Lokale en regionale overheden dragen samen met de nationale overheden een verantwoordelijkheid in het bestrijden van de opwarming van de aarde, en wensen zich daarvoor ook actief in te zetten. Het een en ’t ander werd ingekapseld in een Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEK). Ook de gemeente Pelt tekende hier op in, en ging het engagement aan om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40 % te verminderen en een energiebesparing te leveren van 2,09 % op het energiegebruik van het gemeentelijk patrimonium. In een latere versie van het LEK werden die doelstellingen opgetrokken naar respectievelijk 55% en 3%. Schepen van Duurzaamheid en klimaat Els Kuppens vatte samen wat er al gerealiseerd werd:
In het kader van
vergroening:
- Meer dan 13.000 nieuwe bomen
- 2.600 meter haag/gevelgroen
- 29 natuurgroenparken
- Boomplantacties, geveltuinpromotie en bloemzaadverdeling
Inzake renovatie & energie:
- 64 collectieve energiebesparende renovaties
- 202 oplossingen op maat voor gezinnen aangeleverd
- 3 wijkverbeteringscontracten opgestart (Holheide, Damsheide en Boseind)
- Energiegemeenschap 'Energiek Pelt': 10 gezinnen
Inzake duurzame mobiliteit:
- Fietspadennet: meer dan 1,7 miljoen euro (2023-2024)
- Deelmobiliteit: 1 deelwagen en fietsdelen
- 195 laadpunten in Pelt
Inzake waterbeleid:
- Aandacht voor ontharding
- Hemelwateropvang via infiltratieputten en buffering bij publieke gebouwen.
Hiervoor werd in totaal 3,4 miljoen uitgeven, de gemeenteraad moest nu goedkeuring verlenen om de resultaten te rapporteren. Op basis van de resultaten kunnen er nog financiële voordelen (subsidies) bekomen worden.
Alle lof voor de ambtenaren die heel hard gewerkt hebben om dit allemaal te realiseren, zo besluit Els.
Hierop volgden nog 5 vragen:
Vanwege Stijn Loos: Naast zijn felicitaties omdat de gemeente op de goede weg is, stelt hij toch vast dat op verschillende gebouwen die eigendom zijn van de gemeente er geen zonnepanelen liggen. Wordt er nog aan een verder uitbreiding gedacht?
Els Kuppens stelt dat ze nog steeds zoekende zijn, is het niet naar het plaatsen van zonnepanelen, dan wel naar het plaatsen van warmtepompen. Ze wijst er ook op dat vereniging altijd vragen kunnen stellen aan de gemeente inzake energie-renovatie, de gemeente kan hierbij advies verlenen en steun geven bij de financiering.
Vanwege Sofie Monsieurs: Ook zij vindt het fijn vast te stellen dat er veel gebeurd is… maar er is nog wel werk. Vooreerst stelt zij vast dat niet alle cijfers vrij recent zijn, hetgeen Els Kuppens dient te bevestigen. Ook zij had liever gewerkt met cijfers die up-to-date zijn. Dan nog de vraag of er gedacht wordt aan de aankoop van een extra deelwagen (de gemeente heeft er nu één). Els stelt dat er vanuit de gemeente hiertoe (nog) geen plannen zijn, wel om het gebruik van particuliere deelwagens te stimuleren.
Sofie Oliverio vraagt of er cijfers zijn over het gebruik van die deelwagen. Die heeft Els inderdaad: de wagen wordt vaak gebruikt, gemiddeld zo’n 8 uur per dag. De mensen hebben er hun weg duidelijk naar gevonden. En hoe meer die wagen gebruikt wordt, hoe minder die kost voor de gemeente. De vorige maand werd die 34 keer gereserveerd, de gemeente diende 8 € te betalen. Maar er waren ook al maanden dat de gemeente geen bijdrage moest leveren.
Benny Bax merkt op dat het slopen van gebouwen wordt opgenomen in het LEK, wat een gunstige rapportering geeft. Maar die percelen zullen toch opnieuw worden bebouwd? Inderdaad, zo is het antwoord van schepen Kuppens, een deel daarvan zal zeker opnieuw worden bebouwd, maar ondertussen is er wel degelijk vergroening. Burgemeester Fransen vult aan: de oude (energie-verslindende) gebouwen verdwijnen, maar als er nieuwe in de plaats komen zullen die enerzijds klimaatneutraler zijn, en sowieso zal er meer groen zijn dan er ooit was.
Dominiek Heylen stelt dat veel van de opgesomde werken – zoals het aanleggen en onderhouden van fietspaden – toch altijd am gebeurde, dus waarom nu vermelden voor het LEK? Els Kuppens bevestigt dat die werken altijd al wel plaats vonden, maar nu is er het LEK, en een rapportering van die werken geeft recht op een financiële tegemoetkoming, al is het bedrag daarvan nog niet gekend.
Daarna gaf de voltallige gemeenteraad unaniem toestemming om de cijfers te mogen rapporteren.