Gemeenteraad
De Lommelse gemeenteraad beleefde een primeur vanavond, want er werd niet vergaderd in het Huis van de Stad, maar ieder gemeenteraadslid zat thuis aan zijn laptop of PC omwille van de coronamaatregelen. Het werd dus ook iets moeilijker om volgen, maar bij deze dus toch een zo volledig mogelijk verslag.
Bij het verslag van de vorige vergadering kwam Rita Phlippo (Samen-sp.a) tussen i.v.m. het nog niet ontvangen hebben van de brieven die de Stad verstuurde aan de verschillende werkgroepen i.v.m. de Noord-Zuid. Schepen Sophie Loots (CD&V) lichtte de gang van zaken toe, en meldde dat op 30 april 2019 en 31 maart 2020 effectief brieven verstuurd werden naar de Werkvennootschap, die grote infrastructuurprojecten van Vlaamse infrastructuurprojecten coördineert. Ook deelde ze mee dat er verder op regelmatige basis overleg met de Werkvennootschap was, en voor de coronacrisis had het stadsbestuur al afgesproken dat men voor de gemeenteraadscommissie van 26 maart de Werkvennootschap een toelichting zou laten geven aan de commissie om zo uit eerste hand de toelichting te krijgen. Maar om gekende redenen is dit dus niet door kunnen gaan. De schepen was nog steeds bereid de voorstellen van de oppositie samen aan de Werkvennootschap toe te lichten zodat zij daar in overleg hun licht over kunnen laten schijnen. Mevr. Phlippo vond dat er niet voldoende geantwoord werd, en vroeg nogmaals naar de brieven die gemeld werden op de gemeenteraad van 3 maart. Ook Walter Cremers (Samen-sp.a) kwam tussen. De schepen beloofde alle communicatie te bezorgen.
Een eerste punt betrof de aanpassing van het huishoudelijk reglement van het Huis van de Jeugd. Daarna werden de concessieovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst voor de nieuwe cultuurbar van CC De Adelberg op tafel gelegd. Met de verbouwingen van de foyer in het CC wordt er daar immers ook plaats gemaakt voor een eigen bar. Normaliter zou deze overeenkomst van start gaan op 1 september, maar ook dit is afhankelijk van de vordering der werken (ook weer corona…). Vanaf half mei zal er een oproep gebeuren om een uitbater te zoeken.
Het schrappen van het belastingreglement op de voor het publiek toegankelijke ruimten van commerciële vestigingen, de promotaks, werd toegelicht door schepen Bosmans (N-VA) die motiveerde dat de terugtrekking gebeurde op verzoek van Bruisend Lommel omdat zij nog willen samenzitten met het stadsbestuur over andere voorstellen i.v.m. de opwaardering van de economie. Rita Phlippo (Samen-sp.a) vroeg zich af waarom deze maatregel nu al niet genomen werd om de lokale economie te ondersteunen, waarom er uitstel moet komen? Burgemeester Bob Nijs (CD&V) antwoordde dat het bestuur al besloten had deze taks dit jaar te laten vallen, en dat het de vraag van Bruisend Lommel zélf was om andere alternatieven te bekijken. Volgende donderdag wordt dit verder besproken met Unizo en Bruisend Lommel. Samen-sp.a toonde zich verbaasd over de terugtrekking van dit agendapunt. De afschaffing van de zogenaamde promotaks voor het jaar 2020 is een belasting die alle handelaars in het centrum van Lommel betalen. De stad stelde voor om dit voor dit jaar te schrappen, iets wat de fractie uiteraard erg logisch vindt. Volgens de burgemeester werd dit op vraag van de RVB van Bruisend Lommel teruggetrokken om dit breder te bespreken.
Ook op de agenda stond de aankopen van een huisvuilwagen, de lastvoorwaarden en gunningswijze. Dag Indenhoek (Voor3920Lommel) vroeg zich af of er toch niet beter voor een elektromotor werd gekozen naar duurzaamheid toe, en betreurde dat er wel voor een diesel werd gekozen (weliswaar een met de hoogste norm). Ook binnen het budget zou een elektromotor mogelijk zijn. Waarom dan toch deze keuze? Schepen Karel Wieërs (N-VA) antwoordde dat men is afgegaan op de experten. De moeilijkste keuze was tussen C&G of diesel. Volgens de schepen blijkt ook uit studies dat pas vanaf 2023 een elektromotor concurrentieel zou zijn. Ook Sooi Van Limbergen (PVDA) bepleitte de keuze voor een elektromotor, omwille van milieuoverwegingen.
Daarna was het de beurt aan schepen Loots (CD&V). Zij had het over het project aanleg Rondweg van de Koning Albertlaan en Koningin Astridlaan, te starten ter hoogte van de Kapelstraat tot aan de Norbert Neeckxlaan, oftewel de ‘Rondweg’, de vroeger genoemde Stadslaan. Walter Cremers (Samen-sp.a) verduidelijkte waarom zijn fractie zich onthield over dit punt. O.a. omdat er veel minder groen komt en veel minder voetpad. Hij beweerde tevens dat zowel CD&V als N-VA hun eigen verkiezingsbeloftes niet nakomen, maar verloochenen. De doorsteek naar de Norbert Neeckxlaan vond de fractie wél meer dan OK. Schepen Loots antwoordde op de opmerking betreffende de breedte van de wegzate waarbij zowel Samen-sp.a als Voor3920Lommel een bredere wegzate als beter naar voren schoven. "We hebben er als beleid voor gekozen om voor een slanker maar maximaal kwalitatief gabarit te gaan, om onnodige grondinnames te moeten doen. We hebben er voor gekozen om de geëigende procedure te volgen zonder enige vastgoedbeloftes te koppelen aan zogenaamde “gratis” te verkrijgen grond. Gratis bestaat niet en zal ook nooit bestaan. We zijn ervan overtuigd dat binnen de voorziene rooilijnen een goed uitgerust openbaar domein gecreëerd kan worden met aandacht voor de zwakke weggebruiker."
Peter Luyckx (N-VA) stelde nogmaals dat het vorige bestuur een puinhoop had gemaakt van dit ‘Stadslaan’-dossier, en dat het zou hen sieren dat ze de inspanningen van de huidige meerderheid zouden appreciëren nu men op een ordelijke en zachte manier probeert een oplossing te bieden voor deze ‘miskleun’. Ook Dag Indenhoek (Voor3920Lommel) stelde dat er keuzes gemaakt worden voor vele jaren, maar dat met deze 15 meter er toch één en ander gehypothekeerd wordt. Hij drong ook aan op overdekte fietsstallingen op het traject.
Bij de extra punten namens de oppositie was er eerst een punt vanwege Voor3920Lommel bij monde van Dag Indenhoek. Hij vroeg omwille van de coronacrisis naar ondersteunende maatregelen voor verenigingen: de coronacrisis heeft al heel wat activiteiten doen afgelasten. Hierdoor gaan heel wat verenigingen inkomsten mislopen dit jaar, denk maar aan fuiven, eetdagen, enz… Dit roept wel wat vragen en bezorgdheden op. Hoe gaat het stadsbestuur hiermee om? Kan de stad met anticiperende maatregelen tussenkomen? Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) antwoordde dat men momenteel aan 68 afgelastingen zit in deze periode. De bedragen die zouden worden betoelaagd en niet doorgaan, deze som blijft uiteraard in de ‘pot’. De bezorgdheden over de verenigingen gelden trouwens ook voor scholen, zelfstandigen, bedrijven. Wat bv. jeugd betreft krijgen de verenigingen nu ook punten wanneer ze digitaal ‘bezig zijn’. Een voorstel vanuit het stadsbestuur is alvast om een renteloze lening toe te staan aan verenigingen, in een eerste fase met een ‘pot’ van 100.000 euro. Een duidelijk reglement hieromtrent moet er nog wel gemaakt worden.
Carine Creemers (Samen-sp.a) kwam tussen i.v.m. het coronabeleid van de stad. Zij vreesde de zware economische gevolgen van deze coronoacrisis. Velen zijn nu tijdelijk werkloos en ook nadien zal onze economie nog ferme klappen krijgen. Zij vond dat meerderheid en oppositie grotendeels op dezelfde golflengte zitten, maar dat de stad niet ver genoeg gaat. Daarom stelde ze namens haar fractie ook volgende zaken voor: het lanceren van een winkel- en/of horecabon aan de inwoners zodat de lokale middenstanders nu en na de crisis gepromoot worden. Financiële impact van een bon van 20 euro per Lommelaar = 650.000 euro. Daarnaast vroeg ze ook om steun voor de industrie, waaronder het schorsen voor dit jaar van de belasting op drijfkracht, de belasting op terreinen voor openlucht recreatieve verblijven en de belasting op bungalowparken. Volgens haar is de totale kost hiervan minder dan 5% van het reservefonds aan het begin van deze legislatuur. Reactie kwam er van burgemeester Bob Nijs (CD&V): de totale som van maatregelen van meer dan 2 miljoen euro is niet weinig. Wat Center Parcs betreft zal er zeker een tegemoetkoming gebeuren, maar een volledig jaar kwijtschelden zou toch wat ver leiden. We willen in deze geen opbod doen met andere gemeenten om belastinggeld op het spel te zetten. Wat de handel en horeca betreft antwoordde schepen Bosmans (N-VA) dat er vanaf het moment dat corona opdook er onmiddellijk een website werd gemaakt waarop alle afhaalzaken e.d. vermeld werden. De voorstellen van het stadsbestuur liggen volledig in de lijn van de voorstellen van VOKA en UNIZO.
Tot slot kwam ook Jean Jacques Melotte (Samen-sp.a) nog tussen i.v.m. de handhavingscijfers. De eerste handhavingscijfers van deze crisis waren volgens hem aan de lage kant in Lommel. Hij vroeg naar de aanpak en de resultaten. Vele Lommelaars maken zich zorgen, soms ook over het gedrag van een hardnekkige minderheid die zich niet aan de regels houdt en zo speelt met de gezondheid van ons allemaal. Hij vroeg zich o.m. af waarom er in Kerkstraat en op sommige andere plaatsen niet méér controle is. Hij haalde het voorbeeld aan dat ‘mensen hun leven riskeren voor een bolletje ijs’. Ook vroeg de fractie naar de stand van zaken rond de code rood in onze bossen. Burgemeester Bob Nijs (CD&V) had het bij deze over de mondmaskers die gratis bedeeld zullen worden aan alle inwoners. Vanaf 9 mei zou een eerste deel van deze toekomen, en vanaf 11 mei zouden deze kunnen verdeeld worden. Ook deelde hij mee dat er drie keer per week een crisiscel samenkomt om de maatregelen voor onze stad te bekijken, waarmee hij duidelijk wenste te maken dat het stadsbestuur wel degelijk dagelijks de vinger aan de pols houdt in deze crisis. Over de handhavind wist hij dat deze heel wat extra werk heeft bezorgd aan onze politie. De controles zijn goed verlopen, af en toe met steun van federale inzet. In totaal zijn er nu 202 overtredingen genoteerd, wat in vergelijking met andere gemeentes en zones erg goed is, en dan denkt de burgemeester dat de Lommelaar het eigenlijk ‘goed doet’, de meeste overtredingen gingen trouwens om samenscholing en niet-essentiële verplaatsingen. Tevens benadrukte hij dat de politie niet overal kan zijn…
Wat de code rood betreft was de burgemeester opgetogen over de regen van vandaag, want de situatie was inderdaad serieus.
En daarmee eindigde deze ‘historische’ digitale gemeenteraad. (JB)
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'