Eerst even een woordje over onze hoofdrolspelers in dit recept want niet iedereen is er mee bekend. Sommigen vinden mij al eens iemand die begint te experimenteren met het eten, gelukkig loopt het zelden mis dat we het naar de kippen kunnen brengen en de frituur opzoeken. Dus voor de waaghalzen onder jullie, nu is het de moment om eens iets minder evident op het bord te toveren. Zoete aardappel ook gekend als bataat, zijn naam zou je doen denken een aardappel maar met een zoete smaak. Niets is minder waar. De zoete aardappel is een groenten en geen patat zoals we in de volksmond zeggen. Oorspronkelijk word deze knol veel gebruikt in Azië en Mexico, maar ondertussen komt hij België veroveren. Ons harten heeft hij in ieder geval al gestolen. Net zoals de aardappel kan je hier veel kanten mee uit. Hij is lekker als puree, lekker als ovenfrietje en zoals met dit recept lekker als ovenschotel. Nog zo een ingrediënt dat aan zijn opmars bezig is is de kikkererwt. De oorsprong van de kikkererwt ligt kort bij die van de zoete aardappel. Deze is ook overgekomen van het midden oosten (Azië). Deze peulvrucht is eigenlijk ook een ideale vleesvervanger omdat hij zo rijk is aan eiwitten. Maar ik moet bekennen dat ik nogal grote vleeseters in huis heb dus het vlees helemaal weglaten in dit recept is net zoals spelen met mijn leven. Daarmee dat het een oriëntaalse ovenschotel met zoete aardappel en kikkererwt is geworden met een worst erbij. Voor diegene die liever geen vlees hebben is dit dus ook een ideaal recept want het is evenzeer een volwaardige maaltijd zonder de worst die ik erbij gemaakt heb om de vrede in huis te bewaren.
Ingrediënten 4 personen: 1 rode en 1 gele paprika - 1ui - 400g kikkererwten - 2el olijfolie - Zout en peper - 1tl karwijzaadjes - 1el harissa - Water - takjes peterselie - 2 takjes munt -500g zoete aardappel (1goeie dikke) - 3el boter - 3 el paneermeel
Bereiding: Was alle groentjes behalve de zoete aardappel, die moet toch geschild worden. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de ui. Giet de kikkererwten af en spoel ze onder koud water. Olijfolie warmen in een braadpan, de ui fruiten en er de paprika bijvoegen. Kruiden met zout, karwijzaadjes en harissa. Doe de kikkererwten er ook bij. Overgiet met 250ml water en laat 2-3min doorkoken op een laag vuurtje. Ondertussen de peterselie en de munt wassen en fijnhakken. Mengen met de groentjes. Neem van het vuur. Nu de zoete aardappel schillen en grof raspen. Verhit boter in een pan en bak er de aardappel kort in. Omdat zoete aardappel meer vocht bevatten dan een aardappel kan je best deze tegelijk bakken met de paneermeel zodat ze krokant worden. Stort het groenten mengsel in een ovenschotel en schik er de gebakken zoete aardappel over. Dit mag nu 45min op 180°c in de oven. Wat hier ook lekker bij is, is een schep volle yoghurt gekruid met bieslook peper en zout.