Het verhaal van de
Drie Gezustersstraat is een ietwat bijzonder verhaal. Het gaat om drie heiligen die op verschillende plaatsen in Vlaanderen worden vereerd. Zo is er gelijkaardige straatnaam in Sint-Truiden en zijn er verschillende kapellen voor de drie heiligen in onder andere in Opgrimbie, Opoeteren en Reppel. De Beringse Drie Gezustersstraat ligt tussen Korpsel en Stal.
In 1913 liet Paulus Boelanders een kapelletje voor de drie heiligen bouwen, hij had immers drie dochters.
Zijn echtgenote ging vaak te voet naar Beringen, Heusden en Eversel. Door het aanroepen van de drie zusters genas ze van haar ziekte en uit dank werd een kapel gebouwd waar de Genemeerstraat in Korpsel en de Drie Gezustersstraat in Stal samenkomen, een kruispunt van drie parochies ook: Stal, Beverlo en Korspel. Een beeld van de drie heiligen voor de kapel was niet meteen te vinden. Overal werd gezocht, uiteindelijk vond Jef Wels, een handelaar uit Korpsel, een beeld in Brussel. Pastoor Scraeyen van Beverlo wijdde de kapel in op 8 december 1913. De plaats groeide uit tot een bedevaartsoord en tijdens de oorlog werd er elke dag gebeden aan de kapel. Aan de volksdevotie kwam stilaan een eind in de jaren zestig. In de jaren zeventig was de kapel helemaal vervallen en werd in 1972 afgebroken.
Maar wie zijn die drie heiligen?
Het gaat om
Genoveva van Parijs, Bertilia van Maroeuil en Eutropia van Reims. En bijzonder in dit verhaal: het zijn geen zussen!
De drie vrouwen leefden op verschillende tijdstippen in het noorden van Frankrijk en hebben in principe niets met elkaar te maken maar zouden behoord hebben tot dezelfde kloosterorde.De drie gezusters worden ook wel eens de drie maagden genoemd. Bertilla werd in de 7de eeuw geboren uit een adellijk geslacht. Genoveva word in 422 bij Nanterre geboren als dochter van een landbouwer. Eutropia leefde ook in de 5de eeuw en over haar leven is iets minder gekend.
De feestdag van de drie is op 3 januari. Ze worden vereerd tegen kinderziekten zoals Engelse ziekte, tegen koorts, lever en maagziekten, hoofdpijn, oogkwalen, huidziekten en reuma.
(Hans Put - foto Gust Ischen)