Groen hield op de gemeenteraad een uitgebreid pleidooi voor meer dierenwelzijn. Kobe Snyers deed zes voorstellen: 1: Er wordt een centraal meldpunt ingericht waar burgers terechtkunnen met alle vragen en meldingen aangaande dierenwelzijn. 2: De bevoegdheid ‘dierenwelzijn’ wordt expliciet toegewezen aan een schepen, die het beleid binnen dit domein actief opvolgt en coördineert. 3: In samenwerking met de politiezone wordt onderzocht of een inspecteur kan aangeduid worden die zich specifiek focust op dierenwelzijn, de opvolging van het wettelijk kader rond dierenwelzijn en het uitvoeren van controles en eventuele inbeslagnames. 4: De bestaande initiatieven rond dierenwelzijn worden gebundeld in een overkoepelend reglement over dierenwelzijn en er wordt sterk ingezet op communicatie over dit reglement met minstens één jaarlijkse sensibiliseringscampagne over dierenwelzijn. 5: Voor de organisatie van evenementen waarop gewerkt wordt met dieren, moet vooraf toelating gevraagd worden aan de stad. De stad gaat na of er bij de organisatie van het evenement voldoende aandacht zal zijn voor dierenwelzijn en de geldende regelgeving daaromtrent. Enkel na goedkeuring door de stad, kan een evenement waarop gewerkt wordt met dieren plaatsvinden. 6: Voor het einde van deze legislatuur wordt een nieuwe hondenweide geopend in Beringen.
Drie schepenen gaven een uitgebreid antwoord op de vraag van Kobe Snyers.
Artikel 1: Tijs Lemmens (Voluit):
"Het klopt dat er meer aandacht kan gespendeerd worden aan dierenwelzijn op onze communicatiekanalen. We zullen daarom werk maken van een centraal meldpunt via mail waar burgers dan terecht kunnen voor hun vragen en meldingen. Aangezien sommige meldingen inzake dierenwelzijn urgent zijn blijft het echter belangrijk dat onze burgers de politie hiervoor contacteren. Onze diensten zijn immers enkel bereikbaar tijdens de kantooruren (dus niet in het weekend) en een probleem van bijvoorbeeld loslopende dieren dient direct aangepakt te worden om ongevallen te vermijden. In dergelijke gevallen kan enkel via de politie onmiddellijk gereageerd worden (wat nu ook al het geval is). Verder zullen we ook werk maken van een webpagina om alle info inzake dierenwelzijn te bundelen zodat onze burgers snel alle info kunnen vinden".
Artikel 2: Jean Vanhees (CD&V):
"We hebben er bewust voor gekozen deze bevoegdheid niet aan 1 persoon toe te vertrouwen enerzijds net omdat we het dierenwelzijn vanuit elke partij binnen deze coalitie willen behartigen én anderzijds natuurlijk ook omdat dierenwelzijn raakvlakken heeft met verschillende domeinen (denk daarbij aan milieu, veiligheid, recreatie, evenementen, enz.)."
Artikel 3: Jean Vanhees (CD&V):
"Twee inspecteurs zijn aangeduid die zich bezig houden met dierenwelzijn. Hiermee wordt al nauw samengewerkt: doorgeven meldingen, vragen dat controles worden uitgevoerd met dierenarts, … Dit jaar zijn er al diverse controles uitgevoerd".
Artikel 4: Tijs Lemmens (Voluit):
"Maatregelen om het dierenwelzijn te bevorderen gaan bevinden zich in heel wat domeinen. Er wordt op heel wat vlakken initiatieven genomen die het welzijn van dieren bevordert vb. verbod op vuurwerk, verbod op roofvogelshows... en ook de samenwerking met Het Blauwe Kruis (loslopende honden en zwerfkatten). Daarnaast is er de GAS-codex waarin bijvoorbeeld nu al staat dat het verboden is katten of wilde dieren te voederen behoudens vergunning. We gaan hier ook nog verder op werken door de voederpas te introduceren. Hieromtrent buigt de zonale werkgroep zich op 20 oktober over de finale draft van de herziene codex. Streven is om de aangepaste codex ten laatste op de GR van december voor te leggen".
Artikel 5: Jessie De Weyer (N-VA):
"Er zijn in de praktijk weinig evenementen met dieren die doorgaan in Beringen. Degenen die doorgaan zijn steeds onderworpen aan een reglement.
Wat betreft pony’s op kermissen, kan ik meedelen dat er momenteel een Vlaams ontwerpdecreet is ingediend in het kader van een uitdoofbeleid. Hierdoor zouden tegen 2023 geen pony’s of paarden meer gebruikt worden in carrousels op kermissen. Binnen Beringen is er specifiek al de beslissing genomen om geen nieuwe attracties met dieren nog toe te laten in de toekomst op de kermis. Enkel de huidige standhouder met de pony’s zal een plaats krijgen zolang hij die activiteit uitoefent.
Verder werd in april 2018 door de gemeenteraad ook een verbod op roofvogelshows binnen Beringen goedgekeurd.
Ook in circussen worden soms dieren gebruikt (weliswaar enkel maar dieren die ook als huisdieren gehouden worden), maar het gemeentelijk reglement van april 2017 voor circussen bevat ook een paragraaf rond dierenwelzijn. Tot slot, in het kader van wedstrijden met paarden en honden is het koninklijk besluit van 23 september 1998 betreffende de bescherming van dieren bij wedstrijden van toepassing. Dergelijke initiatieven doen een aanvraag bij de stad, en mits ze voldoen aan een aantal voorwaarden, geeft de stad geeft toelating".
Artikel 6: Jessie De Weyer (N-VA):
"Goed nieuws: bij de aanleg van de natuurlijke speeltuin in het park van Beverlo werd afgelopen zomer reeds een hondenlosloopzone afgebakend in kastanjehout. Deze ruimte werd zelfs opgesplitst in een zone voor kleine honden en een zone voor grote honden. Beide zijn toegankelijk via een apart poortje waarbij ook een opschrift hangt. Deze hondenlosloopzone komt er naast die in Koersel (meer bepaald 2 aan Koersel Kapelleke) en die aan de ingang van de mijnterril aan de Orgelwinningstraat.
Voor de deelgemeente Paal zijn er mogelijkheden aan het recreatiedomein Paalse plas. Er werd in 2016 een masterplan uitgewerkt waarbij ook een hondenlosloopzone geïntegreerd werd. Tot op heden werd dat deel van het masterplan nog niet uitgevoerd maar we hopen in het kader van het budgetconclaaf dat deze periode doorgaat, daarvoor de nodige middelen vrij te kunnen maken (kosten van o.a. omheining, poorten, grondwerken enz.). Tot slot wil ik nog een positieve noot meegeven in de marge, die beaamt dat we allen begaan zijn met dierenwelzijn: voor Stad Beringen werden ondertussen ook de stickers besteld die mensen aan de deur kunnen hangen zodat de brandweer bij een interventie meteen weet hoeveel en welke dieren aanwezig zijn in huis. Van zodra deze huisdierenstickers beschikbaar zijn, zullen we de burgers informeren waar ze zo een sticker kunnen ophalen".
Het voorstel werd uiteindelijk niet weerhouden.