De
Dunantstraat in Koersel is een eerbetoon aan
Jean Henri Dunant, de oprichter van het
Rode Kruis. Hij veranderde zijn naam in Henry Dunant omdat het gemakkelijker was in het Engels. Hij is de auteur van het boek
'Een herinnering aan Solferino' waarin hij verslag uitbrengt van de Slag bij Solferino in Italië. Er is trouwens in Paal ook een Solferinostraat. Dunant was getuige van deze veldslag tussen het Frans leger van Napoleon III en het Italiaanse leger tegen de Oostenrijkers.
Dunant arriveerde in Solferino in de avond van 24 juni 1859, precies de dag dat er de Slag bij Solferino had plaatsgevonden. Wat hij zag was ronduit verschrikkelijk. Meer dan 38.000 mannen lagen gewond, stervend of dood op het veld, terwijl er maar weinig medische verzorging was. Dunant was hierdoor zo gechoqueerd dat hij zelf het initiatief nam en de bevolking opriep, speciaal de vrouwen, om snel hulp te verlenen aan de gewonden en de zieken. Dit werkte, maar er waren te weinig materialen en Dunant kocht zelf alle materialen die nodig waren om kleine ziekenhuizen op te richten. Hij riep de bevolking vooral op om beide zijden te helpen, dus zowel de Oostenrijkers als de Fransen. Hij deed dit alles met de uitspraak '
Tutti fratelli', 'Wij zijn allen broeders'. De bevolking luisterde naar Dunant en hielp de soldaten, zonder zich druk te maken of het vijanden of vrienden waren. Daarnaast slaagde Dunant erin om Oostenrijkse dokters vrij te krijgen die in gevangenschap genomen waren door de Fransen. Deze konden hem van professionele hulp voorzien.
Na deze oorlog ijverde Dunant voor de oprichting van een
neutrale internationale organisatie die zou helpen bij oorlogen of conflicten. Dunant stelde voor dat ieder land neutrale hulpverenigingen op ging richten, die zich zouden bezig houden met de hulp aan gewonden op het slagveld. Om hulpverleners en verzorgers te beschermen pleitte hij er daarnaast voor dat deze door een kenteken zouden worden beschermd. Dunant stelde dat de voorstellen vastgelegd moesten worden in een internationaal verdrag. Met vier anderen richtte hij in 1863 het Internationale Rode Kruis Comité (ICRC) op.
In
1864 werd het Belgische Rode Kruis opgericht en inmiddels is het Rode Kruis wereldwijd actief in 192 landen, met maar liefst 12 miljoen vrijwilligers. In Beringen is er een lokale afdeling van het Rode Kruis en aan de Koolmijnlaan opende begin dit jaar een Donorcentrum van het Rode Kruis. Ook organiseert het Rode Kruis bloedinzamelingen in de verschillende deelgemeenten.
De
Rode Halvemaan is een gelijkaardige organisatie voornamelijk actief is islamitische landen en hanteert dezelfde principes als het Rode Kruis.
In 1901 kreeg Dunant de
allereerste Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt voor zijn rol in de oprichting van het Rode Kruis en de Conferentie van Genève.