af van de Raad van State. Verduyckt liet niet na nogmaals te benadrukken dat zowel het MER (Milieu effecten Rapport), als het advies vanwege de provincie én het kabinet van de minister allemaal positief waren.
Nog enkele korte punten:
- Schepen Kris Verduyckt (SP.A) kondigde aan dat het subsidiereglement voor anti-discriminerende uitstappen wordt gewijzigd. In de toekomst wordt er een maximumbedrag van 100 euro per leerling uitgekeerd, in plaats van de vroegere maximum per school.
- Basisbereikbaarheid: toewijzing Lommel aan de vervoerregio Limburg. Sooi Van Limbergen (PVDA) vroeg of er in de toekomst nog Belbussen zouden rijden in onze stad. Dat is niet zeker, antwoordde de schepen, en de burgemeester vulde aan met te stellen “dat dit een moeilijke oefening gaat worden”.
- Uit het jaarverslag van de GAS-boetes bleek dat er in 2017 maar liefst 1.144 PV’s werden opgesteld, met als totale opbrengst een goeie 61.000 euro. Een bijzonder probleem blijft het wildcrossen, maar ook het ongeoorloofd parkeren op parkeerplaatsen voor mindervaliden blijft de aandacht vasthouden.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'