Donderdag 28 september 2023
Gemeenteraad
Bij het begin van de gemeenteraadszitting legde Chris Didden (CD&V) vanavond de eed af. Hij volgt oud-schepen Ann Van Dorpe op. Sunila Vangerven (N-VA) deed hetzelfde; zij is de opvolgster van Leon Alders. Ook de samenstelling van de politieraad veranderde: Chris Didden en Gert Kenis (Groen) werden unaniem verkozen als nieuwe leden.
De gemeenteraadsleden keurden unaniem goed dat 25 initiatieven voor gezinsopvang (onthaalouders) een geschenkbon van 200 euro ontvangen als steun. Daarnaast krijgen nog eens 10 initiatieven voor groepsopvang (crèches en kinderdagverblijven) een geschenkbon van 250 euro. “De kinderopvangsector verkeert in bijzonder moeilijke tijden; met deze bonnen willen we onze Peltse opvang steunen,” zei schepen van Gezin Katrien Kenis (CD&V).
De verbouwingen aan het voormalige gemeentehuis van Neerpelt zijn volop aan de gang. Voor de nieuwe bibliotheek die daar zal komen wil de gemeente nieuwe ICT-hardware aankopen, waaronder slimme inleverkasten, zelfuitleenbalies en klantentellers. Het zal gaan om een investering van 242.000 euro inclusief btw. Ook dit werd unaniem goedgekeurd.
Er werd vastgesteld dat de trage Drie Eikenweg in Overpelt-centrum 30 jaar gebruikt wordt door het publiek en dus vanaf nu ook eigendom is van Pelt. Een bepaald stuk van de weg bevond zich gedeeltelijk op gronden van het Vlaams Gewest, maar nu is unaniem goedgekeurd dat dat stuk kosteloos opgenomen zal worden in het openbaar domein van Pelt. Linda Vissers (Lijst Vissers) vroeg zich of er opnieuw parkeerplaatsen zullen komen, maar schepen van Ruimtelijke Planning Jaak Fransen (CD&V) kon daar nog geen antwoord op geven.
Verder kwam ter sprake dat Pelt deelneemt aan het project ‘Weerbaar Dommelland’ van Interreg Vlaanderen-Nederland. Voor dat project is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, Pelt, Peer, Valkenswaard, Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, Waterschap de Dommel en stichting Eindhoven museum. De Vlaamse Milieumaatschappij is projectverantwoordelijke. De acties vanuit Pelt zijn hemelwaterplannen, het wachtbekken op het Herent, maar vooral de waterbuffering, klimaat adaptief groen en waterbelevingselementen bij de heraanleg van het Marktplein en het Kerkplein in Neerpelt. Er werd unaniem vóór gestemd, maar Gert Kenisvroeg zich af of dit echt de belangrijkste acties waren die de gemeente kon bedenken. “Waren er geen impactvoller acties? Het lijkt wel alsof de gemeente deze Europese subsidies gebruikt voor acties die weinig te maken hebben met het project. Dat komt nogal opportunistisch over,” zei hij. Schepen van Natuur Liesbeth Fransen (CD&V) reageerde dat het wel degelijk belangrijke acties zijn: "We zien dit project als een opportuniteit, maar het is zeker niet opportunistisch.”
Nog een punt op de agenda ging over het ontwerp Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) van Campus Noord. Dat wordt een project dat gerealiseerd gaat worden in de oksel van de Noord-Zuid en de N71, met de bedoeling een verbinding te maken met de hightech-regio Eindhoven. “We willen dat hoogwaardige profielen in onze gemeente zich op een hoogwaardig bedrijventerrein kunnen vestigen,” aldus schepen Jaak Fransen. “De bedoeling is dat nu het openbaar onderzoek kan lopen van 7 november tot 5 januari, en dat er op 16 november een infomoment georganiseerd wordt.”
Gert Kenis onthield zich: “We vragen ons af of er voldoende onderzoek is gebeurd naar eventuele verontreiniging in de bodem en het grondwater. Het fietsverkeer komt ook nauwelijks aan bod.” Fransen reageerde dat er genoeg onderzoek gebeurd is en dat de Vlaamse overheid bezig is met het fietsverkeer. “De fietsers zullen heel vaak voorrang hebben,’ vulde burgemeester (CD&V) Dennis Fransen aan.
Frank Suetens (N-VA) vroeg zich af wat de stand van zaken is van het aanleggen van het landschapstuin en park in Sint-Huibrechts-Lille. “Ondertussen is er al een nieuwe B&B en kocht een jong koppel pas de oude wasblekerij. Wanneer komt dat park er nu?” Schepen van Inrichting Leen Gielen (CD&V) benadrukte dat er een grondig participatietraject is gebeurd en dat het aanleggen van het groen en de planten dit najaar zal gebeuren. “De opening van het park zal vermoedelijk in het voorjaar van 2024 zijn.”
Kim Strzebonski (N-VA) vroeg waarom het begin van de werken aan de Bevrijdingsweg op Grote Heide niet werd meegedeeld aan de scholen. Het had op z’n minst op de website van de gemeente kunnen staan, zei ze. "Er fietsen namelijk veel leerlingen en de werken hadden best een grote impact. Het zorgde voor gevaarlijke situaties omdat fietsers niet wisten waar naartoe te rijden.” De burgemeester reageerde dat het om een kleine netuitbreiding van Fluvius ging en dat zulke werken meestal niet op de website komen te staan. “De rioleringswerken zijn uitgevoerd en de rest van de week zal de werf opgeruimd worden en een toplaag asfalt aangebracht worden; vanaf dan is de weg weer volledig open. Maar normaliter was er nog steeds een doorgang voor de zwakke weggebruikers. Al zou het kunnen dat er tijdelijk een onderbreking was.”
Gert Kenis (Groen) haalde aan dat veel klachten binnenkwamen over geluidsoverlast door het festival Forest 808 op 16 september. Zo had de Internetgazet zelden zoveel klachten binnengekregen van lezers als toen, zelfs van inwoners van Peer en Hechtel-Eksel. “Gaat de gemeente een sanctie geven aan de organisator?” vroeg hij. Schepen van Evenementen Niels Valkenborgh (CD&V) zei dat de klachten ook tot bij hem geraakt waren. Maar hij nuanceerde dat veel mensen die dicht bij het festival woonden niets gehoord hadden. “Nochtans zat het festival qua geluid binnen de normen. Maar we gaan zeker een evaluatiegesprek organiseren om te kijken of we toch iets kunnen doen aan de basgeluiden.” (DF)
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'