In de reeks
Boeiende Beringenaren stellen we vandaag Tony Roosen voor, secretaris van de Nationale Strijdersbond (NSB) en voorzitter Comité Bevrijding van Beringen.
Tony Roosen werd geboren op 23-8-1935 in Halen, is gehuwd met Annie Groenen en zijn gezin is gezegend met 3 kinderen en 5 kleinkinderen.
Zijn vader Gheorghe Roosen was van 1902 en deed in bouwmaterialen en werd in 1944 voorzitter bij de oud-strijders in Halen.
Zijn moeder Elvire Seree was van 1904 en nam de zorg voor het huishouden op zich. Tony had 1 broer die nog voor zijn 70 jaar overleed.
Zijn schoolperiode startte in Halen waar hij tot en met het 4e studiejaar naar school ging. Nadien ging hij op internaat te Hannut waar hij het 5e, 6e en 7e studiejaar doorliep. De humaniora deed hij te Waremme . Vervolgens deed hij universitaire studies in Gent waar hij afstudeerde als wetenschappelijk ingenieur. (nu industrieel ingenieur genoemd )
Zijn legerdienst bracht hij door als KRO ( kandidaat reserve officier ) in de jaren 1958-1959 gedurende 15 maanden in Goetsenhoven en werd er na zijn opleiding adjunct veiligheidsofficier.
Na zijn legerdienst vatte hij zijn werkloopbaan aan als commercieel verantwoordelijke in het bedrijf ‘ Algemene Betonindustrie’ te Kampenhout waar hij van 1963 tot begin 1980 aan de slag bleef. Nadien stapte hij over naar de CBR groep te Eindhoven op de afdeling droge mortels waarmee hij vanaf 1980 in gans België verder ging tot hij in het jaar 2000 met pensioen ging.
Een van zijn
hobby’s was met een vriendenkring wandelen gaan, maar zijn grootste interesse ging naar de
oorlogsgeschiedenis en dan voornamelijk de 2e wereldoorlog. Meer bepaald verdiepte hij zich toenmaals in de slag van Arnhem.
Na zijn verhuis naar Beringen dook hij in het oorlogsverleden van onze stad en naar aanleiding van de bevrijding hier op 6 september 1944, verleende hij zijn medewerking aan het fotoboek:
60 jaar Bevrijding op 6 september 2004.
Het fotoboek is opgedragen aan alle militairen en burgers die sneuvelden bij de bevrijding van Groot-Beringen in september 1944.
Het slinkend aantal leden vindt Tony jammer maar hij beseft ook wel dat hiervan de oorzaak ligt bij overlijdens of ziekte gevallen waarbij men niet meer naar behoren kan functioneren .
Zo is het nationaal aantal leden vanaf 1977 tot in 2010 al geslonken van 117.200 naar 17.713. ( Zal nu in 2015 nog lager liggen).
Plaatselijk is men in
Beringen van 31 leden in 2007 naar 12 leden in 2015 gegaan, in Beverlo van 34 leden naar 12 leden en in Paal van 36 leden naar 16 leden.
Op 11 november eerstkomende bij het jaarlijks diner was tot op heden het aantal inschrijvingen nog uiterst beperkt.
Tony denkt er ondertussen over na om binnen enkele tijd de fakkel van zijn bestuursmandaten door te geven. Als het zover zal zijn zal men hem zeker missen, zijn schat aan ervaring en zijn kennis over wereldoorlog 2 en zijn drijvende kracht houden de rest van het
comité bevrijding van Beringen voor een groot deel overeind, maar Tony zal zolang hij het kan toch nog wel op een of andere manier betrokken blijven al zal het dan in iets mindere mate zijn.
Ik wil Tony en zijn gezin verder nog een gezond leven wensen en hem bedanken voor zijn hartelijk ontvangst.
(Jos Neys) Tekening onderaan is een foto van een pentekening van Paul Ooms die bij Tony op zijn bureel hing, het is een controle van de oude brug in Beringen door Generaal Montgomery.