Het overige nieuws

Er zijn grenzen aan grapjes

Dinsdag 30 september 2014
Een Nederlander die op het vliegveld van Eindhoven tijdens de controle van zijn handbagage vroeg "of hij ook de bom in zijn tas er uit moest halen" heeft van de marechaussee 750 euro boete gekregen. De man werd een paar keer gevraagd of er echt een bom in zijn tas zat. Toen hij dat elke keer bevestigde, kon de marechaussee niet anders dan hem uit de rij halen. Hij werd vervolgens meegenomen en kreeg een boete. Er zat overigens geen bom in de tas. 

Lieve Theuwis overleden

Dinsdag 30 september 2014
Overpelt - Lieve Theuwis overleden

Overpelt

in het UZ Gasthuisberg in Leuven is vrijdag Lieve Theuwis overleden, de echtgenote van Geert Meurkens. Ze zou volgende maand 44 jaar worden. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Vrijdag om 18.30u is er een gebedswake in in de St.-Martinuskerk van Overpelt

Zuster Leontine Vanhengel overleden

Dinsdag 30 september 2014
Neerpelt - Zuster Leontine Vanhengel overleden

Neerpelt

Gisteren is in het klooster zuster Leontine Vanhengel overleden, van de orde van de Dochters van het Kruis. Ze was 93 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk.

Opnieuw werken Fabrieksstraat Lommel

Dinsdag 30 september 2014

Overpelt

Binnenkort starten in de Fabrieksstraat in Lommel-Barrier opnieuw werken. Dat meldt Aquafin. Daarbij zal het kruispunt met de Luikersteenweg worden afgesloten; het verkeer moet een omleiding volgen. De werken zullen vermoedelijk zes maanden duren.

Nieuw uniform Nederlandse politie

Dinsdag 30 september 2014
Alle Nederlandse politieagenten die op straat dienst doen, krijgen voor het eind van het jaar een nieuw uniform. Het formele uniform met blauw en wit maakt plaats voor een stoer pak in blauw en felgeel. Het bestaat uit een worker, een polo, een jack, hoge schoenen, een cap - dus geen kepie meer - en een veiligheidsvest. De felgele strepen vergroten de zichtbaarheid.  Agenten met kantoordienst blijven hun blauw-witte uniform behouden.

102 weekendongevallen in Limburg

Maandag 29 september 2014
Pelt - 102 weekendongevallen in LimburgZoomAfgelopen weekend werden er in heel Limburg 102 verkeersongevallen gemeld, waarvan 34 met lichamelijk letsel en 68 met enkel stoffelijke schade. Daarbij vielen 2 doden, 3 zwaargewonden en 34 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 74 ademtesten afgenomen, waarvan er 2 positief bleken (of 2,7 %). Van drie bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 20 gevallen van vluchtmisdrijf. 

Opendeurdag bij de brandweer

Zondag 28 september 2014
Pelt - Opendeurdag bij de brandweerZoomBij de brandweer in Lommel was het vandaag opendeurdag. En daar kwam heel wat volk voor opdagen. Kinderen waren enthousiast dat ze (bijna) alles mochten aanraken en proberen... (Foto Deborah Porcu)

Gratis workshops van Musica

Zondag 28 september 2014

Neerpelt

Op woensdag 8 oktober en tijdens het weekend van 11-12 oktober biedt Musica gratis workshops geluid en field recording aan, zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. De resultaten worden nadien door de begeleiders, het kustenaarsduo Donia Jourabchi & Taufan ter Weel, verwerkt in een klankinstallatie die tijdens Samhain ’14 (31 oktober en 1-2 november) te zien en te horen zal zijn. Meer info: info[!]musica.be.
Vrijdag 17 oktober fietst, tramt, treint en bust heel jeugdbewegend Vlaanderen in jeugdbewegingshemden, -t-shirts en -sjaaltjes door het land. Op die manier vieren de jeugdbewegingen het engagement van duizenden jongeren die zich jaar in jaar uit inzetten om meer dan 240.000 kinderen en jongeren een jaar vol spel en plezier te bezorgen.
In Limburg worden er in het kader van de Dag van de Jeugdbeweging onder meer activiteiten opgezet in Lommel, Peer, Houthalen-Helchteren, Hasselt, Bilzen, Sint-Truiden en Tessenderlo.

Jan Alders overleden

Zaterdag 27 september 2014
Neerpelt - Jan Alders overleden

Neerpelt

In het rust- en verzorgingstehuis “Aan de Beverdijk” in Achel is vandaag Jan Alders overleden, de echtgenoot van Elisa Pellens. Hij was 90 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Grote Heide. Woensdagavond om 19u is er daar een avondwake, waarna er mogelijkheid is om een laatste groet te brengen in het funerarium Severens in Overpelt.

René Vanroten overleden

Zaterdag 27 september 2014
Overpelt - René Vanroten overleden

Overpelt

Bij een verkeersongeval is donderdag René Vanroten overleden, de echtgenoot van Anny Beckers. Hij was 81 jaar.  De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Dinsdag van 19 tot 20u is er gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Vandebosch.

Een huis met een kruis

Vrijdag 26 september 2014
Tribunaliteiten
Een dame uit Limburg verkocht een woonhuis voor 348.000 euro. In de voorlopige koopovereenkomst stond dat het onroerend goed vrij was van bouwovertredingen. Vier dagen voor de datum waarop het huis moest worden “beschreven” bij de notaris, liet haar advocaat plots aan de notaris weten dat de verkoop niet kon doorgaan omdat een aantal constructies en verbouwingen op het verkochte perceel niet vergund waren. “Aan het perceel kleefde een misdrijf en het mocht dus niet worden verkocht, waarmee de (…) Het hele nieuwsbericht

'Mannen van 85'

Vrijdag 26 september 2014
Op dementie rust vaak nog een taboe. De confrontatie met dementie, evenals de zorg voor een persoon met dementie kan een opgave zijn. Het praatcafé 'deMENSie' wil helpen in de zoektocht naar antwoorden. Daarom wordt op 1 oktober in Dommelhof, in het kader van dat praatcafé, het theaterstuk 'Mannen van 85' opgevoerd: een toneelstuk over dementie, ontreddering, verdriet, afscheid, ontroering, twijfel, blijven liefhebben... De toegang is gratis maar de organisatoren verwachten wel dat je je so snel mogelijk inschrijft bij Dienstencentrum BinnenHOF, tel. 011 640758.
Pelt - Rode Kruis heeft elektrische rolstoelfietsZoomInwoners van Neerpelt en Overpelt kunnen vanaf nu bij de uitleendienst van Rode Kruis een elektrische rolstoelfiets ontlenen. Die is speciaal gemaakt  voor personen met een beperking die rolstoelgebonden zijn en maakt het mogelijk om samen met een begeleider te gaan fietsen. Beide gemeenten betaalden elk 2.833,17 euro voor de aankoop van de rolstoelfiets. Wie de elektrische rolstoelfiets - het rode exemplaar op de voorgrond - wil ontlenen, kan terecht bij het Rode Kruis in de Weidestraat in Overpelt (bij het zwembad Dommelslag). Contactpersoon is Eddy Dewitz (011 – 64 84 18) -  eddy.dewitz[!]skynet.be.
 

We worden steeds ouder

Donderdag 25 september 2014
De nieuwe sterftecijfers van 2013, die vandaag gepubliceerd werden, wijzen op een nieuwe toename van de levensverwachting na de lichte terugval in 2012. Voor de hele bevolking in België (beide geslachten) bedroeg de levensverwachting bij de geboorte 80,47 jaar, een aanzienlijke vooruitgang van bijna 80 dagen vergeleken met het jaar voordien.
Die nieuwe stijging is aanzienlijk hoger voor mannen, bij wie de levensverwachting bij de geboorte 77,94 jaar
bedraagt (+119 dagen), dan voor (…) Het hele nieuwsbericht

'Duitse razzia's N.-Limburg, juni 1944'

Donderdag 25 september 2014
Wie waren de "aanwijzers" die het de Duitse bezetter in juni 1944 mogelijk maakten om tijdens drie nachtelijke razzia's in Achel, Neerpelt, Overpelt, Bree en Neeroeteren 35 mensen op te pakken? Het staat in een nieuw boek van René Winters, "Duitse razzia's Noord-Limburg, juni 1944" *.
Van die 35 mensen werden er 28 gedeporteerd naar het concentratiekamp Buchenwald. Slechts 9 van de 35 zouden het overleven.
Winters' studie toont aan dat zonder de hand- en spandiensten van de (…) Het hele nieuwsbericht

Geen ebola in Eindhoven

Woensdag 24 september 2014
De man die zich maandag bij zijn huisarts in Eindhoven meldde met symptomen van ebola, is daar niet mee besmet. Wel heeft hij malaria. Dat heeft het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanmorgen bevestigd.

84 weekendongevallen in Limburg

Dinsdag 23 september 2014
Het afgelopen weekend gebeurden er in Limburg 84 verkeersongevallen, waarvan 18 met gewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel blikschade) werden in totaal 56 ademtesten afgenomen, waarvan er 12 positief bleken. Van vier bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken in opdracht van het parket. Er waren in totaal 25 gevallen van vluchtmisdrijf.

Samenwerkingsakkoord VKW - BZW

Dinsdag 23 september 2014
In Hasselt hebben VKW Limburg en de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (NL- Tilburg) vandaag een akkoord voor grensoverschrijdende samenwerking gesloten. Het behelst een nauwere samenwerking tussen beide werkgeversorganisaties op 3 domeinen: belangenverdediging, ledenactiviteiten en dienstverlening aan de leden.
"Onze leden kunnen hier alleen maar wel bij varen", aldus VKW Limburg-voorzitter Bas van de Kreeke. "We ijveren alle dagen hard voor de verbetering van het ondernemersklimaat en het (…) Het hele nieuwsbericht
Op zondag 9 november (om 14.30 uur) zal mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, Etienne Sourbron, echtgenoot van Relinde Vandewinkel, tot permanent diaken wijden. Deze wijdingsviering zal plaatsvinden in de Sint-Quintinuskathedraal te Hasselt.
Op zondag 30 november 2014 (om 14.30 uur) zal de bisschop Jef Verhaegen, echtgenoot van Carina Bienstman, tot permanent diaken wijden. Deze wijdingsviering zal plaatsvinden in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Hulst (Tessenderlo).
Op (…) Het hele nieuwsbericht

Vijftiende editie Abdijavonden

Maandag 22 september 2014
Maandag 6 oktober start de vijftiende editie van de Abdijavonden in de Achelse Kluis met een uitzonderlijk delicaat, geborgen en actueel onderwerp: 'Palliatieve zorg en euthanasie: vijanden, buren of vrienden?'
De gezondheidszorg is de voorbije vijftig jaar gekenmerkt door een toenemend verlangen om het leven zelf in handen te nemen. In de jaren zestig zijn we het begin van het leven gaan controleren door geboorteplanning. Veertig jaar later doen we hetzelfde met het einde van het leven door (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Vaesen overleden

Maandag 22 september 2014
Overpelt - Jan Vaesen overleden

Overpelt

In het Mariaziekenhuis is vandaag Jan Vaesen overleden. Hij was 63 jaar oud. De uitvaartdienst zal plaatsvinden in intieme kring. Donderdag om 18.30u is er een avondwake in de parochiekerk van Overpelt-Centrum.

Lena Brebels overleden

Maandag 22 september 2014
Neerpelt - Lena Brebels overleden

Neerpelt

In het rusthuis is vandaag Lena Brebels overleden, de weduwe van Servaas Craeghs. Ze was 94 jaar. Volgens haar wens zal de uitvaartdienst plaatsvinden in intieme kring.

Aanrijding met vluchtmisdrijf

Maandag 22 september 2014
Gisteravond rond 20.30u gebeurde er voor de overweg op de Napoleonweg een kop-staartaanrijding. De aangereden wagen kwam net voor het spoor tot stilstand. De bestuurder, een 45-jarige man uit Hechtel-Eksel, werd gewond. De bestuurder van het aanrijdende voertuig nam de vlucht, maar kon worden achterhaald. Hij bleek dronken achter het stuur te zitten. Zijn rijbewijs werd voor een periode van 15 dagen ingetrokken.

Mogelijk ebolapatiënt in Eindhoven

Maandag 22 september 2014
In Eindhoven is mogelijk een man besmet met het ebolavirus. Hij meldde zich vanmorgen bij een huisarts in die stad en werd nadien per ambulance naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Nijmegen gebracht. De man verbleef onlangs in het door ebola getroffen Afrikaanse land Sierra Leone. Zijn ziekteverschijnselen duidden op de besmettelijke ziekte.

Catharina Van Driel overleden

Maandag 22 september 2014
Neerpelt - Catharina Van Driel overleden

Neerpelt

In het Z.O.L. in Genk is vrijdag Catharina Van Driel overleden, de weduwe van Gerard Claes. Ze was 85 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-Centrum. Woensdag om 18.30u is er daar een avondwake.

Een beschermingsparaplu als een zeef

Zondag 21 september 2014
België is een rijk land en toch leeft één op de zeven Belgen in armoede. Als je geen werk hebt, ziek of oud bent, of uit een ander land komt, is het moeilijk om erbij te horen. Niet weten waar je terecht kunt, weinig hulp of geen duidelijke informatie krijgen, leidt tot uitsluiting. Met de campagne Iedereen beschermd tegen armoede vraagt Welzijnszorg dit jaar aandacht voor de problematiek van sociale onderbescherming. De organisatie gaat op zoek naar de gaten in de paraplu die (…) Het hele nieuwsbericht
De onafhankelijke internationale niet-gouvernementele organisatie Handicap International wil op termijn vrijwilligersgroepen uitbouwen in heel Limburg. Die zullen lokaal een aanspreekpunt zijn en activiteiten organiseren om de projecten van Handicap International te ondersteunen. Bedoeling is dat ze het grote publiek sensibiliseren over de situatie van mensen met een handicap in het Zuiden. In Hasselt is zopas de eerste vrijwilligersgroep van start gegaan.
Handicap International is vooral bekend (…) Het hele nieuwsbericht

Weert 'groenste regio van de wereld'

Zondag 21 september 2014
Weert is gisteren uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Burgemeester Jos Heijmans en wethouder Harrie Litjens mochten in het Canadese Charlottetown de titel ‘Winner International Competition Communities in Bloom’ in ontvangst nemen. Daarnaast behaalde Weert een tweede plaats in het thema Cultureel Erfgoed.
In de mondiale competitie Communities in Bloom spelen de maatschappelijke betrokkenheid en het deelnemen van inwoners, bedrijven en (…) Het hele nieuwsbericht

Willy Vanhoof overleden

Zaterdag 20 september 2014
Overpelt - Willy Vanhoof overleden

Overpelt

Donderdag is Willy Vanhoof overleden, de echtgenoot van Marcelle Vaneykveld. Hij was 78 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden.  

Nieuw alg. directeur Mariaziekenhuis

Vrijdag 19 september 2014
Pelt - Nieuw alg. directeur MariaziekenhuisZoomProf. dr. Bernard Himpens (56 - foto) wordt de nieuwe algemeen directeur van het Mariaziekenhuis. Hij volgt daar begin volgend jaar Roger Luyten op, die met pensioen gaat. Himpens is sinds november 2011 hoofdgeneesheer in het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden. Hij is ook voorzitter van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België en is als buitengewoon hoogleraar nauw verbonden met de KU.Leuven, waar hij tussen 2005 en 2011 decaan was van de faculteit geneeskunde.

Schotland vandaag...

Vrijdag 19 september 2014
Pelt - Schotland vandaag...ZoomEn zo ziet de uitslag van het referendum in Schotland vandaag er uit, volgens Fobie...

Minder industrie in Top-500

Vrijdag 19 september 2014
VKW Limburg heeft vandaag in Hasselt de jongste editie van de Limburgse Top 500 voorgesteld. In het lijvige naslagwerk – dat 50 nieuwkomers telt – worden de bedrijfsresultaten opgenomen van de 500 Limburgse ondernemingen met de grootste omzet in het jaar 2013. Samen staan deze ondernemingen in voor 28,18% van de totale RSZ-tewerkstelling in onze provincie. De minimumomzet om in de editie 2014 opgenomen te worden, bedraagt maar liefst 11,09 mio euro. Dat is de omzet van het 500ste (…) Het hele nieuwsbericht

Schotland gisteren...

Vrijdag 19 september 2014
Pelt - Schotland gisteren...ZoomZo zag Fobie gisteren het verloop van het referendum in Schotland...

Nieuwe NMBS-dienstregeling

Vrijdag 19 september 2014
Vanaf maandag staat de nieuwe dienstregeling van de NMBS online. Ze gaat op 14 december in.
Het Mariaziekenhuis Overpelt en de Christelijke Mutualiteit organiseren samen een inforeeks en een cursus voor mantelzorgers over omgaan met dementie.
De informatiereeks bestaat uit drie sessies, die worden begeleid door een psychologe, een ergotherapeute en een medewerker van de sociale dienst van het Mariaziekenhuis. De reeks behandelt volgende thema's:
- dementie en omgangsadviezen (30/9)
- concrete tips rond aanpassingen in de thuissituatie (7/10)
- het zorgaanbod en (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Gratis naar... 'The Dogs Days are over'?ZoomMorgenavond om 20.15u is in Dommelhof in Neerpelt de dansvoorstelling "The Dogs Days are over" van Jan Martens te zien, een voorstelling die door Het Theaterfestival geselecteerd werd als één van de meest spraakmakende van het jaar. Ze is opgebouwd uit één fysieke handeling: de sprong. Focus Knack noemde het "een letterlijk en figuurlijk adembenemende dans die je tot een gegeneerde voyeur van zoveel bereidwillig lijden maakt. En tegelijkertijd is al dat gespring een helder (…) Het hele nieuwsbericht

Bloemetje voor Kempisch Tehuis

Donderdag 18 september 2014
De sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) Kempisch Tehuis heeft van minister Homans gelukwensen gekregen omwille van het positieve rapport dat een visitatiecommissie onlangs over de werking van de SHM schreef.
Die commissie sprak met verschillende betrokken actoren: de
huurders, OCMW’s, gemeentebesturen, personeel, bestuursleden, ambtenaren en welzijnswerkers.
Op basis van de prestatiedatabank van de Vlaamse overheid werden de prestaties van Kempisch Tehuis vergeleken met die van alle (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar... 'Rauw'?

Donderdag 18 september 2014
Pelt - Gratis naar... 'Rauw'?ZoomIn Dommelhof in Neerpelt begint vanavond "TAKT!", waarin men drie dagen na elkaar voorstellingen kan zien die binnen de muren van Dommelhof door diverse artiesten werden opgezet en uitgewerkt. Morgen kan men in dat verband gaan kijken naar "Rauw", een dansvoorstelling van Kabinet K. De TAKT-folder zegt dat het een dansvoorstelling is "over spelen, dromen, doen alsof. Soms samen, soms ieder voor zich. Over kind zijn, ook als dat niet kan. Over opgroeien in hachelijke omstandigheden, met als motto: wat je niet breekt, dat maakt je sterk. Met live muziek van Thomas Devos, die als een bard op het slagveld de heldenmoed van de kleine strijders bezingt."
Een ticket kost 5 euro, maar wij mogen tien duotickets weggeven. Geïnteresseerd? Mail dan als de bliksem naar bart.alders[!]limburg.be, en dat alleszins vóór morgenmiddag. Winnaars krijgen een mail in de mailbox. Succes!
"Rauw", vrijdag 20.15u, Dommelhof.

'Wateragentschap NW-Limburg' opgericht

Donderdag 18 september 2014
De provincie Limburg, de gemeenten Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Neerpelt, Overpelt, Peer en de Watering De Dommelvallei gaan samenwerken rond het beheer van de waterlopen. Deze samenwerking resulteert in de oprichting van het "Wateragentschap Noord-West-Limburg", meldt het provinciebestuur. Door dit partnerschap moeten lokale problemen snel gedetecteerd en efficiënt opgelost kunnen worden.
De officiële ondertekening van het charter “Samenwerking rond integraal waterbeheer” gebeurt maandag.

Bouwvakantie volgend jaar

Donderdag 18 september 2014
Binnen de Limburgse bouwsector is een akkoord bereikt over de verlofregeling voor volgend jaar. Daaruit blijkt dat de bouwvakantie valt van maandag 13 juli tot en met maandag 3 augustus. Daarnaast kunnen werknemers vijf vakantiedagen vrij kiezen.

'Dag van het Hart' in Mariaziekenhuis

Donderdag 18 september 2014
Pelt - 'Dag van het Hart' in MariaziekenhuisVolgende week donderdag 25 september organiseert de dienst Cardiale Revalidatie van het Mariaziekenhuis de ‘Dag van het Hart’. Net als elk jaar zet het team zich in om hart- en vaatziekten onder de aandacht te brengen. Die donderdag gaan ze in de namiddag (14 tot 19 uur) met demonstraties en heel veel informatie mensen prikkelen en sensibiliseren over hartstilstand. Deze dag kadert in de ‘Week van het Hart’ die op 22 september start. 
Er zijn in ons (…) Het hele nieuwsbericht

'Klassiek in Noord-Limburg'

Dinsdag 16 september 2014
De cultuurcentra De Adelberg (Lommel) en Palethe (Overpelt) starten dit seizoen met "Klassiek in Noord-Limburg", een reeks van 11 concerten met klassieke muziek onder de noemer "Orient Express". Een en ander blijkt uit een brochure die vandaag is verspreid. De concerten zullen plaatsvinden in CC De Adelberg in Lommel (3), het Raadhuis in Lommel (5) en de Sint-Jozefskerk van Overpelt-Fabriek (2).

Jean-Paul Smolders overleden

Dinsdag 16 september 2014
Pelt - Jean-Paul Smolders overleden Vrijdag is Jean-Paul Smolders overleden. Hij was 50 jaar. Vrijdag om 10.30u is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Overpelt, waarna zijn as wordt bijgezet bij zijn moeder op de begraafplaats.

Snelheidscontroles deze week

Dinsdag 16 september 2014
Pelt - Snelheidscontroles deze weekDeze week controleert de flitsauto van de lokale politie HANO het verkeer onder meer in volgende straten:
- Hamont-Achel: in 't Lo en de Bosstraat,
- Neerpelt: in de Boelehoef en de Lillerheidestraat,
- Overpelt: in de Leopoldlaan en de Fabrieksstraat.
Pelt - Dodendraad: 'Meer doden dan Berlijnse Muur'ZoomBoeiende reportage vanavond in "EenVandaag" op de Nederlandse tv. Het ging over de Dodendraad, de draad "die meer doden maakte dan de Berlijnse Muur": 1000 tegenover 136. Prominent spreker in deze reportage: prof. Alex Vanneste (rechts op de foto), die onder meer over de Dodendraad een indrukwekkend boek heeft geschreven. Merkwaardig dat die Dodendraad de Nederlandse geschiedenisboekjes nooit heeft gehaald. De met 2000V geladen draad tijdens de Eerste Wereldoorlog moest voorkomen dat spionnen of vluchtelingen het neutrale Nederland zouden bereiken. Bekijk de reportage hier.    

Provincie schrapt subsidiereglementen

Maandag 15 september 2014
Op de agenda van de provincieraadszitting van woensdag staat de opheffing van twee subsidiereglementen. Deze opheffing vloeit rechtstreeks voort uit de bepaling in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord, dat bepaalt dat subsidiëring van persoonsgebonden materies geen provinciale opdracht meer is vanaf 2016.
Het eerste reglement dat wordt opgeheven, betreft de “investeringssubsidie voor dagverzorgingscentra”. Dit reglement werd goedgekeurd door de provincieraad van 18 juni 2014. (…) Het hele nieuwsbericht

Opendeur Landelijke Gilden

Maandag 15 september 2014
Pelt - Opendeur Landelijke GildenZoomGisteren vond de Opendeurdag plaats van de Landelijke Gilden. Ook de Trepkenshoeve deed mee met ponyrijden, demonstratie landbouwwerktuigen, mandenvlechten, touwvlechten en veel meer. Het werd daar een erg leerrijke en aangename dag... (Foto Jacky Geboers)
Opendeur Landelijke GildenOpendeur Landelijke GildenOpendeur Landelijke Gilden
Zoom

Wie heeft de dikste?

Maandag 15 september 2014
Pelt - Wie heeft de dikste?ZoomZondag kunnen alle kinderen (tot en met 12 jaar) uit Hamont-Achel en Neerpelt met hun eigen gekweekte pompoenen deelnemen aan de pompoenenwedstrijd op de landbouwdag bij de familie Kwanten, Grote Heide 128 in Neerpelt. Er zijn drie prijzen voorzien die om 17u bij de stand van de kringloopkrachten bekend worden gemaakt. De compostmeesters geven zondag ook uitleg over de geheimen van het composteren.

Vanendert en Vansummeren naar WK

Maandag 15 september 2014
Jelle Vanendert en Johan Vansummeren rijden op zondag 28 september het WK wielrennen op de weg in het Spaanse Ponferrada. Dat blijkt uit de selectie die bondscoach Carlo Bomans vandaag heeft bekendgemaakt. Tom Boonen en Philippe Gilbert zijn de kopmannen.

Henri Snoekx overleden

Maandag 15 september 2014

Neerpelt

In het Mariaziekenhuis is vandaag Henri Snoekx overleden. Hij was 79 jaar. Woensdag om 18.30u is er een avondwake in de parochiekerk van Boseind.  

Als arbeid een feest wordt

Zaterdag 13 september 2014
Tribunaliteiten
Wanneer kan je zeggen dat je voor iemand arbeid presteert? Als je luistert naar een baas en in ruil een loon ontvangt? Juist. Maar wat als je werk aanvoelt als een ontspanning en je  genoegen neemt met een habbekrats?
Neem bijvoorbeeld dat je op een festival de tickets en toegang tot de backstage controleert. Je krijgt gratis toegang tot de festivalweide, je idolen zijn binnen handbereik. Er is warm eten à volonté, zij het uit de gaarkeuken. Als toemaatje ontvang je nog wat gratis bonnen die je (…) Het hele nieuwsbericht

Daling Limburgse jeugdwerkloosheid

Vrijdag 12 september 2014
Een analyse van de jeugdwerkloosheid toont niet alleen een daling van de Limburgse werkloosheidscijfers maar ook een sterkere daling dan in Vlaanderen. In vergelijking met augustus 2013 daalt de jeugdwerkloosheid in Vlaanderen met 3,3 %. In Limburg bedraagt de daling 5,5 %. 

Wandelende afvalbakken...

Donderdag 11 september 2014
Bezoekers van het Bloemencorso in Valkenswaard kunnen daar zondag zo maar ‘walking bins’ ofwel ‘wandelende afvalbakken’ tegenkomen. Tussen 13.30 en 17.30u lopen tien ‘walking bins’ rond in het centrum. De jongens en meiden van het ‘walking bin-team’ zijn gehuld in een opvallend afvalinzamelpak. Zij nodigen bezoekers op een ludieke manier uit om verantwoord met afval om te gaan en het niet op straat achter te laten. Bezoekers kunnen plastic bekertjes, flessen, blik, restafval en/of GFT bij de walking bins inleveren in de gescheiden bakken. Wie hier gebruik van maakt, krijgt  een lekker en gezond mandarijntje. En de schillen? Die gaan natuurlijk ook de bin in. Op die manier wil de gemeente inwoners en bezoekers actief informeren over duurzaamheid en afvalscheiding.

Eén op vijf te snel in zone 50

Donderdag 11 september 2014
Pelt - Eén op vijf te snel in zone 50In juli posteerde de nieuwe flitswagen van de lokale politie HANO zich op vijf dagen ergens in de politiezone. Na een halfuur tot een uur verhuisde hij naar een andere plek. De politie zette zopas de resultaten van die snelheidscontroles online. Daarin valt op dat er in juli vooral in de zone-50 werd gecontroleerd, en de buit was niet min: van de 3750 voertuigen die voorbij de camera kwamen, reden er 747 te snel, of liefst één op vijf. Ook op het eerste deel van de Peerderbaan in Neerpelt, toch een quasi-zekerheid inzake snelheidscontroles, werden op drie dagen tijd 213 automobilisten om die reden beboet, eveneens een kleine 20 procent. Men kan er uit afleiden dat veel chauffeurs wellicht niet in de gaten hebben dat ze sneller dan 50 rijden; maar evenzeer kan men zich afvragen of de verkeersinfrastructuur ter plaatse niet uitnodigt tot sneller rijden dan toegelaten.

Jongerendag op vliegbasis Kleine Brogel

Donderdag 11 september 2014
Komend weekend zijn er op de vliegbasis van Kleine Brogel de "Belgian Air Force Days", morgen/vrijdag wordt van 9 tot 17u op die basis een jongerendag georganiseerd voor de leerlingen van het secundair onderwijs (voorlaatste en laatste jaar). Scholen uit het hele land hebben zich daar al voor ingeschreven.
Die jongeren zullen zich niet vervelen, zo blijkt uit de mededeling van de vliegbasis:
"De objectieven van deze Jongerendag zijn:
- Kennismaking met mogelijke toekomstige (…) Het hele nieuwsbericht
De Nederlandse providers zeggen te werken aan betere mobiele bereikbaarheid van het noodnummer 112 in de grensstreek. Dat blijkt uit een hoorzitting in de Tweede Kamer. Er komen extra zendmasten waarvoor nu plekken worden gezocht. Providers zeggen tegen diverse problemen aan te lopen met het vergroten van de dekking in de grensgebieden. Zo moeten er afspraken gemaakt worden met providers in buurlanden over interferentie tussen de netwerken als het vermogen van zendmasten omhoog gaat. Ook mogen op sommige plekken geen zendmasten geplaatst worden.

Weer KIDS-meeting bij SACN

Donderdag 11 september 2014
Pelt - Weer KIDS-meeting bij SACNZoomMorgen/vrijdag van 18u tot 19u30 staat er bij atletiekclub SACN een nieuwe KIDS-meeting gepland op de atletiekpiste van Dommelhof. Jongens en meisjes (van 5 tot 12 jaar) komen dan het beste van zichzelf geven tijdens verschillende loop-, spring- en werpproeven. Heb jij ook zin om mee te doen? Kom gerust vrijdag eens proberen! Voor meer info kan je mailen naar sacnjeugd[!]hotmail.com.

Overpelt

Oud-Overpeltenaar Renaat Kuipers is niet langer directeur van de Veiling Haspengouw in Sint-Truiden. Hij had een verschil van mening met de raad van bestuur over "de operationele invulling van de uitgestippelde strategie" en daarop werd de samenwerking stopgezet. Kuipers was 23 jaar directeur van de veiling. Onder zijn impuls werden nieuwe variëteiten als de Kanzi en Greenstar-appelen gelanceerd. Veiling Haspengouw ging zich gaandeweg ontpoppen als een moderne coöperatie van Belgische fruittelers die ook internationaal veel weerklank krijgt.

Emma Schoofs overleden

Woensdag 10 september 2014
Overpelt - Emma Schoofs overleden

Overpelt

In het Mariaziekenhuis is vandaag Emma Schoofs overleden, de echtgenote van Frits Brouwers. Ze was 85 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Overpelt-Centrum. Maandag om 18.30u is er daar een avondwake.

Pieter Pellens in gek saxkwintet

Woensdag 10 september 2014


Het internationale saxofoonkwintet FiveSax met saxofonist Pieter Pellens uit SHLille nodigt u uit op een te gekke muzikale reis! De muzikanten van FiveSax (komende uit Neerpelt, Chili, VS, Italië en Polen) troffen elkaar als student aan het conservatorium van Wenen in 2012. Hun verschillende muzikale en culturele backgrounds resulteren in "Sax Voyage": een ongezien entertainend en hoogstaand spektakel voor jong en oud. Zorg dat je erbij bent op dit uniek event! Praktische info: zondag 5 oktober om 16u in het Hubertustheater, bij het college. Tickets: vvk 12€ (reserveren bij Pieter Pellens, pellenspieter[!]gmail.com), kassa 15€. www.fivesax.com

Publieksdag in Hobos en Grote Hof

Dinsdag 9 september 2014
Pelt - Publieksdag in Hobos en Grote HofZoomZondag is het Open Monumentendag. Dan organiseren de gemeentebesturen van Hechtel-Eksel en Overpelt en het Agentschap Natuur en Bos van 10 tot 18u een publieksdag in het Hobos en de Grote Hof. Voor een keertje gaan exclusief de deuren open van het landgoed Hobos, de woning met landgoed waar ooit nog drossaard Clercx woonde, de uitroeier van de Bokkenrijdersbenden. Tijdens de publieksdag kan je vanaf de Grote Hof meegaan met natuurwandelingen en geschiedkundige wandelingen en kan je met de huifkar op (…) Het hele nieuwsbericht

MTB: Sander Elen wint Waalse beker

Maandag 8 september 2014
Overpelt - MTB: Sander Elen wint Waalse beker

Overpelt

Gisteren is Peltenaar Sander Elen derde geëindigd in de vijfde Walloniacup in Eupen. Daardoor werd hij eerste in het eindklassement van deze Waalse MTB-competitie. Gefeliciteerd!

Jacqueline Peeten overleden

Maandag 8 september 2014
Neerpelt - Jacqueline Peeten overleden

Neerpelt

In het rusthuis is vandaag Jacqueline Peeten overleden, de weduwe van Achiel Meurs. Ze was 85 jaar. De uitvaart zal plaatshebben in familiekring. Donderdag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Grote Heide.

Emiel Bogaerts overleden

Maandag 8 september 2014
Overpelt - Emiel Bogaerts overleden

Overpelt

In het Mariaziekenhuis is vandaag Emiel Bogaerts overleden, de weduwnaar van Elisabeth Prenen. Hij was 86 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Overpelt-Centrum.

Flitsers in het verkeer

Maandag 8 september 2014
Pelt - Flitsers in het verkeerDeze week controleert de flitswagen van de lokale politie HANO het verkeer in volgende straten (maar ook nog in andere!):
- Torenstraat en Hamonterweg in Neerpelt,
- Holvenstraat en Houtmolenstraat in Overpelt en
- Erkstraat en Budelpoort in Hamont-Achel.

Infrabel lanceert nieuwe overwegbel

Maandag 8 september 2014
Pelt - Infrabel lanceert nieuwe overwegbelZoomGoed nieuws voor de omwonenden van overwegen: Infrabel start met de installatie van een nieuw soort bel op die overwegen, die tegen eind volgend jaar overal aanwezig moet zijn. Het gaat om een elektronisch, golvend belsignaal. Voor de autobestuurders is het veel beter te horen dan de klassieke bel, en doordat het geluid gericht wordt, zullen omwonenden er veel minder last van hebben. Zegt Infrabel. Morgen wordt de eerste "nieuwe bel" geïnstalleerd op een overweg in Hasselt. Meer info (Foto GB)
Pelt - Schrijf een 'soundscape' voor Radio ForestZoomMusica heeft een wedstrijd uitgeschreven voor het componeren van een soundscape voor "Radio Forest", de permanente klankkunstinstallatie in Klankenbos in Neerpelt. De drie beste inzendingen krijgen opnameapparatuur, een recensie op Gonzo Circus en worden voorgesteld aan publiek en genodigden tijdens de Klankenbos Nocturne op vrijdag 28 november. Meer info (Foto Musica)
Pelt - Biljarten: Neerpelt KMV wint Beker der PeltenZoomDe Beker der Pelten werd dit jaar tussen 29 ploegen betwist in het lokaal van K. Neerpelt BC. Er werd in twee pools gespeeld, waarvan uiteindelijk 2 ploegen in de finale tegen elkaar uitkwamen: Neerpelt KMV en de Overpeltse Verbroedering BC. KMV Neerpelt bleek een maatje te groot voor Verbroedering BC en nam de beker mee naar huis.

Een mascotte voor Dommelslag

Zondag 7 september 2014
Neerpelt - Een mascotte voor DommelslagZoom

Neerpelt

Na de poetsweek zijn bij Dommelslag weer de deuren geopend voor het publiek. Dat gebeurde gisteren met een hamerhaai-happening, want die hamerhaai wordt voortaan de mascotte van het zwembad. Alleen heeft hij nog geen naam. Dommelslag heeft daarvoor een wedstrijd uitgeschreven. Maar als we de haai nu eens gewoon Bert zouden noemen? Op bijgaande foto manager Bert Thijs mét de mascotte. Wie van beiden is Bert?
Een mascotte voor Dommelslag
Zoom

Praalwagen Bloemencorso uitgebrand

Zondag 7 september 2014
in Valkenswaard is gisteren een praalwagen uitgebrand die komende zondag zou meerijden in het Bloemencorso. De oorzaak van de brand is onbekend. Buurtschap Crescendo zat door de brand in zak en as, maar gistermiddag gaf de gemeente groen licht om de bouw te hervatten. Bijzonder is dat alle andere buurtschappen zullen meehelpen om de praalwagen op tijd af te krijgen.

François Simons overleden

Zaterdag 6 september 2014
Neerpelt - François Simons overleden

Neerpelt

In het UZ Gent is vandaag François Simons overleden, de echtgenoot van Fina Steensels. Hij was 75 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-Centrum.

Nicky Thijs overleden

Zaterdag 6 september 2014
Neerpelt - Nicky Thijs overleden

Neerpelt

Gisteren is Nicky Thijs overleden, de echtgenoot van Lyo Vaes. Hij was 38 jaar. Woensdag om 18.30u is er een afscheidsdienst in de kerk van Boseind.

Nog even Aquabeatzz

Zaterdag 6 september 2014

NeerpeltEr was een en ander te zien en te horen op het Aquabeatzz-feest dat zwembad Dommelslag vorige zaterdag organiseerde. Sedrik Oliha maakte voor ons bijgaand beeldverslag.

Driek Walbers overleden

Zaterdag 6 september 2014
Overpelt - Driek Walbers overleden

Overpelt

Donderdag is Driek Walbers overleden. Hij was 77 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Overpelt-Centrum.

Raf Simons weer in Antwerpen

Vrijdag 5 september 2014

Neerpelt

Neerpelts bekendste exportproduct Raf Simons, thans creatief directeur bij het Franse modehuis Dior, heeft aan de Lange Gasthuisstraat 18 in Antwerpen een pop-upwinkel geopend, "In the name of". In dat pand van 1000m² wordt vooral kleding van de collectie "Raf Simons X Sterling Ruby" verkocht. Sterling Ruby is een Amerikaans kunstenaar, van wie in de zaak twee grote kunstwerken staan. De initiatiefnemers mikken ook op een goeie sfeer in de zaak: achteraan in de winkel draaien bekende deejays hun muziek.

Zin in een hamerhaai?

Vrijdag 5 september 2014
Neerpelt - Zin in een hamerhaai?Zoom

Neerpelt

Dit weekend worden bij zwembad Dommelslag de deuren heropend na de poetsweek en worden de bezoekers verwelkomd door de nieuwe mascotte, een hamerhaai. Alle kinderen maken bovendien kans op een aandenken aan de nieuwe zwembadmascotte.
Morgen/zaterdag staan de deuren van het zwemparadijs vanaf 10u weer open voor de bezoekers. Om 14u komt de mascotte de kinderen verwelkomen in het zwembad. Er is bovendien voor een kleine verrassing gezorgd: in het buitenbad liggen maar liefst 100 opgeblazen (…) Het hele nieuwsbericht

Verkeersmaatregelen in Valkenswaard

Donderdag 4 september 2014
Van vrijdag 12 tot en met woensdag 17 september vinden in Valkenswaard onder het  motto 'Valkenswaard Viert' activiteiten plaats rondom de 70-jarige herdenking van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. In verband hiermee zijn in deze periode een flink aantal wegafsluitingen en verkeersmaatregelen voorzien, met name in het centrum van Valkenswaard en op en rond de N69 (Eindhovenseweg/Luikerweg). Vanwege te verwachten drukte adviseert de gemeente bezoekers om zoveel mogelijk te voet of per fiets naar het centrum te komen. Meer info

Dennis Vandersteegen jetskikampioen

Woensdag 3 september 2014
Neerpelt - Dennis Vandersteegen jetskikampioenZoom

Neerpelt

In het Nederlandse plaatsje Tholen, aan de Oosterschelde, is Dennis Vandersteegen zondag Beneluxkampioen Jetski 2014 geworden. Alhoewel het er in het begin van het seizoen niet goed uitzag voor hem vanwege een blessure aan zijn onderarm, kon hij de titel toch behalen, dank zij de goede zorgen van zijn sportarts en de opvolging van zijn kinesist. Guy Brands behaalde een Beneluxtitel in de categorie jetski-spark

Ook tweede sessie 'Start2Swim' succes

Woensdag 3 september 2014
In augustus organiseerden het stadsbestuur van Hamont-Achel en de sportdienst van Overpelt voor de tweede maal een zwemkamp, waarbij kinderen in 10 lessen leerden zwemmen in zwembad De Dommelslag in Overpelt. Twaalf deelnemende kinderen behaalden hun brevet voor het 25 meter zwemmen. Vier andere jonge zwemmers haalden hun diploma van badje 1 (zeepaardje) en mogen in september starten in badje 2 (dolfijn), terwijl 8 kinderen badje 2 al achter zich mogen laten. Wegens het grote succes van Start 2 Swim zullen deze lessen volgende zomer opnieuw georganiseerd worden. Meer informatie volgt in het voorjaar van 2015.
Het bisdom Hasselt heeft een voorlopig bedrag van 10.000 euro overgemaakt voor hulp aan de slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten. Enkele weken geleden deden de Belgische bisschoppen een oproep tot solidariteit met de christenen in dat gebied. Hiervoor werd er op 15 augustus jl. in alle parochies en kerken van het land een bijzondere collecte gehouden.
Om de opbrengst van deze collecte ten goede te laten komen aan de christenen van Irak, Syrië en het Midden-Oosten werden er concrete projecten uitgewerkt door Kerk in Nood en Caritas International. Het bisdom heeft – in afwachting van het eindresultaat van deze collecte – nu al een voorschot van telkens 5.000 euro overgemaakt aan beide organisaties.

Rik Bollen overleden

Woensdag 3 september 2014
Neerpelt - Rik Bollen overleden

Neerpelt

In het WZC Sint-Elisabeth in Hasselt is maandag oud-Neerpeltenaar Rik Bollen overleden, de echtgenoot van Mieke Martens. Hij was 83 jaar. De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden in intieme kring.
Op dinsdag 16 en woensdag 17 september pakt het bisdom Hasselt in het kader van het nieuwe werkjaar uit met een startavond in het Cultuurcentrum Hasselt. De avond staat open voor alle priesters, diakens, parochieassistenten, teamleden van parochie en federatie, catechisten, jongerenbegeleiders, pastores in de zorgsector en geïnteresseerden. Op dinsdag worden de deelnemers uit de dekenaten Bilzen, Bree, Genk, Hamont, Maaseik, Maasmechelen, Tongeren en Vlijtingen-Voeren verwacht; op woensdag die uit de dekenaten Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Lommel, Peer en Sint-Truiden.

Alda Vermeiren overleden

Dinsdag 2 september 2014
Pelt - Alda Vermeiren overledenIn het rusthuis in Neerpelt is zondag Alda Vermeiren overleden, de weduwe van Martin Van Gerven. Ze was eerder deze maand 88 jaar geworden. De uitvaartdienst zal plaatsvinden in intieme kring.

'Streekfoto's' van Limburg

Maandag 1 september 2014
De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM-ERSV Limburg heeft de nieuwe Streekfoto's voor de 5 Limburgse streken online gezet. Voor elke streek en haar gemeenten (Noord-Limburg, West-Limburg, Maasland, Midden-Limburg, Zuid-Limburg) werd een socio-economische analyse opgemaakt. De 50 geanalyseerde indicatoren kunnen ingedeeld worden in de domeinen demografie, arbeidsmarktaanbod, ondernemerschap, tewerkstelling, werkgelegenheid, werkenden en gemeentelijke pendelarbeid. Telkens worden de resultaten van een streek vergeleken met de resultaten van de andere vier Limburgse streken, met Limburg en met Vlaanderen. Bovendien worden de gemeenten van een streek ook onderling met elkaar vergeleken.
De "Streekfoto" van Noord-Limburg kunt u hier downloaden.

Mia Deprez overleden

Maandag 1 september 2014
Overpelt - Mia Deprez overleden

Overpelt

In het Mariaziekenhuis is gisteren Mia Deprez overleden, de echtgenote van Rik Van Moll. Ze was 86 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Overpelt-centrum.

Lisa Luyten overleden

Maandag 1 september 2014
Neerpelt - Lisa Luyten overleden

Neerpelt

In het Sint-Jansziekenhuis in Genk is gisteren Lisa Luyten overleden, de echtgenote van Jos Cornelissen. Ze was 83 jaar. De uitvaartdienst zal in beperkte kring worden gehouden. Vrijdag is er om 18.30u een avondwake in de parochiekerk van Boseind.

Carlo Thuwis overleden

Maandag 1 september 2014
Neerpelt - Carlo Thuwis overleden

Neerpelt

In het Mariaziekenhuis is gisteren Carlo Thuwis overleden. Hij was 55 jaar oud. De uitvaartdienst zal plaatsvinden in intieme kring. Donderdag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille.

De Dommel wordt gemaaid

Maandag 1 september 2014
Neerpelt - De Dommel wordt gemaaidZoom

Neerpelt

In Valkenswaard is het Waterschap De  Dommel vandaag begonnen met het “maaien” van de Dommelbodem. Dat is twee weken vroeger dan normaal. Aanleiding is de hoge waterstand van de rivier, waardoor vorige week het kanovaren werd verboden. Die hoge waterstand wordt mede veroorzaakt door de dichte begroeiing op de bodem, zegt het Waterschap. Om het water sneller te laten zakken moet er dus worden gemaaid. Dat gebeurt met een maaiboot. Vanaf de Venbergse Molen wordt er richting Neerpelt gewerkt. Zodra het water voldoende is gezakt en de maaiwerkzaamheden zijn afgerond, wordt het traject weer opengesteld voor de kanovaart. (Foto Waterschap De Dommel)

24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt