Het overige nieuws

Geen brooddoos

Vrijdag 31 augustus 2018
Vandaag gelezen
Blinkende prinsessenboekentassen of stoere trolleys. Wanneer de media het begin van het nieuwe schooljaar portretteren, zijn het dergelijke volmaakte taferelen die in de kranten en op televisie passeren. Over traantjes bij afscheid van mama en/of papa bij het betreden van de eerste kleuterklas zal ook wel worden gesproken.
Maar weg uit beeld is het kind dat geen brooddoos bij zich heeft of die ochtend moet vertrekken onder slaande ruzie, te midden van alle stress. Weg uit beeld is het kind dat het (…) Het hele nieuwsbericht

Update ziekte van Newcastle

Vrijdag 31 augustus 2018
Peer - Update ziekte van NewcastleZoomVanaf 1 september wordt het mogelijk voor hobbykwekers om, onder strikte voorwaarden, met hun dieren deel te nemen aan tentoonstellingen en andere niet-commerciële verzamelingen. Alle pluimvee dat wordt aangevoerd op de niet-commerciële verzameling dient individueel geïdentificeerd te zijn met een gesloten pootring. Alle pluimvee dat aanwezig is op de niet-commerciële verzameling is ten minste drie weken en ten hoogste 9 maanden vóór de aanvang van de verzameling (…) Het hele nieuwsbericht
In Peer heeft 38,3 procent van de 25-plussers geen diploma secundair onderwijs. In Noord-Limburg is dat 37,4 procent, in Limburg 38,6 procent, in Vlaanderen 36,5 procent.

Pech voor inbrekers

Vrijdag 31 augustus 2018
Peer - Pech voor inbrekersOnbekenden probeerden in te breken in een pand aan de Dijkerstraat in Wijchmaal. Zij slaagden echter niet in hun opzet. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten.

Muziek spelen: een heel smal rotspad

Vrijdag 31 augustus 2018
Vandaag gelezen
"In de muziek loop je op een heel smal rotspad. Aan je rechterhand gaapt het ravijn van de commercie. Aan de linkerkant heb je de rotswand van je muzikale geweten. Het is af te raden met je hoofd tegen die rotswand aan te blijven stoten, maar je wilt ook niet in dat ravijn storten. Het is dus zaak een goede middenweg te vinden.
Dat heb ik altijd nagestreefd. En als je dat doet, gaat het publiek blij naar huis."
(De Nederlandse jazzpianist Louis Van Dijk (76) in Het Parool)

Motorrijder gewond op Noordweg

Woensdag 29 augustus 2018
Peer - Motorrijder gewond op NoordwegOp de Noordweg in Peer raakte een motorrijder gewond bij een botsing met een auto. Het ongeval gebeurde deze namiddag.

Gezocht: 300 huishoudhulpen

Woensdag 29 augustus 2018
Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen zoekt het Poetsbureau 300 extra huishoudhulpen. Het Poetsbureau heeft zijn hoofdkantoor in Paal maar heeft onder andere ook kantoren in Achel, Houthalen-Helchteren en Tongeren.

Opendeurdagen in de Achelse Kluis

Woensdag 29 augustus 2018
In september zal de Achelse Kluis voor de eerste keer in haar geschiedenis het grote publiek de kans geven om een kijkje te komen nemen tijdens opendeurdagen. De abdij staat met de komst van de katholieke geloofsgemeenschap Fazenda da Esperança dan ook voor een scharniermoment waarbij het doek stilaan valt over het grote tijdperk van de trappisten. Het gaat om een besloten gemeenschap die ex-verslaafden vanuit het Evangelie en door het leven in gemeenschap, voldoende wil wapenen om een (…) Het hele nieuwsbericht

Zittenblijven nergens goed voor

Woensdag 29 augustus 2018
Peter van Limpt (47) geeft les in het Agnetencollege in Peer. Hij ziet "een groot probleem" in ons huidige onderwijssysteem: het zittenblijven. "Als een leerling moet blijven zitten, moet hij alle vakken opnieuw doen terwijl hij dikwijls maar voor 3 à 4 vakken een tekort had. Die leerling moet dan een heel jaar ook alle andere vakken volgen waarvan hij al bewezen heeft dat hij ze kan." Elk jaar blijven er zo in het secundair onderwijs ruim 15.000 leerlingen zitten, in het lager onderwijs een 10.000. (…) Het hele nieuwsbericht

Lichte stijging levensverwachting

Woensdag 29 augustus 2018
In 2017 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 83,7 jaar voor vrouwen en 79,0 jaar voor mannen. Dat laat STATBEL vandaag weten. Voor de hele bevolking bedroeg de levensverwachting bij de geboorte 81,4 jaar. Ten opzichte van 2016 is er sprake van een stijging van 0,1 jaar voor beide geslachten samen. In Vlaanderen (82,2 jaar) ligt de levensverwachting bij de geboorte hoger dan in Brussel (81,2 jaar) en in Wallonië (79,8 jaar). Met de driejaarlijkse sterftetafels 2015-2017 kunnen (…) Het hele nieuwsbericht

Huisdier binnen? Sticker plakken

Woensdag 29 augustus 2018
Peer - Huisdier binnen? Sticker plakkenZoomBij een brand wil je niet alleen zelf heelhuids buiten geraken, maar nadien ook je dierbaren weer in je armen kunnen sluiten. En je huisdieren weer kunnen knuffelen! Daarom is het belangrijk dat hulpverleners weten welke huisdieren in huis waren voor de brand uitbrak. Je kan dat aangeven met een sticker, die je gratis kan afhalen aan de balie van het gemeentehuis.

KMI waarschuwt met code geel

Woensdag 29 augustus 2018
Peer - KMI waarschuwt met code geelOf het allemaal zo erg zal zijn, valt af te wachten, maar het KMI heeft code geel afgekondigd omdat er een onweerszone vanuit Frankrijk over onze streken komt. En die zou veel regen kunnen meebrengen. Voor Limburg wordt dat pas na de middag verwacht. Maar Binnenlandse Zaken heeft alvast het nummer 1722 geactiveerd voor niet dringende hulpoproepen.

Bebouwde oppervlakte van 11 tot 42 %

Dinsdag 28 augustus 2018
Het percentage van de bebouwde oppervlakte van de totale gemeentelijke oppervlakte verschilt erg per gemeente. In Peer en Meeuwen-Gruitrode is dat 11 procent, in Hechtel-Eksel 12 procent en in Tongeren en Bocholt 14 procent. In Hamont-Achel en Neerpelt is dat 17 procent, in Houthalen-Helchteren 18 procent, in Lommel 19 procent. In Overpelt bedraagt de bebouwde oppervlakte 22 procent, in Beringen 24 procent, in Opglabbeek 25 procent en in Leopoldsburg 42 procent.
De samenleving zet de enige echte potentiële energie voor haar toekomst op het spel: de hersens van jongeren. Dat zegt dr. Lieve Van Ermen, cardiologe en oud-senator, naar aanleiding van de toenemende tolerantie ten opzichte van cannabisgebruik. "Door omwille van het winstbejag de gezondheid te verkwanselen aan cannabis zet onze maatschappij de ontwikkeling van die jonge brains, hun geheugen en abstract denkvermogen op het spel", schrijft de cardiologe in een open brief. Volgens haar is in sommige families 10 tot 25 procent van de gezinsleden genetisch kwetsbaar voor psychose, waarvoor cannabis de trigger is. "De wietconsument kost de maatschappij enorm veel méér aan hospitalisatie, opnames, medicatie en uiteindelijk invaliditeit," aldus dr. Van Ermen.

Thieuke Oyen overleden

Dinsdag 28 augustus 2018
Peer - Thieuke Oyen overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Thieuke Oyen overleden. Hij was 76 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Neerpelt-Herent. 

Openbare verkoping: Stevenstraat

Dinsdag 28 augustus 2018
Morgennamiddag wordt in zaal IMA een hoeve met aanpalende landbouwgrond, gelegen Stevenstraat 1 in Erpekom, openbaar verkocht. De hoeve, die opgenomen is in de inventaris van bouwkundig erfgoed, ligt samen met de grond in vogelrichtlijngebied.

'Limburg te kwistig met open ruimte'

Maandag 27 augustus 2018
Limburg springt te kwistig om met de open ruimte die er is. Dat zegt Natuurpunt. Limburg bestaat voor 12.6 procent uit beton en heeft daarmee de laagste verhardingsgraad van alle Vlaamse provincies. Maar de provincie lijkt die troef niet helemaal naar waarde te schatten: Limburg is de enige provincie waar de betonmolens steeds harder gaan draaien. Meer dan de helft van de bijkomende bebouwing wordt bovendien gerealiseerd op plekken waar dat niet aan te raden is. (Bron Radio 2)

Vanavond formatievluchten van F-16's

Maandag 27 augustus 2018
Vanavond vindt er van op vliegbasis Kleine Brogel uitzonderlijk een trainingsvlucht plaats van 4 F-16's. De 4 toestellen stijgen omstreeks 19u10 op om eerst op grote hoogte formatievluchten te oefenen. Deze formatievluchten oefenen zij dan rond 20.10u op lagere hoogte boven de vliegbasis. Ze landen terug om 20u30.

Mannen aangehouden na winkeldiefstal

Maandag 27 augustus 2018
Peer - Mannen aangehouden na winkeldiefstalDe onderzoeksrechter heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van een winkeldiefstal in de Toleikstraat in Bree. Zaterdagavond stal een 24-jarige man uit Oekraïne enkele goederen uit een supermarkt in de Toleikstraat. De man werd opgemerkt door een winkelmedewerker, maar kon te voet ontkomen. Politie CARMA kwam ter plaatse en trof de man aan in de Millenstraat. Hij werd gearresteerd en meegenomen naar het politiecommissariaat. In zijn auto, die nog bij de winkel geparkeerd stond, trof men nog (…) Het hele nieuwsbericht

Peer SV geklopt door Thes Sport B

Zondag 26 augustus 2018
Peer - Peer SV geklopt door Thes Sport BIn de Beker van Limburg heeft Peer SV thuis verloren van Thes Sport Tessenderlo B. Uitslag: 1-3. Racing Peer klopte RC Reppel met 5-0. Sp. Wijchmaal won met 1-3 van Lommel Kolonie. Grote Brogel verloor thuis, met 1-2 van Hechtel FC R. SV Breugel klopte FC Paal-Tervant B met 5-2.

Badstoffen Neel is verhuisd

Zondag 26 augustus 2018
Peer - Badstoffen Neel is verhuisdZoomIn februari 2015 startte Mieke Vanhamel haar eigen zelfstandige zaak 'Badstoffen Neel' op in Eksel. Nu is ze verhuisd naar de Stationsstraat 23 in Wijchmaal. Het gaat om een detailhandel in badstoffen die enkel op afspraak te bereiken is.

Jos Brech gearresteerd in Spanje

Zondag 26 augustus 2018
Peer - Jos Brech gearresteerd in SpanjeZoomDe 55-jarige Jos Brech, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, is vanmiddag in Spanje aangehouden. Hij zit vast in een Spaanse politiecel en zal op termijn worden overgeleverd aan Nederland. Dat meldt de Nederlandse politie vanavond.
De Spaanse politie kwam de verdachte op het spoor na een tip van een getuige. Die zei dat hij de man herkende aan de hand van de foto’s die afgelopen woensdag vrijgegeven waren tijdens een persconferentie van de Nederlandse politie. Daar werd bekend dat het DNA-spoor dat op de vermoorde Nicky Verstappen werd gevonden, afkomstig was van Brech.
Puur natuur
Het zoeken naar en vinden van wolvenkeutels is essentieel in wolvenonderzoek, schrijft naturetoday.com. "Enerzijds kunnen wolven op individu gevolgd worden middels DNA-onderzoek. Anderzijds is de plek van de keutel ontzettend belangrijk. Rondtrekkende wolven die zich nog niet hebben gevestigd laten weinig sporen na, maar territoriale wolven markeren het gebied door keutels vol in het zicht op zandpaden, het liefst zelfs kruisingen, te leggen." 

58,9 procent Nederlanders

Zaterdag 25 augustus 2018
Van de 989 niet-Belgen in Peer zijn er 58,9 procent Nederlander. Het gaat om 583 personen. Verder wonen in Peer onder meer 38 Amerikanen en 36 Polen, Roemenen en Duitsers en 21 Turken en Italianen.

Nieuwe bvba: Den Drieghe

Zaterdag 25 augustus 2018
De uit Lommel afkomstige Peter Ceyssens uit Peer heeft de bvba Den Drieghe opgericht met zetel aan de Kamperbaan in Hechtel-Eksel. Het betreft onder meer een onderneming in roerende en onroerende goederen.

Fris zomerweer

Zaterdag 25 augustus 2018
Weerbericht
Peer - Fris zomerweerNoordwestelijke hoogtestromingen transporteren koele en onstabiele lucht naar onze streken. Het weekend wordt fris met vooral vandaag kans op buien. Na het weekend is het eerder wisselvallig, maar het wordt wel wat zachter.
Vandaag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Er komen buien opzetten, die na de middag kunnen vergezeld worden van een donderslag. Tegen de avond nemen de buien af. De maxima liggen slechts rond 17 graden en er staat een matige wind uit het westen.
Morgen is de kans (…) Het hele nieuwsbericht

Kunstgrasveld in gebruik genomen

Zaterdag 25 augustus 2018
In sportpark De Roosen is gisteren in de vooravond het nieuwe kunstgrasvoetbalveld officieel in gebruik genomen. De aanleg kostte 411.586 euro. “Door het groeiend aantal voetballers binnen de jeugdsamenwerking in Neerpelt werden de trainingsvelden overbelast en krijgen ze te weinig rust om te herstellen. Om toch voldoende trainingsfaciliteiten te kunnen blijven bieden voor de jeugdvoetbalsamenwerking, besloot het gemeentebestuur in overleg met Esperanza Pelt het tweede wedstrijdveld om te (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Nelis overleden

Zaterdag 25 augustus 2018
Peer - Maria Nelis overledenOp 15 augustus overleed Maria Nelis, de echtgenote van Gerd Hawla. Zij was 72 jaar.  De uitvaartliturgie vindt woensdag (11.30 uur) plaats in de dekenale kerk in Peer.
Peer - 'Fietsen door het water' in  top-100 van 'Time'ZoomHet unieke fietspad "Fietsen door het water" in het domein Bokrijk wordt nu ook aanbevolen door het gerenommeerde Amerikaanse weekblad "TIME Magazine". Volgens het blad is het fietspad een van de 100 meest fantastische plekken ter wereld om te bezoeken.
"Fietsen door het Water" viel de voorbije maanden al verschillende keren in de prijzen, ook in het buitenland. Zo won het pad de Australische World Landscape Awards en kreeg het goud op de Internationale designwedstrijd van Los Angeles.
Gedeputeerde van toerisme Igor Philtjens is tevreden: "TIME Magazine is het grootste opinie- en nieuwsblad ter wereld, met een wekelijks bereik van ruim 20 miljoen lezers en 45 miljoen websitebezoekers per maand. Ons doel om Limburg op de kaart te zetten, is nu zeker gelukt!" (Bron: Radio 2; foto Toerisme Limburg)

Werken in Zwartberg

Vrijdag 24 augustus 2018
Het Agentschap Wegen en Verkeer start volgende week met de herinrichting van het kruispunt van de Torenlaan en de Marcel Habetslaan in Genk. Het agentschap wil het kruispunt omvormen tot een veilig op- en afrittencomplex. Op en rond het knooppunt komen fietstunnels en vrijliggende fietspaden. De stad Genk investeert tegelijk in een nieuwe verbindingsweg richting de Opglabbekerzavel. De eerste werken vallen buiten de rijweg en geven de eerste weken weinig hinder.

Peer SV klopt Wijshagen

Vrijdag 24 augustus 2018
Peer SV heeft zijn oefenwedstrijd op het veld van Heidebloem Wijshagen gewonnen. Uitslag: 0-2. Sporting Wijchmaal verloor met 4-1 van Maasland NO.

Doorbraak na DNA-onderzoek

Woensdag 22 augustus 2018
Grensgevallen
Peer - Doorbraak na DNA-onderzoekZoomTwintig jaar geleden verdween de 11-jarige Nicky Verstappen tijdens een zomerkamp in het Nederlands-Limburgse Brunssum. Een dag na zijn vermissing werd hij dood aangetroffen. Hij was seksueel misbruikt en vermoord. Onderzoek naar de dader leverde al die tijd niets op, tot dit jaar. In februari stonden ruim 14.000 mannen in de streek op verzoek van de politie op vrijwillige basis DNA af. Toen dat geen resultaat opleverde, werd bekend dat er nog 3000 mannen telefonisch benaderd zouden (…) Het hele nieuwsbericht

Gerardina Plas overleden

Dinsdag 21 augustus 2018
Peer - Gerardina Plas overledenZaterdag is Gerardina Plas overleden, de echtgenote van Henri Gielen. Zij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de dekenale kerk in Peer. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Jaeken in Peer.

Vandaag offerfeest bij de moslims

Dinsdag 21 augustus 2018
Peer - Vandaag offerfeest bij de moslimsZoomVanaf 1 januari wordt onverdoofd slachten wettelijk onmogelijk. Vandaag, op het Offerfeest dat door de moslims gevierd wordt, mag het nog, maar alleen in duurzame slachtinrichtingen. Het inspireerde Fobie tot bovenstaande cartoon. 

Louis Vandael overleden

Maandag 20 augustus 2018
Peer - Louis Vandael overledenGisteren is in Peer Louis Vandael overleden, de echtgenoot van Jeanne Dejong. Hij was 82 jaar. De afscheidsplechtigheid en de urnebegraving op de begraafplaats van Kaulille zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting; woensdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg.

'Guitarillon on tour'

Maandag 20 augustus 2018
Peer - 'Guitarillon on tour'ZoomGitarist Cedric Honings uit Peer (links op de foto) en beiaardier Jan Verheyen uit Neerpelt zijn bezig aan een tournee door Duitsland en Polen. Onder de naam ‘Guitarillon’ spelen ze concerten in de bijzondere combinatie van beiaard met gitaar, waarbij de gitaar vanuit de galmgaten versterkt wordt. Beide muzikanten zitten dus boven in de toren en strooien van daaruit hun klanken uit… Ze brengen een divers programma: het concert begint met een concerto van Bach, (…) Het hele nieuwsbericht

Recordaantal overgezette amfibieën

Maandag 20 augustus 2018
Puur natuur
Peer - Recordaantal overgezette amfibieënZoomIn het voorjaar werden in heel Vlaanderen 235.669 amfibieën veilig de weg overgezet tijdens hun trektocht naar de voortplantingspoelen. Dat waren er nooit méér. Het ging vooral om Gewone padden (65%), Bruine kikkers (21%) en Alpenwatersalamanders (5%). Maar ook zeldzame soorten als de Rugstreeppad (47 exemplaren), Heikikker (106) en Kamsalamander (216) werden geregistreerd. Het vorige record werd gevestigd in 2006, toen 200.687 amfibieën konden worden gered.
De hoogste aantallen (…) Het hele nieuwsbericht

Gemiddeld inkomen: 17.462 euro

Maandag 20 augustus 2018
Het gemiddeld inkomen per inwoner in Peer bedraagt 17.462 euro. Dat is minder dan in Hechtel-Eksel, Neerpelt en Meeuwen-Gruitrode maar meer dan in Overpelt, Bocholt en Houthalen-Helchteren.
Peer - Vijf drugsdealers betrapt op PukkelpopOp Pukkelpop zijn vijf drugsdealers betrapt. Het dealen betrof verschillende soorten drugs: MDMA, ketamine, cocaïne, cannabis, XTC en speed. Er werden ook 86 meerderjarige druggebruikers betrapt. Zij kregen een boete variërend van 75 tot 600 euro naargelang de hoeveelheid die zij bij zich hadden. De vaststellingen lastens minderjarigen zullen verder worden onderzocht door het parket.

Bouwsector vindt 'geen' personeel

Maandag 20 augustus 2018
Peer - Bouwsector vindt 'geen' personeelZoomDe krapte op de arbeidsmarkt is een groeiend probleem voor de Limburgse bouwsector. Dat zeggen VOKA-Limburg en de Confederatie Bouw Limburg. Ook dit jaar blijkt de krapte op de arbeidsmarkt een rem te zijn op verdere groei van bedrijven. Het aantal Limburgse bouwondernemingen dat beroep doet op buitenlandse arbeidskrachten daalt lichtjes in 2018 (63% ten opzichte van 65% in 2017). Dat de krapte op de arbeidsmarkt zich genadeloos doorzet,  zien we ook in de beweegredenen om in zee te gaan met (…) Het hele nieuwsbericht

950 vroegtijdige schoolverlaters

Zaterdag 18 augustus 2018
Volgens de meest recente cijfers telt Limburg 950 vroegtijdige schoolverlaters. In Beringen zijn er dat 69. De andere gemeenten: Bocholt (8), Hamont-Achel (11), Hechtel-Eksel (11), Houthalen-Helchteren (39), Leopoldsburg (19), Lommel (41), Meeuwen-Gruitrode (7), Neerpelt (15), Opglabbeek (7),  Overpelt (12), Peer (19) en Tongeren (39).

Maria Beckers overleden

Zaterdag 18 augustus 2018
Peer - Maria Beckers overledenDonderdag is in WZC BoCasa in Bolderberg de uit Grote Brogel afkomstige Maria Beckers overleden, de echtgenote van Henri Drijkoningen. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lummen. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Ongeval op Baan naar Bree

Vrijdag 17 augustus 2018
Deze namiddag rond 16.15 uur gebeurde er een ongeval op de Baan naar Bree. Daarbij viel een lichtgewonde.

Sproeien mag weer

Vrijdag 17 augustus 2018
Op advies van de Vlaamse Droogtecommissie heeft de gouverneur vandaag het gebruik van leiding-, grond- en regenwater weer toegelaten, behalve wanneer het gaat om water van onbevaarbare waterlopen. Voor de kanalen Bocholt-Herentals, Kanaal van Beverlo en de Zuid-Willemsvaart blijft een captatie- en recreatieverbod van kracht vanwege de aanwezigheid van blauwalg.
Ook het kampvuurverbod is opgeheven.

En zijn naam is August

Donderdag 16 augustus 2018
Peer - En zijn naam is AugustZoomDe nieuwe wolf (foto) die nu in Leopoldsburg is gesignaleerd en bij wolvin Naya verblijft, gaat August heten. Dat heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) beslist. Het is een verwijzing naar de maand augustus. Al zouden wij hem dan liever Gust noemen! (Foto INBO)

Dekens krijgen secretaris

Donderdag 16 augustus 2018
De dekens krijgen een dekenale secretaris. Die nemen administratieve en organisatorische taken van de deken over en moeten de werkdruk van de dekens verminderen. Zeven van de vijftien dekens hebben het bisdom al laten weten dat zij een secretaris willen. Het gaat onder meer om de deken van Bree en Tongeren. De eerste dekenale secretarissen gaan vanaf 1 december aan de slag.

Tunnel onder kruispunt provinciehuis

Donderdag 16 augustus 2018
Peer - Tunnel onder kruispunt provinciehuisZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn gaan het kruispunt van de Grote Ring met de Universiteitslaan in Hasselt herinrichten. Er komt een tunnel voor het openbaar vervoer onder het kruispunt. Deze tram- en bustunnel is onderdeel van het Spartacusproject en zal in de toekomst gebruikt worden door de nieuwe sneltrams. Ook komen er nieuwe fiets- en voetgangerstunnels aan het kruispunt. Maandag starten de voorbereidende werkzaamheden.
Langs de Universiteitslaan en de Koning Boudewijnlaan leggen AWV (…) Het hele nieuwsbericht

Gebruikers dienstencheques

Donderdag 16 augustus 2018
In Beringen zijn er volgens de meest recente cijfers 3.431 gebruikers van dienstencheques. De andere gemeenten: Bocholt (1.088), Hamont-Achel (1.433), Hechtel-Eksel (1.120), Houthalen-Helchteren (1.913), Leopoldsburg (1.312), Lommel (2.834), Meeuwen-Gruitrode (1.128), Neerpelt (1.833), Opglabbeek (860), Overpelt (1.530), Peer (1.479) en Tongeren (3.141).

'Vergiet op een pasfoto mag niet'

Woensdag 15 augustus 2018
Het is maar dat je 't weet
Mensen mogen geen vergiet op hun hoofd zetten op hun pasfoto voor een identiteitsbewijs. Dat heeft de Nederlandse Raad van State vandaag bepaald. De zaak was aangespannen door een vrouw die aanhanger is van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Die "Kerk" is begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Aanhangers vereren een godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze een vergiet op hun hoofd. Meer bij ed.nl

De bijverdiensten van de politici

Dinsdag 14 augustus 2018
De volledige lijst met mandaten van politici is vanmorgen gepubliceerd in het Staatsblad. En daaruit blijkt dat in Limburg gedeputeerde Ludwig Vandenhove (sp.a) vorig jaar het meeste mandaten combineerde, 51 in totaal, maar hij werd maar voor 4 daarvan betaald. Als we kijken naar het aantal betaalde mandaten, dan staat burgemeester Frieda Brepoels (N-VA) uit Bilzen op kop, samen met burgemeester Raf Drieskens (CD&V) uit Neerpelt en schepen Walter Cremers (sp.a) uit Lommel. Ze hebben elk 10 betaalde mandaten. (Radio 2) Meer info

Betere samenwerking mens/robot

Maandag 13 augustus 2018
Betere samenwerking tussen mensen en robots versterkt de concurrentiepositie van KMO's. Dat blijkt uit een nieuw interregionaal project dat tot doel heeft KMO's te ondersteunen die nieuwe technologieën, zoals robots die samenwerken met mensen, in hun productie integreren. Dat heeft Flanders Make aangekondigd, het Lommelse onderzoekscentrum voor de maakindustrie dat het project leidt.
Het nieuwe project biedt KMO’s in de automobiel- en voedingsindustrie de kans om via (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Bollen overleden

Maandag 13 augustus 2018
Peer - Jef Bollen overledenZaterdag is in Peer de uit Hechtel afkomstige Jef Bollen overleden. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt in intieme familiekring plaats. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Eksel waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Limburgse export naar Iran halveert

Maandag 13 augustus 2018
De Limburgse export naar Iran daalde spectaculair sinds de Amerikaanse president Donald Trump economische sancties tegen het land aankondigde. Dat blijkt uit een rondvraag door Voka – KvK Limburg bij de belangrijkste Limburgse exporteurs naar Iran. Het Hoeseltse Power Tools Distribution zet de Iraanse export zelfs helemaal stop.
In de eerste zeven maanden van 2017 werden er in Limburg nog voor bijna 12 miljoen euro certificaten van oorsprong aangevraagd voor Iran, dit jaar is dat slechts 6,8 miljoen euro.

SV Breugel klopt Houthalen VV

Zondag 12 augustus 2018
Peer - SV Breugel klopt Houthalen VVIn de Beker van Limburg heeft SV. Breugel met 2-3 gewonnen op het veld van Houthalen VV. Sp. Wijchmaal klopte Kadijk SK met 2-1. Peer SV won met 1-5 van Hechtel B. Grote Brogel verloor met 4-0 van Verbroedering Lommel.

Jongeren op de vuist in Kerklaan

Zondag 12 augustus 2018
In de Kerklaan in Kleine Brogel hebben jongeren 's nachts een robbertje gevochten. Daarbij vielen een paar lichtgewonden.

Kans op onweer

Zondag 12 augustus 2018
Vannacht trekt een storing van west naar oost door het land met regen en buien. Plaatselijk is er daarbij kans op onweer. Morgen verwacht het KMI regelmatig buien die soms stevig en onweerachtig zijn. Hier en daar kan er ook hagel vallen. Binnenlandse Zaken heeft inmiddels het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies geactiveerd.

800 inwoners 80 jaar of ouder

Zondag 12 augustus 2018
In Peer zijn 800 inwoners 80 jaar of ouder. Dat is 4,9 procent van de bevolking. 17,5 procent van de inwoners zijn 65 jaar of ouder.

Peer SV - KSK Meeuwen 1-0

Zaterdag 11 augustus 2018
Peer SV heeft een oefenwedstrijd tegen KSK Meeuwen gewonnen met het kleinste verschil. Uitslag: 1-0.

Extra opvang voor pleegzorg nodig

Vrijdag 10 augustus 2018
In Limburg zijn er extra opvangplaatsen voor pleegzorg nodig. Momenteel staan er in Limburg 58 kinderen op de wachtlijst voor opname in een pleeggezin.

Minder sterke bevolkingsgroei

Vrijdag 10 augustus 2018
In Limburg wordt een minder sterke bevolkingsgroei verwacht dan in Vlaanderen, met Beringen als sterkste groeier.  Bovendien zal het aantal ouderen in onze provincie spectaculair stijgen. Naast deze sterke vergrijzing zal ook de tendens van ontgroening van de bevolking zich verderzetten. Het jonge noorden en het oudere zuiden zijn in Limburg definitief verleden tijd. (Statistiek Vlaanderen)

Thieu Soors overleden

Vrijdag 10 augustus 2018
Peer - Thieu Soors overledenWoensdag is in Houthalen de uit Peer afkomstige Thieu Soors overleden, de echtgenoot van Mia Timmers. Hij was 76 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Maandag (19 uur) is er een avonddienst in aula 't Sant in Hechtel waarna gelegenheid tot groeten in de begroetingsruimte van de aula.
Peer - Droogtemaatregelen blijven van krachtZoomEnkele regen- en onweersbuien doorbraken de droogteperiode. Dit bracht wat verkoeling maar de natuur heeft nog steeds stevige dorst. De gevallen hoeveelheid neerslag is momenteel nog onvoldoende om de droogte te herstellen. "Samen met onze partners volgen we de situatie op de voet maar we onderstrepen dat de genomen maatregelen van kracht blijven tot tegenbericht", laat Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.

Vaklui gezocht

Donderdag 9 augustus 2018
Vandaag gelezen
"Ik zoek een elektricien om de stroom te herstellen tussen mensen die niet meer met elkaar praten, een oogarts om de boze blik van de mensen te veranderen, een kunstenaar om een glimlach op het gezicht van de mensen te tekenen en een metser om aan de vrede te bouwen." (Bron: Kerk & Leven)

Voor fusies en behoud provincie

Donderdag 9 augustus 2018
In vergelijking met zes jaar geleden wint de gemeentelijke fusiegedachte duidelijk terrein bij ondernemers. Voor 12 priocent is dit zelfs voornaamste manier om de werking van gemeenten efficiënter te maken. Maar niet minder dan 2 op 5 ondernemers vindt dat zijn gemeente best zou fuseren.Naast de gemeenten die volgend jaar al Oudsbergen en Pelt gaan vormen, is er ook in Maaseik, Diepenbeek, Bilzen, Bree, Lummen, Tessenderlo, Hamont-Achel en Alken 50 procent of meer van de ondernemers overtuigd. De Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders willen ook het behoud van de provincie Limburg. (Unizo)

Meest ondernemersvriendelijk

Donderdag 9 augustus 2018
De Limburgse gemeenten die het best scoren op vlak van ondernemernemersvriendelijkheid (mobiliteit, fiscaliteit, ruimte en dienstverlening) zijn Lanaken, Bilzen, Tessenderlo , Meeuwen-Gruitrode en Dilsen-Stokkem. De gemeenten die het minst goed scoren op vlak van ondernemersvriendelijkheid zijn Maaseik, Sint-Truiden, Beringen, Hasselt en Maasmechelen. (Unizo Limburg)

Opgelet: code oranje

Donderdag 9 augustus 2018
Peer - Opgelet: code oranjeHet KMI waarschuwt opnieuw met code oranje voor deze namiddag. "In de loop van dag kan lokaal felle regenval voorkomen, alsook stevige regen- en onweersbuien vanuit Frankrijk met kans op zeer zware windstoten", laat het KMI weten.

Jeanne Gerits overleden

Woensdag 8 augustus 2018
Peer - Jeanne Gerits overledenGisteren is in Peer de uit Lommel afkomstige Jeanne Gerits overleden, de weduwe van Marcel Hesemans. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Remi Enckels overleden

Woensdag 8 augustus 2018
Peer - Remi Enckels overledenMaandag is in Peer Remi Enckels overleden. Hij was 61 jaar. De uitvaartlitirgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Paal. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in Home Monsheide in Peer.

Rik Vrijsen overleden

Woensdag 8 augustus 2018
Peer - Rik Vrijsen overledenIn Houthalen is maandag de uit Peer afkomstige Rik Vrijsen overleden, de echtgenoot van Maria Clerix. Hij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Laak. Donderdag (19 uur) is er een avonddienst en gelegenheid tot groeten in aula 't Sant in Hechtel.

Alternatief: rijst telen

Dinsdag 7 augustus 2018
Rijst telen is voor landbouwers een alternatief in tijden van droogte en hitte, zegt Jan Veerhuis uit het Nederlandse Bosschenhoofd. "Rijst is niet alleen om op te eten. De wortels zijn een uitstekende bodembemester. Een boer kan dus bijvoorbeeld het ene jaar maïs, het tweede jaar aardappelen en het derde jaar rijst oogsten. Van het stro kan je karton maken en van het rijstkaf en de te kleine rijstkorrels plastic." (Bron: omroepbrabant.nl)

Meldpunt voor vermiste huisdieren

Dinsdag 7 augustus 2018
Er is een nieuw centraal meldpunt opgestart voor vermiste huisdieren in België. Het gaat om een eenvoudige, efficiënte website ontwikkeld door Huskii uit Heusden-Zolder. Op het meldpunt kan iedereen niet alleen gratis melden dat zijn huisdier vermist is, men kan ook snel opzoeken welke huisdieren in de buurt vermist zijn als men er bijvoorbeeld zelf een aantreft. Men kan een gevonden huisdier ook zelf melden. Dit is de website: www.ikbenvermist.be

De kleuren van de natuur

Dinsdag 7 augustus 2018
Peer - De kleuren van de natuurZoomEen icarusblauwtje op een korenbloem, gefotografeerd door Chantal Serwy. Een prachtige kleurencombinatie!

Meer oproepen over eenzaamheid

Dinsdag 7 augustus 2018
Tele-Onthaal krijgt meer oproepen binnen over eenzaamheid en... de warmte. De vakantieverhalen op sociale media maken de confrontatie met de eigen problemen en neerslachtige gevoelens groter. Door de warmte komen mensen minder buiten waardoor ze ook minder in contact komen met anderen. De warmte maakt mensen moe en en laat ze zich minder goed in hun vel voelen. Daarbij komt dat vrienden en hulpverleners nu vaak met vakantie zijn... (Bron: Radio 2).

Noodnummer 1722 geactiveerd

Dinsdag 7 augustus 2018
Peer - Noodnummer 1722 geactiveerdHet noodnummer 1722 is geactiveerd. Dat is het nummer dat je moet bellen voor hulp van de brandweer bij stormschade of wateroverlast. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende interventies van de brandweer. Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

Boren naar ongekende diepten

Maandag 6 augustus 2018
In het kader van de werken voor een geothermisch netwerk heeft de firma Smet-Daldrup vorige week de derde boring op de Balmatt-site in Mol-Donk succesvol afgerond. De put heeft een lengte van 4.905m en een verticale diepte van 4.235m. Hierbij is een groot gedeelte geboord onder een hoek van 45°, waardoor het uiteinde van de boring zich onder Mol-Sluis bevindt.
De boring is gestart op 10 oktober en heeft dus in totaal 10 maanden geduurd. De vierde en laatste sectie werd afgewerkt in minder (…) Het hele nieuwsbericht

KMI waarschuwt met code geel

Maandag 6 augustus 2018
Peer - KMI waarschuwt met code geelMorgen/dinsdag wordt het zeer warm met maxima tot 36 of 37 graden. Het is zonnig met in eerste instantie meer hoge wolkenvelden vanuit het westen. Later op de dag ontstaan er stapelwolken en is al een eerste onweer mogelijk in het westen. "Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt met kans op regen- of onweersbuien. De onweders kunnen gepaard gaan met felle rukwinden, hagel en en lokale wateroverlast", waarschuwt het KMI.

Giel Creemers overleden

Maandag 6 augustus 2018
Peer - Giel Creemers overledenIn WZC De Voorzienigheid in Bocholt is zaterdag de uit Grote Brogel afkomstige Giel Creemers overleden, de weduwnaar van Lieske Poosen. Hij was 91 jaar en van 1983 tot 1992 schepen van Bocholt. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Bocholt. Woensdag om 19u is er daar een avondwake, waarna mogelijkheid tot begroeting en condoleren. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Roza Weytjens overleden

Maandag 6 augustus 2018
Peer - Roza Weytjens overledenIn WZC Sint-Antonius in Peer is zaterdag de uit Wijshagen afkomstige Roza Weytjens overleden, de echtgenote van Staaf Linsen. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (13 uur) plaats in aula Omega in Peer. Begroetingsmoment:vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Jaeken in Peer.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Maandag 6 augustus 2018
Vandaag gezien
Peer - Elk nadeel heb zijn voordeelZoomHet is de meest gekende uitspraak van Johan Cruijf. De hitte en de droogte hebben weinig voordelen voor de boeren, behalve dat het stro heel goed droogt.  
Momenteel is het slecht gesteld met de heide. Dat zegt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Meer dan 1/3 is verdord en zal niet uitschieten en bloeien. Alleen de oudere heide zal een beetje bloeien, maar zal snel dor zijn.
"De insecten hebben het dus extreem moeilijk om nectar te vinden. De bijenkasten die jaarlijks geplaatst worden voor lekkere heidehoning zijn dit jaar afgezegd.
"Dieren die zich kunnen verplaatsen vinden gelukkig water bij de grote ontginningsplassen. De andere zullen (…) Het hele nieuwsbericht

Gustaaf Geyskens overleden

Maandag 6 augustus 2018
Peer - Gustaaf Geyskens overledenZaterdag is in Peer de uit Ellikom afkomstige Gustaaf Geyskens overleden. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg.

Fietser gewond in Grote Brogel

Maandag 6 augustus 2018
Peer - Fietser gewond in Grote BrogelOp de Bocholterweg in Grote Brogel raakten deze voormiddag een auto en een fietser in een aanrijding betrokken. Overbrenging van de fietser naar het ziekenhuis bleek noodzakelijk.

Diploma blijft belangrijk

Zondag 5 augustus 2018
Of een schoolverlater erin slaagt snel werk te vinden, hangt voor een groot deel af van het behaalde diploma. Van de jongeren die afzwaaien met een masterdiploma, is na een jaar nog slechts 3,9% op zoek naar een job. Bij de professionele bachelor (PBA) ligt dit met 4,2% in dezelfde lijn. Bij degenen die helemaal geen diploma hebben, is dat 31,9%.  Dat blijkt uit het jaarlijkse schoolverlatersrapport van de VDAB
In 2017 zijn in ons land 109.629 personen overleden, tegenover 108.056 in 2016, namelijk een stijging van 1,5%. Hoewel er een lichte stijging was in 2017, blijft het algemene sterftecijfer conform het gemiddelde van de laatste 10 jaar met een brutosterftecijfer van 9,7 promille (9,6 in 2016).(Dienst Statistiek)
Vanaf 9 augustus mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor elektronische betalingen met de bankkaart, via overschrijving of via domiciliëring. Dit verbod geldt zowel voor betalen in de winkel als voor betalen op internet en dus ook voor vrije beroepen, overheidsdiensten, gemeentebesturen, intercommunales en andere organisaties. Meer info

Water van Aquafin voor landbouwers

Donderdag 2 augustus 2018
Landbouwers en fruittelers die water nodig hebben voor hun gewassen en fruitbomen, kunnen dat gaan oppompen bij Aquafin. In Limburg kan dat in Lanaken, Genk, Kuringen-Hasselt, Bree, Lommel en Halen, meldt Radio2.
"Normaal gezien lozen we het gezuiverd afvalwater in waterlopen", zegt Sabine Schellens van Aquafin. "We kunnen wel niet al ons afvalwater voorbehouden voor landbouwers want dan komen die waterlopen droog te staan. Daarom vragen we geïnteresseerden contact met ons op te nemen, dan (…) Het hele nieuwsbericht

102-jarige Jaak Huskens overleden

Donderdag 2 augustus 2018
Peer - 102-jarige Jaak Huskens overledenGisteren is Jaak Huskens overleden, de weduwnaar van Christina Gielen. Hij was 102 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Grote Brogel. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake waarna begroeting in het rouwhuis en voor aanvang van de viering in zaal Breugelheem.

Nick Winters overleden

Donderdag 2 augustus 2018
Peer - Nick Winters overledenIn Kleine Brogel overleed de uit Neerpelt afkomstige Nick Winters. Hij was 22 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel.

Bijna 9 procent meer starters

Woensdag 1 augustus 2018
Voor de eerste zes maanden van 2018 is het aantal Limburgse starters opnieuw sterk toegenomen in vergelijking met de voorbije jaren. Dat zegt Voka-KvK Limburg. In juni ligt het aantal startende ondernemingen 8,83% hoger in vergelijking met juni 2017. Wat het eerste semester van 2018 betreft ligt het aantal starters alweer ruim een tiende hoger dan het recordjaar 2017.

Jaak Soors overleden

Woensdag 1 augustus 2018
Peer - Jaak Soors overledenZaterdag is Jaak Soors overleden. Hij was 82 jaar en wordt vrijdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Wijchmaal. Donderdag (20 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.
21/04

Proficiat aan Luc Goossens vanwege Helma en Marc.Hij is jarig op 24 april

Marc Goossens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer