Gemeenteraad
Tijdens de (digitale) gemeenteraad van vanavond lichtte schepen Sophie Loots (CD&V) de proefopstelling van een knip in de Molenstraat toe, de inrichting van een keerpunt en de belijning van fietspad ter hoogte van de wegversmallingen. Zij deelde mee dat er een proefperiode komt van één jaar. Na een hele periode met overleg met de bewoners van de Molenstraat en de Mudakkers en een zoektocht met de diensten, het studiebureau en de bewoners naar een oplossing voor de problematiek in hun straat, wenste het bestuur dit agendapunt goed te keuren. Door vandaag op de gemeenteraad de zogenaamde ‘knip’ op de Molenstraat voor een proefperiode van 1 jaar goed te keuren, betekent dit dat er in het begin van de Molenstraat, op het kruispunt met de Molenberg, paaltjes geplaatst worden waardoor auto’s de straat langs die kant niet meer kunnen inrijden. Deze ingreep moet de verkeersdruk en de bijhorende geluidsoverlast in de straat en haar omgeving sterk verminderen. Het gaat sluipverkeer tegen en zal de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers in de straat flink verbeteren. Daar zullen ook de reeds bestaande verkeersremmende maatregelen in de straat toe bijdragen.
De Molenstraat wordt tijdens de proefperiode dus tijdelijk een gedeeltelijke doodlopende straat, die enkel toegankelijk is voor plaatselijk verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen uiteraard wel nog altijd via Lutlommel de Molenstraat inrijden. De Molenstraat en de Mudakkers worden zo nog meer gepromoot als veilige fietsverbinding voor de schoolgaande jeugd.
De bewoners van de omliggende straten worden nog verder ingelicht en zullen ook betrokken worden bij de evaluatie van deze proefopstelling. Verdere info volgt, maar de stad wenst in eerste instantie met de bewoners te communiceren.
Samen-sp.a kwam tussen via Walter Cremers die meedeelde dat zijn fractie wel voor het uitgangspunt van deze maatregelen is. Het doel was immers het doorgaand verkeer in Molenstraat, Mudakkers en Kloosterstraat weg te halen of te verminderen. Verschillende voorstellen werden via een simulatiemodel door het studiebureau in opdracht van de stad onderzocht. De ligging van één of meerdere knippen, bepaalt de verplaatsing van het verkeer tussen de verschillende straten, blijkt uit dat model. Samen-sp.a betreurt echter dat sinds de bespreking van dit onderzoek in december 2019 met een werkgroep van vooral enkele bewoners van de Molenstraat, er geen communicatie, overleg was naar de bewoners van de Molenstraat, Mudakkers en Kloosterstraat toe. De fractie vroeg zich ook af waarom er eerst een beslissing komt en dan pas overleg met de bewoners, en niet andersom. Schepen Loots antwoordde dat er van de Molenstraat dringend een leefbare straat moet gemaakt worden. Zij beloofde verder ook duidelijke communicatie, en mogelijkheden tot bijsturing indien nodig.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'